مجید شمسی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه پارک علم و فناوری استان مرکزی از شهریور ۸۱ بر اساس مصوبه شورای گسترش آموزش عالی تصویب شده و جزو اولین پارکهای علم و فناوری کشور به شمار میآید، اظهار کرد: همچنین در دستهبندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جزو پارکهای علم و فناوری سطح یک هستیم.
وی درباره آمار پذیرش شرکتها در این پارک گفت: از بدو تأسیس پارک تاکنون بیش از ۵۲۰ شرکت و واحد فناور در این مرکز پذیرش و از خدمات و حمایتهای این پارک بهرهمند شدهاند. در حال حاضر قریب به ۱۶۰ (حدود ۱۵۷) شرکت در پارک مستقرند که از این تعداد، ۱۰۳ شرکت نوپا و هسته فناور در مرکز رشد واحدهای فناوری پارک مستقر هستند و ۵۵ شرکت فناور رشد یافته در قالب واحدهای تحقیق و توسعه شرکتهای بزرگ صنعتی، شرکتهای رشد یافته فناور و شرکتهای ارائه دهنده خدمات توسعه کسب و کار در پارک استقرار دارند.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی در خصوص آمار تعداد شرکتهای دانشبنیان این استان، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در استان مرکزی ۸۲ شرکت دانشبنیان موفق به اخذ تأییدیه دانشبنیان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شدهاند که از این تعداد ۳۰ شرکت دانشبنیان در پارک علم و فناوری استان مرکزی و مرکز رشد واحدهای فناوری این پارک مستقر هستند.
شمسی با اشاره به اینکه ارزیابی شرکتها جهت اخذ مجوز دانشبنیان از سوی”کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان” در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام میشود، ادامه داد: پذیرش و حضور شرکتها در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، الزاماً نیازمند اخذ مجوز دانش بنیان نیست. شرکتهای متقاضی در صورت ارائه ایده مبتنی بر فناوری و دارای ارزش تجاریسازی میتوانند پس از ارزیابی و داوری ایده و تیم کاری شرکت، مجوز پذیرش و استقرار در یک مرکز رشد یا پارک علم و فناوری را با توجه به زمان ثبت شرکت و همچنین گستردگی و نوع فعالیت خود اخذ کنند.
وی افزود: این شرکتها میتوانند بر اساس “ماده ۹ قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات”، از حمایتهای ذیل این قانون به واسطه پذیرش و حضور در پارک علم و فناوری بهرهمند شوند.
بهرهگیری از روشهای نوین تکثیر گیاهان و ماهیان زینتی
مدیر مرکز واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی زمینه اصلی فعالیت شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری استان مرکزی را عمدتاً در حوزه فنی و مهندسی اعلام کرد و توضیح داد: در استان مرکزی صنایع فلزی و صنایع شیمیایی، شرکتهای صنعتی کوچک و متوسط در زمینههای ساخت و تولید ماشینآلات صنعتی، صنایع مرتبط با آلومینیوم، صنایع ریلی، تولید مواد شیمیایی، مواد و متالورژی، برق، الکترونیک، اتوماسیون و فناوری اطلاعات، گسترش یافته و شرکتهای متمرکز بر این حوزهها بیشترین فراوانی را دارند.
شمسی در همین زمینه یادآور شد: از دیگر زمینههای فعالیت شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری استان مرکزی؛ کشاورزی، بیوتکنولوژی، تولید و فرآوری گیاهان دارویی، محیط زیست و تجهیزات پزشکی است.
مدیر مرکز واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی ضمن اشاره به فعالیت برخی شرکتهای مستقر در پارک در زمینه تولید گیاهان زینتی، توضیح داد: شهرستان “محلات” در استان مرکزی، یکی از مهمترین قطبهای تولید گل و گیاه و ماهیان زینتی است. بر این اساس تعدادی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری استان مرکزی و مرکز رشد این پارک با بهکارگیری روشهای نوین در تولید گیاهان زینتی از جمله کشت بافت و بیوتکنولوژی کشاورزی، موفق به تکثیر و تولید برخی گونههای گیاهان زینتی از جمله ارکیده، بنفشه آفریقایی، رز و گل محمدی شدهاند. این در حالی است که شرکتهای فوق در بخش تولید ماهیان زینتی نیز روشهای نوین تکثیر را به کار گرفته و اقدام به تکثیر برخی گونههای سخت تکثیر ماهیان زینتی کردهاند.
