به گزارش ایسنا مسعود منصور در نشست صبح امروز با علی دارابی – معاون امور استانهای سازمان صدا و سیما – که با صورت ویدئو کنفرانس با حضور مدیران استانی دو مجموعه برگزار و منجر به امضای تفاهمنامه به منظور ترویج حفظ و حمایت از منابعطبیعی شد، گفت: آب، خاک، پوشش گیاهی و هوا از عناصر اصلی امنیت غذایی و حیاتی بشر است و امروز حفظ پوشش گیاهی کشور یک رسالت همگانی محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: ۸۳ درصد مساحت کشور تحت مدیریت سازمان جنگل ها قرار دارد و این سازمان بدون مشارکت مردم در حفاظت از منابع طبیعی توفیقی نخواهد داشت.
منصور افزود: آب و خاک منشاء تولید و معیشت مردم است و حضرت علی (ع) می فرمایند کسی که آب و خاک داشته باشد و در عین حال فقیر زندگی کند، خداوند او را از رحمتش دور میکند.
وی در ادامه اظهارکرد: انفال یک ثروت عمومی است و باید حد و مرز آن با مالکیت خصوصی معین شود و در این راه اولین وظیفه سازمان جنگلها تشخیص سپس تثبیت مالکیت دولت است که مجموعه این اقدامات در قالب کاداستر انجام میشود.
منصور اضافه کرد: برای جلوگیری از تخریب و تصرف در اراضی ملی نیازمند شتاب در فرهنگسازی هستیم و اگر این اتفاق بهکندی انجام شود آثار تخریبی بیشتری را در منابع طبیعی شاهد خواهیم بود.
وی تصریح کرد: اگر امروز در کشور شاهد سیل، ریزگرد، فرسایش خاک و فرونشست زمین هستیم، این اتفاقها یکروزه به وقوع نپیوسته بلکه نتیجه عملکرد غیر منطقی و طولانیمدت انسان با طبیعت است.
رییس سازمان جنگلها اضافه کرد: اگر کار فرهنگسازی و شناخت عمومی نسبت به منابع طبیعی صورت بگیرد قطعاً به مطالبه مردمی تبدیل میشود و تخریب جنگلها و مراتع دغدغه جامعه و افکار عمومی خواهد شد.
منصور ایران را کشوری با اقلیم خشک تا نیمه خشک عنوان کرد و گفت: سطح پوشش جنگلی کشور پایین و بارندگی پایین و تبخیر زیاد آب سبب شده است که اکوسیستم کشور حساس و شکننده باشد.
وی افزود: پژوهش ها نشان می دهد سالانه ۱۶.۴ تن خاک در هکتار تحت فرسایش آبی و ۲۱ تن در هکتار تحت فرسایش بادی قرار دارد.
مسعود منصور همچنین اظهارکرد: ۴۵۰ شهر و ۸۲۸۰ پارچه آبادی و روستا در معرض سیل قرار دارند.
نتیجه اقدامات آبخیزداری حفظ آب و خاک است
منصور افزود: سیل باعث تخریب و از بین رفتن منابع پایه، تاسیسات، زیر ساختها، اراضی کشاورزی و معیشت مردم میشود اما سازمان جنگلها با انجام مجموعهای از اقدامات آبخیزداری در قالب اقدامات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک سبب شده است که خسارت سیل تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند.
وی یادآور شد: با انجام پروژههای آبخیزداری در کشور سالانه ۹ تن در هکتار فرسایش آبی کاهش پیدا کرده است و در مناطق کوهستانی ۵۷۰ مترمکعب آب به ازای هر هکتار استحصال آب صورت گرفته است.
منصور همچنین در تشریح اقدامات و کارکردهای آبخیزداری در پایین دست اراضی گفت: با انجام فعالیتهای آبخیزداری سالانه در هر هکتار ۱۰۰۰ متر مکعب آب در سفرههای زیرزمینی ذخیره میشود و از ورود ۴ مترمکعب رسوب به پشت سدها جلوگیری میکند.
۳۸۰۰ قنات بر اثر آبخیزداری و آبخوانداری احیا شده است
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر با انجام فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری۳۸۰۰ قنات احیا شده است و مردمانی که بر اثر خشک شدن قناتها مهاجرت کرده بودند مجدداً به زادگاه خود برگشتند.
منصور به مردمان روستای خانیک در شهرستان فردوس از توابع استان خراسان جنوبی اشاره کرد که مردم این روستا پس از خشکسالی و از بین رفتن قناتها دست به مهاجرت زده بودنداما با اقدامات آبخیزداری قناتها زنده شده و مهاجرت معکوس انجام شده است.
وی مساحت مراتع کشور را ۸۰ میلیون هکتار ذکر و اظهارکرد: زندگی ۹۱۶ هزار خانوار روستایی وابسته به مراتع کشور است.
به گفته منصور ۸۰۰۰ گونه گیاهی در مراتع کشور وجود دارد که با شناسایی انجام شده، ۴۰۰۰ گونه آن جزو گیاهان دارویی محسوب میشود.
وی در تشریح توانمندی مراتع کشور خاطرنشان کرد: سالانه ۲۰۰۰ تن گیاهان دارویی به خارج از کشور صادر میشود که متاسفانه عمده این صادرات به صورت خام فروشی است.
منصور در زمینه کارکردهای جنگل نیز گفت: بر اثر پژوهشهای انجام شده هر هکتار جنگل سالانه ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکند.
وی افزود: ۶ میلیون هکتار جنگل در حوزه زاگرس وجود دارد و ۱۱ استان کشور را در این حوزه در بر می گیرد. جنگل زاگرس ۴۰ درصد آب کشور را تولید می کند. ۲ میلیون هکتار تحت عنوان جنگل هیرکانی یا خزری در نواحی شمالی کشور وجود دارد که میتواند سالانه ۵ میلیارد متر مکعب آب کشور را تولید کند.
منصور در ادامه اظهارکرد: بدون مشارکت مردم و فرهنگسازی رسانهها نمیتوان مشکلات منابع طبیعی را حل کرد.
وی از راهاندازی سامانه همیاران طبیعت خبر داد و گفت: با راهاندازی این سامانه ۷۰ هزار نفر به شکل داوطلبانه در این سامانه عضو شدهاند.
رییس سازمان جنگلها از تشکیل ۱۷۰۰ تعاونی در منابع طبیعی کشور خبر داد و اظهارکرد: ۱۲۰ هزار نفر از مردم عضو این تعاونیها هستند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، منصور یادآور شد: موضوعات بسیار مختلفی در منابع طبیعی کشور وجود دارد که رسانه ملی و استانی میتوانند به آن بپردازند و درباره آن فرهنگسازی کنند.
انتهای پیام