به گزارش ایسنا، مرتضی طلایی در نخستین نشست در سلسله نشستهای تخصصی شورایاریها با عنوان روایت شورایاری از گذشته به آینده با اشاره به برگزاری انتخابات پنجمین دوره شورایاریهای محلات تهران گفت: باید نگاه ویژهای به بیانیه گام دوم انقلاب داشته باشیم چرا که در فصل جدید از جمهوری اسلامی قرار داریم و به تبع آن پیش نیازها و ابعاد ساخت آینده را در این بیانیه میتوانیم پیدا کنیم.
وی با اشاره به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب گفت: اخلاق و معنویت با دستور و فرمان به دست نمیآید پس خصومتها نمیتوانند آن را با قدرت ایجاد کنند. بلکه ابتدا باید خود منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند و در مرحله بعد زمینه را برای رواج آن در جامعه فراهم کنند و به نهادهای اجتماعی در این باره میدان دهند و کمک برسانند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب اهتمام جدی به نهادهای اجتماعی دارند. در حقیقت نهادهای اجتماعی شاید شورایاریها بزرگترین، مهمترین و اساسیترین زیرساخت برای تحقق مشارکت اجتماعی و پیشرفت را فراهم کند. از این منظر گذشته، حال و آینده شورایاری و اهداف و دستاوردهای آن باید مورد بررسی قرار گیرد. اگر بخواهیم روایت درستی از شورایاریها داشته باشیم. باید به چند اصل توجه ویژهای داشته باشیم که مهمترین آنها انصاف و حق مداری است.
عضو پیشین شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: باید از تخریب گذشته جلوگیری کنیم و نقدپذیری را مورد توجه قرار دهیم. قطعاً داشتن شاخصهای مشخص و نگاه غیر سیاسی در رابطه با سنجش عملکرد گذشته شورایاریها از اهمیت بسزایی برخوردار است. باید شورایاریها را به درستی مورد کنکاش قرار دهیم تا نتیجه بهتری برای آینده پیدا کنیم. وظیفه اصلی این نهاد اجتماعی در چهار موضوع خلاصه میشود. ایجاد و گسترش سازماندهی مشارکت اجتماعی، تمرکز زدایی از دستگاههای اجرایی، بهره گیری از ظرفیتهای مردم در اداره شهر و مداخله معنادار مردم در تصمیم سازیها و تصمیم گیریهاو
وی ادامه داد: باید ابتدا مشارکت اجتماعی را تعریف کنیم، فرهنگ مشارکت اجتماعی تا زمانی که محقق نشود نمیتوان شورایاریها را به پیش برد. بر همین اساس ایجاد فرهنگ مشارکت اجتماعی فلسفه مهمی برای شورایاریهاست و متأسفانه تا کنون از این موضوع غفلت کردهایم. بی تردید نباید رفتارها مغایر با اصل مشارکت باشد. قطعاً برای تحقق این مهم شنیدن، بردباری و تحمل نظرات مخالف از الزامات آن محسوب میشود. معتقدم بزرگترین معضل ما حرفهایی است که میزنیم و به آن عمل نمیکنیم و بعضاً این موضوع موجب تضعیف فرهنگ مشارکت میشود.
طلایی در بخش دیگری از صحبتهای خود در حوزه بررسی دلایل تضعیف فرهنگ مشارکت و به تبع آن جایگاه شورایاریها گفت: برخی عوامل همچون ضعف فرهنگ کار گروهی، ضعف در حوزه آموزش و توانمندسازی و ظرفیت سازی شورایاریها، مشکلات مردم در محلات، کاهش اعتماد و سرمایه اجتماعی و معرفی نشدن درست شورایاریها در ارتباط و تعامل مناسب و مستمر آنها با شهروندان و همچنین اکتفا به نهادهای رسمی را میتوان از مهمترین عوامل تضعیف فرهنگ مشارکت و جایگاه شورایاریها خواند.
وی ادامه داد: متأسفانه چهار دوره انتخابات شورایاریها برگزار شد و در هر دوره مشکلاتی را پیش روی خود داشته، نهادی که در قانون اساسی به صورت رسمی وجود دارد اما کمتر به آن توجه میشود. شورای محله در حقیقت به نوعی پدر و مادر شوراهای دیگر است اما به جز مدیریت شهری سایر نهادها آن را به رسمیت نمیشناسند.
این عضو پیشین شورای اسلامی شهر تهران و رئیس پیشین ستاد هماهنگی شورایاریها با اشاره به برخی انتقادها به نهاد شورایاریها گفت: برخی سو استفادهها از سوی برخی افراد در نهاد شورایاریها ممکن است رخ داده باشد اما باید به دستاوردهای نهاد شورایاریها به دور از نگاههای سیاسی توجه داشته باشیم. تحقق نسبی نظارت و مطالبه گری، مشاورههای صحیح برای مدیریت شهری در تشخیص نیاز محلات و مشارکت مؤثر در دسته بندی مطالبات مردم و همچنین ایجاد یک سازمان دیده بان محلی از مهمترین دستاوردهای نهاد شورایاریها است. باید شورایاریها را پذیرفت و قبول کرد که نهاد شورایاریها غیر قابل حذف است.
وی تاکید کرد: شورایاریها به مرور پخته میشوند و به بلوغ میرسند. باید به نحور مطلوب از ظرفیت شورایاریها در همه ابعاد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی استفاده کرد. قطعاً مردم ملاک هستند و شورایاران بستر حضور مردم و مداخله معنادار آنها در مدیریت شهری هستند. با افتخار از این نهاد اجتماعی حمایت میکنم و اشکالات آن را نیز میدانم ولی قطعاً دستاوردهای این نهاد مردمی بسیار زیاد بوده است.
انتهای پیام