تأمین نیازهای صنایع ریلی
شمسی، صنایع ریلی را یکی دیگر از پتانسیلهای صنعتی استان مرکزی برشمرد و خاطرنشان کرد: تعدادی از شرکتهای دانش محور در این زمینه به همت دانشآموختگان دانشگاهی و با حمایتهای مرکز رشد واحدهای فناوری پارک، ایجاد شده و در حال حاضر بسیاری از نیازهای صنعت ریلی کشور از جمله تعمیر چرخ و محور واگن و سیستم ترمز را مرتفع میکنند.
وی تصریح کرد: بازسازی چرخهای فلزی واگن نیاز به فرآیند خاصی دارد که قبلاً با دستگاههای گرانقیمت خارجی انجام میشد. در حال حاضر یکی از شرکتها دستگاه تراش چرخ محور قطار را ساخته و از آن بهرهبرداری میکند؛ بنابراین در حوزه صنایع ریلی خدمات بسیاری در کشور خودمان ارائه میشود و دیگر به کشورهای شرق اروپا، چین و روسیه وابسته نیستیم.
ساخت اولین “خشککن انجمادی دارویی” در مقیاس صنعتی
مدیر مرکز واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی با اشاره به برخی از مهمترین دستاوردهای شرکتهای فناور و دانشبنیان مستقر در مرکز رشد و پارک علم و فناوری استان مرکزی، گفت: طراحی و ساخت اولین “فریز درایر” یا خشککن انجمادی دارویی در مقیاس صنعتی در کشور، ساخت دستگاه تولید اسانس با استفاده از روش سیال فوق بحرانی، تولید کیتهای آنالیز آب و فاضلاب مورد استفاده در دستگاههای اسپکتروفوتومتر برای اولین بار در کشور، تولید ارقام مختلف گیاهان زینتی با استفاده از تکنیکهای کشت بافت، طراحی و ساخت تجهیزات و ماشینآلات حوزه راهسازی و ایمنی راهها، از جمله مهمترین دستاوردهای شرکتهای فناور مستقر در پارک است.
شمسی، درباره “خشککن انجمادی” توضیح داد: این دستگاه کاهش دما و انجماد را در خلاء انجام میدهد و کل رطوبت میانبافتی، چه در گیاه چه در بافت پروتئینی یا گوشتی را تخلیه میکند و سپس انجماد صورت میگیرد.
وی ادامه داد: یک شرکت مستقر در پارک، سال گذشته توانست اولین فریزر درایر دارویی کشور در اشل صنعتی را بسازد و به مؤسسه “تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی” تحویل دهد. این دستگاه برای تولید داروی فاکتور ۸ مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به این موضوع میتواند یک نیاز اساسی و جدی را در کشور مرتفع کند.
استخراج اسانس گیاهان با کیفیت و ارزش افزوده بالا
مدیر مرکز واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی سپس به “تولید اسانس گیاهی” و ارزش افزوده بالای آن اشاره و تشریح کرد: در روشهای سنتی تولید اسانس گیاهی، گیاهان را تحت فشار دما قرار داده و اسانس آنها را خارج میکنند. در این روش ساختار مولکولی اسانس نسبت به گیاه دچار تغییر میشود.
شمسی ادامه داد: شرکتی با استفاده از روشهای سیال فوق بحرانی دستگاهی را ساخته که میتواند اسانس را با شرایط بهینه و کیفیت بسیار بالاتر استخراج کند و ارزش افزوده بالاتری نیز داشته باشد.
ایجاد اشتغال مستقیم برای ۹۳۸ نفر طی سال گذشته / اعتماد نو به نقل از برنامه برای ایجاد یک مرکز رشد تخصصی
وی در ادامه یکی از مهمترین اهداف پارک علم و فناوری استان مرکزی و مراکز رشد آن را حمایت از توسعه اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی این استان عنوان کرد و افزود: سعی داریم از طریق ایجاد شرایط حمایتی و زیرساخت مناسب، به ایجاد کسب و کارهای دانش محور و فناور کمک کنیم.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان مرکزی با بیان اینکه تا پایان سال ۹۷، برای ۹۳۸ نفر در شرکتهای مستقر در پارک استان مرکزی اشتغال مستقیم ایجاد شده است، اعلام کرد: امسال به پیروی از رسالت پارک که به آن در سطور فوق اشاره شد، موضوع توسعه اشتغال، بهویژه اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی، از طریق حمایت از شکلگیری شرکتهای دانشبنیان به طور جدی پی گرفته میشود.
شمسی در پایان، ارزش صادراتی محصولات شرکتهای فناور این پارک در سال گذشته به خارج از کشور را بیش از ۲ میلیون یورو اعلام کرد و افزود: ایجاد مرکز رشد تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و مرکز توسعه نوآوری نیز در دستور کار پارک علم و فناوری استان مرکزی قرار گرفته است.
انتهای پیام