عروسک‌ها پدیده خاص فرهنگی هستند

رئیس ایکوم گفت: عروسک‌‌ها پدیده خاص فرهنگی هستند که ویژگی آن‌ها مدل‌سازی زندگی است حتی فرهنگ شفاهی و ذهنی ما را نیز می‌توانند نمایندگی کنند. موزه عروسک‌ها فضای مناسب برای تعامل و گفتگو فراهم می‌کنند.


به گزارش ایلنا، احمد محیط طباطبایی (رئیس ایکوم ایران) در مراسم افتتاحیه موزه عروسک‌های شهر اوز که ۲۹ تیرماه در این شهر برگزار شد، گفت: معرف هر شهری حوزه فرهنگ آن است و شهر اوز با افتتاح سه موزه توانسته خود در سطح ملی معرفی کند. بهترین جایی که می‌توانیم فرهنگ انسان‌ها را معرفی کنیم موزه‌هاست و این مکان نماد دقیقی از وضعیت فکری و زندگی مردم آن جامعه دارد. 


رئیس ایکوم گفت: عروسک‌‌ها پدیده خاص فرهنگی هستند که ویژگی آن‌ها مدل‌سازی زندگی است حتی فرهنگ شفاهی و ذهنی ما را نیز می‌توانند نمایندگی کنند. موزه عروسک‌ها فضای مناسب برای تعامل و گفتگو فراهم می‌کنند. 


عروسک فرهنگ را معرفی می‌کند


در ادامه فوزیه خضری (مدیر موزه عروسک‌های اوز) از روند آشنایی خود با عروسک‌ها گفت و اینکه چگونه طی یک دهه با دیدن موزه عروسکهای ملل، کمک خانواده و مدیران میراث فرهنگی توانسته این موزه را راه اندازی کند و اظهارداشت: با مطالعه درباره عروسک‌های ایران و ملل مختلف به این نتیجه رسیدم که هر عروسک آنقدر ویژگی منحصر بفردی دارد که خودش یک تنه می‌تواند نماد فرهنگ و پیام‌آور صلح باشد. 


اروسک سفیر عالم رویا 


پوپک عظیم‌پور یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. وی گفت: اروسک نماد انسان و سفیر عالم رویا اروسک یکی از پر رمز و رازترین دست آفریده‌های بشر در تمامی اعصار و تمدن‌ها از ادوار باستان تا به اکنون است. 

کتاب «روان‌شناسی سیاسی پادشاهان قاجاری» منتشر شد
هم اکنون بخوانید


وی ادامه داد: عروسک‌ها در همه تمدنها همواره در گستره‌ای از پیکره‌های مذهبی، جادویی، آیینی، نمایشی و نیز بازیچه‌های کودکان دارای عملکرهای گوناگون فرهنگی بوده‌اند حضور پر رنگی داشته است. این پدیده‌های رازآمیز بازتابی از ویژگی‌های انسان برای بروز عواطف و حالات روحی و در کل نماد بشریت هستند. یکی از اشیا و عناصر پرقدرت فرهنگی برای برقراری گفتگو در میان ملل مختلف بوده و همواره به عنوان سفیر فرهنگی بازتاب آداب و رسوم، باورهای فولکلور، پوشش در جغرافیاهای گوناگون در پهنه گسترده کره زمین هستند.


این استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: حضور قدرتمند اروسک‌ها در خانه‌ها، موزه‌ها، صحنه‌های تئاتری، در تظاهرات سیاسی و اجتماعی، در آموزش و درمانگری و حتی سرگرمی برکسی پوشیده نیست. 


عظیم‌پور با اشاره به اینکه تعداد بی‌شماری از پیکره‌های یافت شده از حفاری‌های مختلف در ایران زنانه هستند که اشاره‌ای به نماد باروری و زایش دارد، خاطرنشان کرد: اغلب بلاگردان‌ها و نیز آرزو سازان اروسکی نیز در شکل آروس و همینطور با ماهیتی زنانه هستند که مقام زنانگی را در محافظت، زایش و باروری را تداعی می‌کنند. به نظر می‌رسد شکل گیری این پیکره‌ها در دوران مادر سالاری است و به همین خاطر هم اغلب اروسک بازیچه‌های ایرانی شکل و شمایلی زنانه دارند که اطلاق نام‌هایی از قبیل دخترکان کوچک و آروس‌های کوچک همچون «دُختُولوک»، «دوتوک»، «دُهتُولوک» و «گلین بالا» تاییدی براین ادعاست. عروسک‌ها در آرامش هستند و راز نگه دار، سفیر صلح هستند و شادی ساز، خیال ساز هستند و معصوم و به سخن آخر همچون آیینه‌ای تصویر پر از اعوجاج بشریت را به خودش می‌تابانند پس هر جا آن‌ها را رو برو می‌شوید با احترام و به چشم و گوش جان آن‌ها را ببینید و بشنوید. 

شکست دشمن در تحریم جشنواره‌های فجر مفتضحانه بود
هم اکنون بخوانید


رونمایی از ۳ کتاب اهدایی به موزه مردم‌شناسی اوز


در پایان از  ۳ کتاب اهدایی به موزه مردم‌شناسی اوز رونمایی شد. کتاب روضه الاحباب تاریخ صدر اسلام که ۴۳۰ سال پیش نوشته شده و توسط شیخ عبدالقادر فقیهی به موزه مردم‌شناسی اهدا شد. کتاب دیگر تائب اوزی که به همت شیخ عبدالقادر فقیهی و با پیگیری عنایت الله نامور اهدا شده است. کتاب یوسف و زلیخا عبدالرحمن جامی، با خط عبدالغفور فرزند محمد امین بلغانی توسط ثریا شریف زاده اهدا کردند. 


عبدالله مرادی نیز اشیایی با قدمت ۳ هزار سال شامل نیزه- تبر- خنجر- گدازه اهدا کرده است. بازرگانی افزود: همه این کتاب‌ها و اشیا باید مرمت شوند. 


انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 4 =

دکمه بازگشت به بالا