تأمین امنیت غذایی مردم یکی از تدابیر سند الگوی اسلامی ایرانی است

دبیر و عضو اندیشکده آب، محیط زیست، امنیت غذایی و منابع طبیعی الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت گفت: تأمین امنیت غذایی مردم همواره یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مسائل کشورها است.


به گزارش ایلنا، محمدحسن روزی‌طلب (دبیر و عضو اندیشکده آب، محیط زیست، امنیت غذایی و منابع طبیعی الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت) گفت: تأمین امنیت غذایی مردم همواره یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مسائل کشورها است.


وی در ادامه آورده است: در یکی از تدابیرهای سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به صورت مستقیم به بحث تأمین امنیت غذایی اشاره شده و بر این موضوع فرابخشی -که از وظایف اساسی هر دولت است- تأکید گردیده است. 


امنیت غذایی از چهار محور اساسی به شرح زیرتشکیل شده است: 


* فراهم بودن غذا (از نظر کمیت، سلامت و کیفیت برای آحاد جامعه و ازطریق تولید داخلی و یا واردات) 


* دسترسی آسان به غذا (از نظر اقتصادی و اجتماعی برای همه اقشار مردم) 


* مصرف غذا (در سطح خانوار از نظر الگوی صحیح مصرف و رعایت معیارهای بهداشتی و تأمین میزان پروتئین‌های گیاهی و حیوانی، عناصر غذایی، مواد معدنی و ویتأمین‌های مورد نیاز در مراحل مختلف رشد و سن انسان و…) 


* ثبات (تأمین مواد غذایی مورد نیاز در بلندمدت از نظر توان اقتصادی دولت برای خرید و واردات مواردی که در داخل به دلایل مختلف مقدور نیست). 


در یکی دیگر از بندهای تدابیر (تأمین امنیت و ایمنی غذایی با تأکید بر تولید داخلی، ترویج تغذیه سالم و حلال، ممنوعیت تولید و واردات محصولات تراریخت بدون مجوز سلامت و ایمنی زیستی، اصلاح الگوی تولید و توزیع و مصرف مواد غذایی و محصولات کشاورزی و دامی و آبزی، و برقراری سازوکارهای نظارتی مورد نیاز) مسائل و الزاماتی دارد که توجه به آن‌ها از شروط تحقق اهداف مربوطه در سند الگو آمده است. 

مادر شهیدان صنیع خانی الگویی از ایثار و شکیبایی در خاطره ملت‌ است
هم اکنون بخوانید


این موارد به شرح ذیل است: 


* بحران آب و کاهش منابع آب زیرزمینی: 


در اکثر دشت‌های کشور به علت‌عدم برنامه‌ریزی لازم بین دستگاه‌های ذی‌ربط با مسئله آب برای تأمین امنیت غذایی آینده کشور روبه‌رو هستیم؛ که علی رغم ابلاغ سیاست‌های کلان و برنامه‌های سوم تا ششم توسعه، هنوز این مشکل ادامه دارد. ادامه این روند موجب می‌شود در آینده، ۲-۳ میلیون هکتار از اراضی آبی کشور -که از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌کنند- در معرض تهدید جدی قرار گیرد. به علاوه، تغییر اقلیم و افزایش درجه حرارت کره زمین نیز آثاری منفی در تولید محصولات کشاورزی و مدیریت آب و منابع طبیعی کشور خواهد داشت. 


* عدم بهره‌برداری صحیح و حفاظت از منابع خاک و همچنین تغییر بی‌رویه کاربری اراضی کشاورزی به مصارف غیر کشاورزی


* عدم رعایت استانداردهای ملی و بین‌المللی توسط تولیدکنندگان و صنایع فراوری محصولات کشاورزی و مواد غذایی: 


فقدان نظارت لازم از طرف دستگاه‌های مرتبط کشور برای الزام تولیدکنندگان به رعایت مصرف صحیح و با کیفیت سموم گیاهی، کودها و مواد شیمیایی و غیره برای تولید محصولات زراعی، باغی، دامی و آبزیان و…


* ارتباط مستقیم امنیت غذایی با توان اقتصادی: 


آحاد جامعه برای خرید مواد غذایی و ایجاد زیرساخت‌های بهداشتی و محیط زیستی لازم خانوار، نیاز به توان اقتصادی مطلوب دارند. متأسفانه در سال‌های اخیر با گسترش فقر و بیکاری و در نتیجه کاهش توان خرید، مردم کشور از این نظر در شرایط مطلوبی قرار ندارند. 


* عدم حمایت و پشتیبانی لازم دولت از تولیدکنندگان بخش کشاورزی (در مقایسه با سایر کشورهای مشابه جهان از نظر ایجاد زیرساخت‌های لازم) 

برنامه‌های هفته پژوهش پژوهشگاه میراث ‌فرهنگی و گردشگری اعلام شد
هم اکنون بخوانید


* عدم وظیفه‌مند بودن و ارتباط مؤثر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی با صنایع و تولیدکنندگان بخش کشاورزی (برای ترویج الگوی صحیح کشت و به‌کارگیری روش‌های تولید متناسب با شرایط اقلیمی و بوم‌شناختی کشور با تأکید بر حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست و افزایش بهره‌وری از نهاده‌ها و عوامل تولید نظیر آب، خاک، ماشین‌آلات، انرژی و…)


انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − شش =

دکمه بازگشت به بالا