افزایش اعمال جراحی و نیاز به خون در روزهای پایانی سال/ با اهدای خون، به بیماران عیدی دهید

به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا مهدی زاده در نشست خبری انتقال خون استان تهران ضمن تبریک پیشاپیش سال نو، گفت: امیدوارم سال ۱۴۰۰ سالی همراه با سلامتی، موفقیت و خبرهای خوب برای مردم باشد و سالی باشد که مردم بتوانند واکسن کرونا را دریافت کنند و سالی دور از کرونا باشد و بتوانیم زندگی  راحت و بدون پوشش ماسک داشته باشیم.

وی افزود: امسال، سال بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم. انتقال خون همیشه در طول سال با دغدغه های متعددی روبرو است. متولی تامین فرآورده های خونی در هر کشور، سازمان انتقال خون و در هر استان انتقال خون استان است. وظیفه بسیار سنگینی که برعهده ماست. باید توجه کرد که دیر رسیدن یک فرآورده خونی می تواند منجر به مرگ‌ یک نفر شود که این فرد می تواند یک مادر باردار و… باشد. بنابراین وظیفه سنگینی داریم که با کمک مردم و رسانه ها می توانیم آن را انجام دهیم.

وی تاکید کرد: امسال، سال بسیار سختی بود. ما به طور عادی در طول سال در تامین فرآورده های خونی، دغدغه های زیادی داریم. در ایامی مانند ماه رمضان، سرمای هوا و… دغدغه هایی داریم که میتوانند تامین خون را با مشکل مواجه کنند که امسال کرونا هم مزید بر علت شد.

مهدی زاده گفت: ما سال را با بیماری شروع کردیم که مهمان دو سه ماهه ما نبود، بلکه متاسفانه کرونا اپیدمی کشوری و پاندمی جهانی پیدا کرد و طولانی شد. پیش از این بیماری هایی مانند سارس و ابولا را  تجربه کردیم که دو سه ماه آمدند و همه گیری شدید هم نداشتند، اما کرونا طولانی شد و  در مواقعی تامین خون و فراورده های خونی را با مشکلاتی مواجه کرد. زیرا از مردم درخواست می شد کمتر از خانه بیرون آیند و در قرنطینه باشند و همین موضوع منجر به کاهش مراجعات شد.

مهدی زاده ادامه داد: بر این اساس مجبور بودیم به دلیل این موضوع شرایطی ایجاد کرده و هزینه هایی را انجام دهیم که مردم با اطمینان خاطر مراجعه کنند. به طوری که باید مراکز را فعال تر کرده، تعداد مراکز را افزایش می دادیم، ساعت کار باید افزایش می یافت، پرسنل باید حضور پررنگی می داشتند، همچنین باید تعداد مراکز بیشتری را در ایام تعطیل فعال می کردیم تا دسترسی راحت تر باشد، تیم های سیار را باید بیشتر می کردیم تا مردم راحت تر به ما دسترسی داشته باشند. در عین‌حال مراکز باید به صورت مرتب ضدعفونی می شد تا مردم با آرامش خاطر مراجعه کنند که این اتفاق افتاد. به عنوان مثال تعداد مراکزمان را در روزهای تعطیل از یک‌ مرکز به چهار و سپس پنج مرکز رساندیم. تیم های سیار حداکثر دو تیم بود که به سه یا چهار تیم رساندیم. مراکز غیرفعال یا نیمه فعال را فعال کردیم، ساعت کارمان را بیشتر کردیم. در روزهایی که اجازه داده شد که ادارات تعداد کارمندان شان را به یک سوم یا دو سوم برسانند ما مجبور بودیم که تمام قد فعال باشیم و با ۱۰۰ درصد ظرفیت نیروهایمان خدمت ارائه کردیم.

