مجتبی غالبی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه پیشساز قرص بوپرنورفین تریاک است، گفت: قرص بوپرنورفین برای درمان مصرفکنندگان تریاک تجویز میشود البته این دارو برای آن دسته از مصرفکنندگان تریاک تجویز میشود که شدت اعتیاد و آسیبهای آن کم است؛ در بسیاری از مواقع برای معتادان تریاکی که آسیب زیادی دیدهاند و دچار بیماریهای اعصاب هستند باید متادون تجویز کرد.
وی با اشاره به جلساتی که در کمیته درمان، کاهش آسیب و حمایتهای اجتماعی برگزار شده تا از تعداد معتادان تحت درمان با متادون کاسته و به معتادان تحت درمان با بوپرنورفین افزوده شود اشاره کرد و افزود: اگرچه داروی بوپرنورفین دارویی بسیار کم آسیب و برای درمان درصد قابل توجهی از معتادان مناسب است، اما ذکر این نکته لازم است که اغلب معتادان کشور ما از چندین ماده سنتی و یا صنعتی و یا داروهای مختلف استفاده میکنند و جزء معتادان پرریسک به حساب میآیند و برای درمان اعتیاد نیازمند داروی متادون هستند.
غالبی ادامه داد: به خصوص که درصد زیادی از آنها قبل از مراجعه به مراکز مجاز درمان اعتیاد، بارها اقدام به درمان از طریق کمپها، گروههای خودیاری و حتی عطاریها و افراد مداخلهکننده در درمان از طریق شبکههای مجازی یا ماهوارهای داشتهاند و درصد زیادی از معتادان کشور ما به صورت همزمان، بیماریهای مختلف اعصاب و روان و سابقه پرخاشگری یا حتی محکومیت و زندان دارند، لذا نمیتوان به صرف اینکه اغلب معتادان، مصرفکننده تریاک هستند ادعا کرد که داروی بوپرنورفین نسبت به متادون برای آنها اولویت دارد. هرچند با تمام پیچیدگیهایی که در خصلت روحی و جسمی معتادان کشور ما وجود دارد، باز هم درصد افراد نیازمند به بوپرنورفین بیش از میزانی است که در مراکز سرپایی درمان اعتیاد اعمال میشود.
این درمانگر اعتیاد با تاکید بر اینکه عوارض داروی بوپرنورفین نسبت به متادون کمتر است، بیان کرد: اگرچه باید تجویز داروی بوپرنورفین در مراجعین مراکز درمان اعتیاد افزایش یابد اما نه اینکه تجویز متادون شدیدا کاسته شود.
پیشنهاداتی برای گسترش مصرف بوپرنورفین در درمان اعتیاد
رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور درباره مسائلی که باید برای افزایش تجویز بوپرنورفین برای درمان اعتیاد به آن توجه کرد اشاره کرد و افزود: برای تشویق درمانگران و بیماران به استقبال از داروی بسیار عالی و کمضرری مانند بوپرنورفین، نیازمند کاهش قیمت دارو هستیم، چراکه قیمت داروی بوپرنورفین نسبت به داروی متادون برای بیماری که مصرف متوسطی دارد حدود ۶ برابر است که با توجه به افزایش روزافزون قیمت ارز و همچنین هزینههای سرسامآور شرکتهای دارویی و با توجه به سابقه بازار دارویی کشور ما، کاهش قیمت داروی بوپرنورفین بعید به نظر میرسد.
غالبی در ادامه به مصوبه کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در اواخر سال گذشته که براساس مصوبه آن سهمیه داروی بوپرنورفین از ۳۰ به ۸۰ نفر افزایش یافته ابراز خرسندی کرد و گفت: برای گسترش مصرف بوپرنورفین برای درمان اعتیاد شاید با تخصیص یارانه درمان به تولیدکنندگان داروی مذکور، توسط سازمانهای حمایتی و یا ارزان کردن عمدهترین پیشساز داروی مذکور که همان تریاک کشف و ضبط شده از سوداگران مرگ است ، بتوان اقدام موثری جهت کاهش قیمت داروی بوپرنورفین انجام داد.
این درمانگر اعتیاد همچنین راه دیگر برای ترغیب بیماران به استفاده از داروی بوپرنورفین به جای داروی متادون را تخصیص بیمه درمان اعتیاد به این گونه افراد دانست و عنوان کرد: به عنوان مثال بیش از ۱۰ سال است که قانونگذار ، دولت را مکلف به پوشش بیمهای و پرداخت کامل هزینه درمان همه معتادان کرده است؛ پس از سالها، دولت بودجهای برای بیمه معتادان در نظر گرفته اما این بودجه که ظاهراً ۵۰ میلیارد تومان در سال است چنانچه به طور کامل تخصیص داده شود، کفاف درمان ۵۰ هزار معتاد را میدهد.
رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی مراکز سرپایی درمان اعتیاد کشور این را هم گفت که بیمه کمتر از نصف هزینه درمان یک معتاد در مراکز خصوصی را پرداخت میکند. در نتیجه سه درصد معتادان دارای پروانه درمانی در مراکز سرپایی درمان اعتیاد و یا به عبارتی حدود یک درصد کل معتادین کشور میتوانند از این کمک نصفه و نیمه دولت و بیمه سلامت، بهرهمند شود، در حالیکه شاید بیش از ۵۰ درصد معتادان، بیبضاعت و نیازمند به حمایت دولت باشند.
وی افزود: رویهای که دولت و ستاد مبارزه با مواد مخدر در پیش گرفته، کمکی به درمان اعتیاد بیماران بیبضاعت نخواهد کرد.
به گفته غالبی، آمارهای موجود حاکی از جمعیت بیش از سه میلیون نفری معتادان نیازمند به درمان است که یک و نیم میلیون از این جمعیت ، هم اکنون در مراکز سرپایی درمان اعتیاد تحت درمانهای نگهدارنده به خصوص درمان نگهدارنده با متادون هستند.
انتهای پیام