وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دوشنبه و پنجمین و آخرین جلسه سخنرانی خود از سلسله مباحث «جهان در گذار» گفت: ظریف گفت: امارات متحده عربی برای خرید امنیت رو به رژیم صهیونیستی آورده در صورتیکه اسرائیل نمی تواند امنیت خود را تامین کند.
به گزارش اعتماد نو به نقل از ایلنا، محمدجواد ظریف در سخنرانی امروز خود در چارچوب «ایران و تغییرات جهانی» گفت: تقریبا همه کشورهای منطقه خلیج فارس بجز ایران و اخیرا هم عراق، از نقص و فقر دموکراسی رنج می برند و مشارکت و مردم آنها در تعیین سرنوشت خود، حداقلی است.
دموکراسی و مردم سالاری در میان بیشتر کشورهای حوزه خلیج فارس نسبت به کشورهای دیگر مناطق جهان کمتر است و این یک نقص و مشکل برای ملت های منطقه خلیج فارس محسوب می شود.
ظریف با بیان اینکه نفت نتوانسته به یک نعمت واقعی برای کشورهای منطقه خلیج فارس تبدیل شود، گفت: نفت موجب رقابتهای جهانی در منطقه خلیج فارس شده و این منطقه از کمبود دموکراسی رنج می برد. به غیر از ایران و عراق، مردم کشورهای منطقه دخالت بسیار اندکی در تعیین سرنوشت خود دارند.
به گفته ظریف، پول فراوان برخی از کشورهای منطقه برای حکومت های آنها موجب اضطراب شده و به همین دلیل بود که صدام به آنان پیشنهاد داد تا از آنان در برابر ایران محافظت کند و عربستان سعودی ۷۰ میلیارد دلار برای این کار به صدام پرداخت کرد و همان جنگ افزاری که صدام با پول عربستان و کویت خریداری کرد بر علیه خود آنان به کار رفت.
ظریف در ابتدای سخنان خود خلاصه ای از مباحث طرح شده در چهار جلسه قبل را مرور کرد و با اشاره به اشتباهات محاسباتی کشورهای منطقه، به حمله صدام به کویت و محاصره قطر از سوی برخی از همسایگانش را بر شمرد.
ظریف گفت: تقریبا تمامی کشورهای جنوب خلیج فارس با دیگر همسایگان مناقشه ارضی و رقابت دارند. علاوه بر این کشورهای عرب با دیگر کشورهای غیر عرب مناقشه دارند که این نه تنها شامل ایران بلکه علیه ترکیه نیز بوده است.
وی در بیان چالش های منطقه خلیج فارس به تنش های فرقه ای نیز اشاره کرد که به همراه دیگر چالش های ذکر شده در قالب گفتمان کهنه قرار می گیرند.
به گفته ظریف، عدم تقارن جغرافیایی دومین چالش جدی منطقه است که باعث شده برخی از کشورها مانند عراق برای دستیابی به منابع به همسایگان خود حمله کنند. عدم توازن جمعیتی و منابع طبیعی و همچنین توزیع ثروت نیز از دیگر چالش هایی منطقه خلیج فارس بود که ظریف از آنها نام برد.
محمدجواد ظریف در سخنرانی پیشین (۲۷ مرداد) به پایان هژمونی پرداخت و هژمونیهای منطقهای و جهانی، نبرد قدرتهای بزرگ و مطرح جهانی و ظهور قدرتهای جدید را بررسی کرد.
وی به شکست قطعنامه پیشنهادی اخیر آمریکا به شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اشاره کرد و این ناکامی را نتیجه شکل گیری تغییراتی در روابط بینالملل دانست.
افزود: وضع کنونی غرب به گونهای است که دیگر مانند قبل نمیتوانند همه رخدادها و حوادث را در سراسر جهان، اداره کنند. هژمونی و برتریطلبی نه تنها دیگر مطلوب نیست، بلکه امکانپذیر هم نیست.
ادامه دارد…