وی افزود: از طرفی برای سلامت پرسنل و مراجعه کنندگان، در بدو ورود تب افراد مراجعه کننده سنجیده می شد، دست ها ضدعفونی می شد، در زمانیکه ماسک اجباری نبود، ما ماسک را به مراجعه کنندگان می دادیم. همچنین یک غربالگری بسیار سختگیرانه برای اهدای خون انجام می دادیم و اگر فردی حتی یک سرماخوردگی ساده داشت، از او خون گیری نمی شد. البته همانطور که می دانید کرونا از طریق خون و فراورده های خونی منتقل نمی شود، اما برای سلامت سایر مراجعه کنندگان این اقدام انجام می شد. همچنین تخت ها و وسایل خون گیری مرتبا بعد از هر اهدا ضدعفونی می شدند.

ضعف اقتصادی، معلمان را ناکارآمد و پرخاشگر کرده است/ معلمان چیزی فراتر از قانون نمی‌خواهند
هم اکنون بخوانید

مهدی زاده گفت: با وجود این اقدامات باز هم شاهد افت در مراجعه برای اهدای خون بودیم. به هر حال ترس در مردم وجود داشت. بر این اساس بود که سامانه نوبت دهی را فعال کردیم، تا مردم بتوانند  تاریخ و ساعتی را که می خواهند خون دهند، انتخاب کنند و بدون اتلاف وقت خون اهدا کنند. با سرد شدن هوا در نیمه دوم سال مجددا با کاهشی مواجه شدیم که کرونا هم مزید بر علت شد تا افت ما مقداری محسوس تر شود. بر این اساس ابتدا از مراکز درمانی خواستیم که اعمال جراحی غیراورژانس را به تعویق انداختند که همکاری خوبی شد و از ۱۶۷ مرکز درمانی استان تشکر می کنم. البته در دو ماه پایان سال یعنی از ابتدای بهمن ماه شاهد افزایش اعمال جراحی بودیم که مصرف فرآورده های خونی را افزایش داد؛ به طوری که درخواست فرآورده های خونی دو برابر مواقع عادی شد.

مدیرکل انتقال خون استان تهران با بیان اینکه ما امسال افت مراجعه و اهدای خون را داشتیم که فراز و نشیب داشت، گفت: گاهی اوقات این‌ افت مراجعه به ۳۰ درصد هم می رسید. در ۱۱ ماه امسال نسبت به ۱۱ ماه ۹۸ هشت درصد کاهش مراجعه و اهدای خون داشتیم. اکنون در روزهای پایانی سال هستیم و از مردم می خواهم که در روزهای پایانی سال ما را یاری دهند و اهدای خون را فراموش نکنند. نیاز به خون دایمی است. اعمال جراحی افزایش یافته، حوادث و سوانح بر سر جای خود باقی هستند. علاوه بر این یکسری مصرف کنندگان دائمی داریم مانند عزیزان هموفیلی و تالاسمی که حیاتشان وابسته به مصرف فرآورده های خونی است. از طرفی یکسری از فرآورده های خونی مانند پلاکت عمر سه روز دارند و نیاز است که مردم مراجعه کنند.

وی تاکید کرد: هرچند که ما با افتی هشت درصدی در ۱۱ ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل مواجه بودیم، اما در کشورهای پیشرفته اعلام کردند که افت ۵۰ تا ۶۰ درصدی داشتند، اما افت هشت درصدی در استان تهران نشان می دهد که در این حوزه کار کردیم.

وی با بیان اینکه با وجود همه فراز و فرودها با مشکل خاصی در زمینه تامین فرآورده‌های خونی مواجه نبودیم، گفت: توانستیم خون مورد نیاز بیماران را به ویژه آن بخش که اورژانسی بود، به طور کامل تامین کنیم و فرآورده خونی مورد نیاز بیماران تالاسمی را ۱۰۰ درصد به صورت فیلتر دار در اختیارشان قرار دادیم.

