به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی،وی افزود: ما نمونههایی از این گفتوگوهای عالمانه را در مکاتبات مرحوم آیتالله بروجردی و شیخ محمود شلتوت و همچنین در فرمایشات وحدت آفرین امام راحل و مقام معظم رهبری مشاهده میکنیم که این سلوک و سیره، ضرورت فرهنگ گفتوگو را برای همه مسلمانان نشان میدهد.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: خداوند متعال در قرآن کریم با ذکر شاخصه مهم و بنیادین در مقوله اتحاد اسلامی تمسک به حبل الله را به عنوان شاه کلید ایجاد وحدت در جامعه بیان می کند چنانچه در آیه ۱۰۳ سوره آل عمران آمده که “واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا”. خداوند در این آیه شریفه اعتصام به حبل الله را به عنوان عامل وحدت و بازدارنده از تفرقه معرفی می کند.
وی با بیان این که نتیجه و اثر تفرقه چیزی جز فروپاشی جامعه اتحاد اسلامی نیست، گفت: از این جهت امت اسلامی با هدف واحد و روش واحد برای رسیدن به اصل توحید و یا وصول به ذات اقدس حق با تداوم اتحاد و جلوگیری از تفرقه معنا می بخشند. از این جهت خداوند متعال برای حفظ اصول وحدت، تمسک به حبل الله را به عنوان یک رفتار وحدت بخش و عوامل مهم برای جلوگیری از تشتت و تفرقه در جامعه ایمانی ذکر میکند.
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم افزود: حبل در این آیه شریفه به معنی ریسمان و سبب و وسیله و ابزاری است که به وسیله آن میتوانیم به هدف برسیم و در اصطلاح قرآنی مقصود از حبل الله چیزی است که موجب اتصال میان انسان و خداوند متعال می شود و در اینکه مصداق حبل الله چیست در تفاسیر و روایات تفسیری مصادیقی ذکر شده است.
دکتر مختاری با اشاره به اینکه از مهمترین مصادیق حبل الله، قرآن کریم است، گفت: اساسا جامعهای بدون قانون مکتوب نمیتواند به وحدت هدف و رویه دست پیدا کند و زود یا دیر دچار فروپاشی و تشتت میشود، لذا مرحوم علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان با استناد به آیه ۱۰۱ سوه آل عمران براین اعتقاد است که یکی از مصادیق حبل الله، خود قرآن است و برای تایید این برداشت یک روایتی نقل می کند که پیامبر اکرم، حبل الله را به قرآن تفسیر می کنند.
وی ادامه داد: البته مصادیق دیگری همچون وجود مقدس رسول خدا(ص) و اهل بیت علیهم السلام ذکر شده است که همه میتوانند با تمسک به حبل الله وحدت خود را حفظ کرده و از تفرقه و پیامدهای سوء آن در امان باشند.
دکتر مختاری خاطرنشان کرد: خدای متعال برای پیشگیری از تشتت و اختلاف در جامعه اسلامی و ایمانی، بر وحدت و لزوم تمسک دسته جمعی مردم بر حبلالله سفارش کرده و آن را به عنوان عامل تقوا مورد تاکید قرار می دهد چون اطاعت از فرمان الهی و تمسک به حبل الله مصداقی از تقوای الهی است و انسان با آن میتواند خود و جامعه از شر بسیاری از امور حفظ کند.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی تاکید کرد: این یک وظیفه خطیر برای تمامی عالمان اسلامی است که نقش آگاهی بخشی را در این خصوص ایفا کنند و در برابر بسیاری از اندیشههای افراطی و خشن ناشی از جهل بایستند و برای زدودن ظلمت جهل تلاش کنند و جامعه به سمت و سوی سنت پیامبر(ص) و آموزههای وحیانی اسلام که توام با خرد ورزی و مهر ورزی است فرا بخوانند.
انتهای پیام