ماجرای ورود سموم شیمیایی به سد قشلاق کردستان چه بود؟

به گزارش ایسنا، کامران خرم در بازدید از ایسنا اظهار کرد: زهاب‌های کشاورزی و ورود واریزه‌های سم و کود ناشی از عملیات مختلف کشاورزی، فاضلاب های بهداشتی (انسانی) و فاضلاب های صنعتی به منابع آبی و نیز واژگونی تانکرها بویژه در محورهای مواصلاتی مجاور رودخانه ها جزو مهمترین تهدیدات کیفی منابع آب هستند.

وی تصریح کرد: در واقع علاوه بر کمبود زیرساخت ها و نبود اعتبارات مالی لازم در برخی بخش‌ها به ویژه در خصوص احداث تصفیه خانه های فاضلاب در روستاها (توسط شرکت آب و فاضلاب روستایی) بعضا ضعف فرهنگ عمومی در حفاظت کمی و کیفی منابع آبی را نیز می‌توان به عنوان عمده ترین عوامل افزایش آلودگی منابع آبی برشمرد که نیازمند عزم جدی مسئولین و مردم به منظور ارتقاء فرهنگ اجتماعی فرهنگ اجتماعی جامعه و نیز همکاری و هماهنگی دستگاه های اجرایی در این زمینه است.

وی در مورد وضعیت آب سد قشلاق اظهار کرد: حوزه آبریز ۵۱ روستا در محدوده دریاچه سد قشلاق قرار دارند اما اینگونه نیست که فاضلاب کل این روستاها تجمیع شده باشد و به دریاچه سد قشلاق بریزد. ذکر این نکته ضروریست که به دلیل فاصله زیاد عمده روستاهای بالادست مخزن سد، بخشی از این مواد آلاینده توسط جریان رودخانه خود پالایش شده و همچنین بر اثر انجام فعل و انفعالات شیمیایی و تابش آفتاب در طول مسیر رودخانه به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

وی ادامه داد:  خروجی آب شرب به جهت انجام کامل فرآیندهای شیمیایی در محل تصفیه خانه سنندج توسط شرکت آبفا، عاری از هرگونه آلودگی و مواد آلاینده بوده و به صورت مستمر و با زمان بندی منظم تحت پایش شبکه بهداشت و درمان استان و این شرکت قرار دارد.

خرم ادامه داد: در این مکان مشکل عمده ما ۲ روستای بزرگ حسین آباد و سراب قامیش بودند که خوشبختانه تصفیه خانه روستای حسین آباد به بهره برداری رسید و تصفیه خانه سراب قامیش نیز توسط شرکت آبفار در دست احداث بوده که امیداوریم سال آینده به اتمام برسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان درباره وضعیت کیفیت آب شرب شهر سنندج به شهروندان این اطمینان را داد که این آب دارای کیفیت‌های لازم آب شرب بوده و طی آزمایش‌های صورت گرفته هیچگونه آلودگی غیرعادی در آن مشاهده نشده است و پی در پی نیز توسط شرکت آبفا، دانشگاه علوم پزشکی و شرکت آب منطقه‌ای آزمایش و نمونه‌برداری‌های لازم بر روی آن صورت می‌گیرد.

توقف رشد جایگاه‌های CNG در دهه اخیر
هم اکنون بخوانید

خرم درباره افت سطح آب‌های زیرزمینی دشت‌های قروه و دهگلان اظهار کرد: این دو شهر منابع آبی زیرزمینی مناسبی دارند اما متاسفانه این منابع رو به افول و نابودی است و آب شرب این منطقه به نقطه سربه سر رسیده که برای تامین آب آنها قرار است از آب سد آزاد استفاده شود.  