مهدی زاده با اشاره به پویش انتقال خون تهران‌برای سال نو، گفت: پویش های مختلف راه اندازی شد که جا دارد از همه تشکر کنم.  در روزهای پایانی سال پویشی را با عنوان “هدیه سرخ” راه اندازی کردیم که از امروز تا پایان فروردین ماه اجرا می شود. خواهشمندیم که مردم در این پویش شرکت کنند. انتظار داریم رسانه ها و هنرمندانی که مردم دوست شان دارند پا پیش بگذارند و فردا ما هم آستین‌ها را بالا زده و در این پویش اهدای خون شرکت می کنیم. از مردم می خواهم در ایام عید به صورت خانوادگی به مراکز اهدای خون مراجعه کنند و با اهدای خون سالم، به بیماران بستری در بیمارستان ها عیدی دهند.

جلوگیری از مرگ بیش از ۳ میلیون نفر در اروپا با اعمال قرنطینه
هم اکنون بخوانید

وی ادامه داد: در حوزه اهدای خون بانوان متاسفانه هنوز به استانداردهای خوب نرسیدیم، اما بانوان عزیز که در زمینه های مختلف افتخار آفرینی می کنند و باعث افتخار کشور هستند، می طلبد که در بحث اهدای خون هم‌افتخار آفرینی کنند.  مادران‌خانواده را تشویق به اهدای خون کنند. امسال شعاری داشتیم مبنی بر این شعار “با اهدای خون بانوان، هر خانه یک پایگاه انتقال خون”. نقش محوری بانوان در خانه می تواند در حوزه اهدای خون موثر باشد. از اهدای خون هراس نداشته باشند. قطعا اگر کوچکترین مشکل احتمالی برای فرد اهداکننده وجود داشته باشد، ما اجازه اهدای خون فرد را نمی دهیم. زیرا اولین موضوع برای ما سلامت اهدا کننده خون است تا همانطور که سالم وارد مرکز اهدای خون شده، سالم هم خارج شود.

مهدی زاده اعلام کرد که مراکز اهدای خون استان تهران، از ۳۰ اسفند تا ۱۳ فروردین فعالند و به جز یکم و ۱۳ فروردین که یک‌مرکز (وصال شیرازی) فعال است، در سایر روزها به طور متوسط پنج تا شش مرکز در استان  فعال هستند که مردم می توانند از طریق سایت اداره کل مراکز فعال و ساعات فعالیت آن ها را پیدا کنند.

وی در ادامه درباره اهدای پلاسمای بهبودیافتگان کرونایی، گفت: از اسفند سال قبل درگیر کووید ۱۹ شدیم. از ابتدای فروردین امسال هم در دو مرکز بقیه الله و مسیح دانشوری  بحث استفاده از پلاسمای بیماران بهبود یافته مطرح شد، جلسه ای برگزار کردیم و پنجم و ششم فروردین ماه قبل بود که بحث جمع آوری پلاسما را در قالب کارآزمایی بالینی را آغاز کردیم. در کارآزمایی بالینی که انجام شد، نتایج خوبی دیده شد. باید توجه کرد که بعد از چین، ایران دومین کشوری بود که این اقدام را شروع کرد و از اردیبهشت ابتدا در تهران و بعد در قم این اقدامات را آغاز کردیم. به مرور هم در سایر استان ها انجام شد؛ به طوری که اکنون در ۲۷ استان این اقدام انجام‌می شود.

وی با بیان اینکه از اردیبهشت ماه تا پایان بهمن ماه، تنها دو درصد افرادی که شرایط اهدای پلاسما را داشتند مراجعه کردند، گفت: بر این اساس تنها دو درصد افرادی که به کووید۱۹ مبتلا شده، بهبود یافتند و یک ماه از بهبودی شان گذشته جهت اهدای پلاسما مراجعه کردند. درصد پایینی بود، اما با این میزان‌هم‌توانستیم‌ تمام درخواست های مراکز درمانی استان تهران را جواب دهیم.  در این ۱۱ ماه در کل کشور  ۱۴ هزار و ۷۰۰ واحد پلاسما جمع آوری شد و در استان تهران هم حدود ۲۲۱۵ واحد پلاسما جمع آوری شد که دو درصد افراد مشمول را شامل می شود.

ادامه دارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 1 =

دکمه بازگشت به بالا