وعده‌های مجازی رییس جمهور که در دنیای حقیقی محقق شدند

به گزارش خبرنگار گروه علمی و فناوری خبرگزاری برنا؛ حدود یکسال از روی کار آمدن دولت سیزدهم می‌گذرد، امروز هم دومین روز از نخستین هفتۀ دولتی است که کابینۀ سیزدهم تجربه می‌کند. فراگیر شدن اینترنت و فضای مجازی سبب شده است تا امتداد زندگی مردم در فضای مجازی یکی از اولویت‌های مهم هردولتی در سراسر جهان باشد.

رییس جمهور در ایام انتخابات سیزدهمین دورۀ ریاست جمهوری وعدۀ بهبود بعد مجازی زندگی مردم ایران را داده بود که اجرای آن در لایۀ زیرساخت و فراهم آوردن امکانات هوشمندسازی زندگی برای ایرانیان بر عهدۀ وزارت ارتیاطات و فناوری اطلاعات است.

زندگی هوشمند ابعاد مختلفی دارد و نباید آن را محدود به ابزارهای هوشمند مانند برنامک‌های موبایلی دانست، دولت هوشمند، شبکۀ ملی اطلاعات، بازی‌های آنلاین و … از جمله مصادیق عینی هستند که توجه به آن‌ها تاثیری مستقیمی بر زندگی مردم دارد، در کنار آن‌ها وعدۀ رایگان کردن اینترنت برای اقشار آسیب‌پذیر نیز توسط رییس جمهوری داده شده بود که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گام‌هایی عملی برای اجرای آن طی یکسال گذشته برداشته است، در ادامۀ این گزارش به مهم‌ترین اقدامات این وزارتخانه در راستای عملیاتی کردن وعده‌های ریاست جمهوری طی یکسال گذشته می‌پردازیم.

شکل گیری دولت الکترونیک و استقرار دولت هوشمند 

هوشمند شدن، یکپارچگی، صرفه‌جویی در زمان، سهولت در کارها، کاهش ریسک فساد و … از جمله مزایای دولت الکترونیک و استقرار دولت هوشمند در کشور است، فراگیر شدن اینترنت و خدمات غیرحضوری در کشور سبب شده تا دیگر صف‌های طولانی برای گرفتن مجوز در ادارات مختلف، پرداخت قبوض گوناگون و … به تاریخ پیوسته باشد اما حالا دولت سیزدهم بنا دارد تا ضمن تکمیل پروژۀ دولت الکترونیک پیش از پیش طعم شیرین فناوری را برای مردم ملموس کند.

وزارت ارتباطات دولت سیزدهم به منظور تحقق دولت یکپارچه هوشمند، در لایحه بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاد داد که همراهی مجلس شورای اسلامی سبب تصویب آن به عنوان یکی از تکالیف قانونی این وزارتخانه در سال جاری شد.

وفق «بند و تبصره هفت قانون بودجه»، کلیه دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عمومی مکلف شدند که پیش از پایان شهریور ۱۴۰۱ اقدام به راه‌اندازی پنجره واحد خدمات هوشمند خود کنند و حداقل سی درصد از خدمات پرکاربرد خود را به صورت کاملا غیر حضوری و برخط به مردم ارائه دهند.

پیام معنادار پوتین که در صندوق پست بایدن قرار گرفت
هم اکنون بخوانید

بر اساس همین تبصره، وزارت ارتباطات مکلف شد که قبل از پایان دی ماه ۱۴۰۱ با تجمیع پنجره‌های دستگاهی، اقدام به راه‌اندازی پنجره ملی خدمات دولت هوشمند نماید.

سازمان فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و تعدادی از دستگاه‌های اجرایی طی این مدت پنجره خدمات واحد خود را راه اندازی کردند تا هم اکنون نسخه آزمایشی پنجره ملی خدمات دولت هوشمند در آدرس my.gov.ir در دسترس باشد، مردم در این سامانه می‌توانند با یک بار احراز هویت به تمام خدمات ۲۰ دستگاه ملی که به این پنجره متصل شده‌اند، وزارت ارتباطات اعلام کرده است که تمام تلاش و اهتمام خود را به کار خواهد بست تا دستگاه‌های باقی‌مانده مشمول این قانون، پیش از پایان شهریور ماه مقدمات اتصال خود به این درگاه را انجام دهند.  

بهبود کیفیت اینترنت 

بهبود کیفیت و پایداری شبکه یکی دیگر از وعده‌های بود که دولت سیزدهم پیش از شروع به کار مردم داده بود که آمارها نشان می‌دهد در این مسئله نیز کم‌توفیق نبوده است.