وی همچنین در مورد اقدامات صورت گرفته توسط شرکت آب منطقه ای جهت جلوگیری از کاهش آب های زیرزمینی دشت‌های ممنوعه قروه و دهگلان گفت: استقرار گروه‌های گشت و بازرسی حفاظت از منابع آب زیرزمینی و سطحی، نصب و بهره برداری از ۲ هزار و ۵۰ دستگاه کنتور هوشمند آب و برق و حجمی هوشمند تا پایان سال گذشته، پلمپ و مسلوب المنفعه کردن بیش از ۵۰۰ حلقه از چاه های غیرمجاز حفر شده در این مناطق و پلمب چاه های غیرمجاز مشمول قانون تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه حفر شده، اصلاح پروانه های بهره برداری متناسب با وضعیت اقلیم و کشت منطقه با همکاری سازمان جهادکشاورزی در سال های اخیر دراین راستا صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه شرکت آب منطقه‌ای وظیفه تامین آب در بخش‌های کشاورزی و شرب و صنعت را برعهده دارد که برای تامین آب نیاز به سدهاست، افزود: با توجه به اعتماد نو به نقل از برنامه ریزی‌های صورت گرفته تا سال ۱۴۲۵ نیاز آبی شرب کل استان از محل منابع آبی مطمئن، تامین و در نظر گرفته شده است که عمده آن از سدهای استان تامین می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان عنوان کرد: در جواب افرادی که مدعی هستند سدسازی سیاست درستی نبوده و با مسایل زیست محیطی سازگار نیست باید بگوییم که تمامی پروژه‌های سدسازی استان دارای مطالعات زیست محیطی بوده است. در جایی که منابع آبی و زیرزمینی مطمئنی را نداریم به جز احداث سد نمی‌توان منابع آب آنجا را تامین کرد که یکی از اهداف احداث سدهای استان کردستان همین مسئله تامین آب شرب است.

گزارشی از مجمع سالانه بانک صادرات ایران
هم اکنون بخوانید

وی با بیان اینکه به احداث سدهای جدید هم نیاز داریم، ادامه داد: هیچ سدی در استان نبوده که بدون اینکه به آن نیاز داشته باشیم احداث شده باشد چون همگی براساس نیاز بوده و همچنین مازاد بر نیاز هم تاسیسات هم ایجاد نکرده‌ایم.

خرم، حجم مخازن تمامی سدهای استان را بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۴۸ میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: از این میزان مدیریت حدود ۱٫۴ میلیارد مترمکعب آن در اختیار ما نبوده و فقط ۱٫۴ میلیارد مترمکعب از آن را در اختیار داریم.

وی در ادامه سخنان خود یا اشاره به اینکه بخش کشاورزی یکی از ظرفیت‌های اصلی استان است، ذکر کرد: ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان در حال حاضر آبی است اما خوشبختانه با توجه به پیگیری مسئولان و نمایندگان استان، در تیرماه امسال توانستیم مجوز تبدیل ۹۶ هزار و ۱۰۴ هکتار دیگر از اراضی استان را به اراضی آبی بگیریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان در بخشی دیگر از سخنان خود میانگین بارندگی استان را ۱۳٫۵ میلیارد مترمکعب و ۴۶۰ میلی‌متر در سال عنوان کرد و افزود: با توجه به بارش‌های مناسب در سال جاری وضعیت منابع آبی استان به نسبت سال گذشته و چند سال اخیر شرایط مطلوبی داشته است به طوری که میانگین باران استان در سال آبی جاری برابر با ۶۳۳ میلی‌متر(معادل ۱۸٫۵ میلیارد مترمکعب) بوده است که در مقایسه با سال آبی قبل و آمار بلندمدت شاهد ۳۳ و ۳۸ درصد افزایش هستیم.

وی اضافه کرد: این وضعیت بارشی سبب افزایش حجم جریان‌های سطحی در تمام حوضه های آبریز و ورودی به مخازن سدهای در حال بهره برداری استان شده است. از سوی دیگر در خردادماه سال جاری نسبت به ابتدای سال آبی(مهرماه سال ۱۳۹۷) و خردادماه سال قبل، به ترتیب ۸۳٫۱ و  ۳۸٫۶ میلیون متر مکعب از کسری مخازن آبخوان های آبرفتی استان جبران شده است.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 8 =

دکمه بازگشت به بالا