ایران و شش قدرت جهانی پس از سالها مذاکره و کشمکش بر سر اعتماد نو به نقل از برنامه هستهای تهران سرانجام ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۹۴) با یکدیگر به توافق رسیدند. یورونیوز در گزارشی میگوید که دونالد ترامپ به دلیل موضع خصمانه سابقاش نسبت به برجام در انزوا قرار گرفته است.
اکنون با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در ایالات متحده آمریکا و مواضع خصمانه وی نسبت به برجام، بهویژه در دوران کارزار انتخاباتی، بسیاری اعتقاد دارند که این توافق در خطر قرار گرفته است. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی، برجام را یکی از بدترین توافقهایی خواند که کشورش امضاء کرده و اعلام کرد با پس از به قدرت رسیدن آنرا «پاره» خواهد کرد.
با وجود این، عده زیادی در واشنگتن و حتی در قلب ارتش آمریکا از مواضع تند دونالد ترامپ دفاع نمی کنند. ۳۸ ژنرال ارتش با ارسال نامهای به رئیسجمهوری آمریکا مدعی شدند که توافق بدست آمده دسترسی ایران به سلاح هستهای را مسدود کرده است.
این ۳۸ ژنرال آمریکایی نسبت به موضع خصمانه ایالات متحده هشدار میدهند و پیشبینی کردهاند که ادامه این روند میتواند به رویارویی نظامی با ایران منجر شود.
از سوی دیگر مقامات اروپایی برجام را بهترین راه حل برون رفت از بحران هستهای معرفی کرده و خروج از آن را یک اشتباه توصیف کردهاند.
فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی اعلام کرد اتحادیه اروپا به درخواست بازبینی برجام که از سوی واشنگتن مطرح شده احترام میگذارد اما اروپا به تعهداتش در قبال ایران عمل میکند و نمیتوان توافق هستهای را تنها بدلیل مخالفت یک کشور بازبینی کرد.
در آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بیست و سوم تیرماه سال جاری منتشر شد شورای حکام اعلام کرد که ایران به برجام پایبند است. در این گزارش همچنین تاکید شده است که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران بیش از حد مجاز نیست و تهران آب سنگین برای استفاده در رآکتورها ندارد.
اکنون باید دید آیا دونالد ترامپ با توجه به فشارهای داخلی و موضع اروپاییها بازهم بر خروج از برجام پافشاری خواهد کرد و یا خیر.
منبع:آنا