بر اساس آمارهای مراجع جهانی از جمله سایت Speedtest (اسپید تست)،  در نه ماه گذشته، سرعت اینترنت ثابت و همراه بهبود داشته است. میانگین سرعت اینترنت همراه از ۲۱٫۸ مگابیت بر ثانیه در شهریور ۱۴۰۰  با افزایش حدوداً ۲۲ درصدی به ۲۷ مگابیت بر ثانیه در تیر ماه ۱۴۰۱ رسیده است همچنین متوسط سرعت اینترنت ثابت از ۹٫۲۸ مگابیت بر ثانیه در شهریور ماه ۱۴۰۰ به ۱۰٫۲ در تیر ماه ۱۴۰۱ رسیده است که نشان دهنده افزایش حدوداً ده درصدی است. (این آمار در آدرس زیر قابل مشاهده است:https://www.speedtest.net/global-index/iran).

این نتایج حاصل اقدامات متعددی توسط وزارت ارتباطات است که گزارش آن در زیر آمده است:

  • پروژه مهم «فیبرنوری منازل و کسب و کارها» یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که دولت سیزدهم طی یکسال گذشته در دست اقدام دارد، این پروژه تاکنون در چند شهر به بهره برداری رسیده است و سرعت هزار مگابیت در ثانیه در آن‌ها آزمایش شده که نوید روزهایی خوش را برای مردم دارد.

دولت سیزدهم امید دارد که ظرف سه سال آینده، دستکم ۲۰میلیون ایرانی به شبکۀ پرسرعت فیبرنوری دسترسی داشته باشند.

  • دولت سیزدهم برای بهبود کیفیت شبکه فرکانس جدید ۲۳۰۰ مگاهرتز را در اپراتورهای تلفن همراه قرار داد
  • وزارت ارتباطات طی یکسال گذشته برای بهبود کیفیت شبکه به مسیرهای تامین اینترنت کشور تنوع زیادی بخشید با این هدف که تاحدامکان قطعی‌های اینترنت کاهش پیدا کند.
عدم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های اینترنتی طی 8 سال گذشته/ اینترنت برای دانشجویان و خبرنگاران نباید گران شود
هم اکنون بخوانید

البته در پاره‌ای موارد مردم با مشکلاتی در کیفیت شبکه مواجه شدند که دلیل آن‌ها اغلب به اختلالات زیرساختی مربوط می‌شد، یکی از آخرین نمونه‌های آن نیز آتش‌سوزی در دو حوزۀ ارتباطی منطقۀ ۸تهران بود که مردم را در ارتباط با شبکه دچار مشکل کرد، در همان مقطع وزیر ارتباطات وعده داد که متخلفان در اسرع وقت به دستگاه قضایی معرفی شوند، دلیل دیگر برخی مشکلات که گاهی گزارش می‌شود، افزایش درخواست دسترسی به شبکه و حجم مصرفی اینترنت در کشور است که عقب ماندگی‌های گذشته به خصوص در زمینۀ توسعۀ زیرساخت‌های شبکۀ ثابت را می‌توان مهمترین دلیل آن برشمرد.

رونق اقتصاد فضای مجازی

یکی از وعده‌های اصلی رییس جمهور در ایام انتخابات سیزدهم ریاست جمهوری «رونق اقتصادی فضای مجازی» بود. برای راهبری این موضوع و بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های فناوری ارتباطات و اطلاعات و فضای مجازی در توسعه اقتصادی کشور،  هیات دولت در تاریخ ۸ دی ماه ۱۴۰۰  طی مصوبه شماره  ۵۹۳۶۹/۱۲۳۳۱۳ با تشکیل «کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال» با مسئولیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و عضویت ۸ نفر از اعضای دولت موافقت کرد، بر مبنای این مصوبه اختیارات اصل ۱۲۷ و ۱۳۸ قانون اساسی به این کارگروه سپرده شد.

این کارگروه با ده کمیته تخصصی تاکنون ده‌ها جلسه اصلی و کمیته های تخصصی داشته است و مصوبات مهمی همچون هوشمندسازی فرآیند صدور مجوز برای کسب و کارها را به تصویب رسانده که نقش مهمی در توسعۀ زیست بوم اقتصاد دیجیتال ایفا کرده است. این کارگروه بنا دارد تا پیش از پایان دولت دوازدهم هدف نهایی خود، یعنی دستیابی به سهم ده درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی را محقق کند.

رایگان کردن اینترنت برای اقشار آسیب پذیر

دولت سیزدهم برای تحقق این وعده ابتدایی و مهم خود، یک بسته اینترنت ۵۰ گیگابایتی را برای مدت یکسال به نام سرپرست خانوارهای سه دهک پایین درآمدی فعال کرد. سامانه ثبت نام از افراد متقاضی در تیرماه راه اندازی شد و طی این مدت نزدیک به یک میلیون نفر سرپرست خانوار مشمول این طرح در سامانه ثبت‌نام کرده‌آند، براساس اعلام مسئولان ذی‌ربط بستۀ مذکور از اول مرداد ماه برای مشمولین فعال شده است.

انتهای پیام/

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس ۰ رای موافق و ۰ رای مخالف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 15 =

دکمه بازگشت به بالا