نوذر شفیعی: مذاکرات اخیر ایران و افغانستان موجب تلطیف فضا و اقدامی سازنده بود

نوذر شفیعی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به سفر اخیر حنیف اتمر و مذاکرات مقامات دو کشور بر سر حل مسایل مرزی و مهاجران و تلاش برای تهیه پیش‌نویس سند راهبردی در آینده اظهار کرد: ما باید این واقعیت را در نظر داشته باشیم که در روابط اغلب کشورها به همان میزان که فرصت است چالش‌هایی هم وجود دارد که گاهی ممکن است این چالش‌ها به اصطکاک و درگیری میان دو کشور منجر شود اما آنچه اهمیت دارد این است که عقلانیت در دو طرف وجود داشته باشد و به سمت حل این چالش‌ها حرکت کنند.

وی با اشاره به اتفاقاتی که در مرز ایران و افغانستان چندی پیش روی داد و تعدادی از مهاجران در مرز دو کشور در هریرود غرق شدند، گفت: این اتفاق و موضوعات دیگر که بعد از آن روی داد نگرانی‌هایی را ایجاد کرد اما کار دیپلماسی این است که از نزدیک و با گفت‌وگو به آنها بپردازد. چند موضوع مهم در روابط ایران و افغانستان است که با وجود قدیمی بودن این موضوعات اما در بروز مشکلات و درگیری‌ها خودنمایی می‌کنند و دو طرف کمتر به دنبال حل این موضوعات برآمده‌اند.

این کارشناس مسایل منطقه موضوع مهاجران افغان را یکی از این مسایل دانست و افزود: ۴۰ سال است که ایران میزبان مهاجران افغان است و در حدود ۳ میلیون مهاجر افغان که در ایران به سر می‌برند در این سال‌ها همواره از حقوق و مزایای یک شهروند ایرانی برخوردار بوده است به علاوه این‌که فرصت کار و کسب درآمد نیز برای او فراهم شده است. اما مهاجرت یک مساله موقتی است و بعد از مدتی که شرایط در کشور مبدا سر و سامان گرفت باید به کشورشان بازگردند چرا که پیامدهای حضور دائمی و مستمر مهاجران هم برای مهاجرت کننده و هم کشور میزبان پیامدهای منفی دارد.

تحلیل دویچه وله از مذاکرات وین
هم اکنون بخوانید

وی ادامه داد: وقتی ایران تصمیم می‌گیرد که مهاجران به کشورشان بازگردند این تصمیم با مقاومت مواجه می‌شود و یا دولت افغانستان نیز در برابر این تصمیم مقاومت می‌کند و توپ را در زمین ایران می‌اندازند که این اقدام رسم برادری نیست اما این مساله یک بار برای همیشه باید حل شود. متاسفانه با وجود تمام خدماتی که ایران به دانش‌آموزان و دانشجویان افغان در این سال‌ها ارایه کرده است اما موج منفی تبلیغات علیه ایران بعضا به راه‌ می‌افتد.

شفیعی موضوع مهم دیگر میان ایران و افغانستان را مساله مرزهای دو کشور و تعاملات امنیتی در مرزها دانست و گفت: در هر حال ایران و افغانستان به اجبار دو کشور همسایه و دارای مرزی طولانی هستند و تحولات داخلی دو کشور بر یکدیگر تاثیر دارد. مهاجرت یکی از پیامدهای بحران در افغانستان است که تداوم این مساله به یک بحران تبدیل شده و این بحران موجب قاچاق کالا، انسان، مواد مخدر و دیگر آسیب‌های اجتماعی در شهرهای مرزنشین و نیز شهرهای دیگر ایران شده است. ایران از دوستان افغان همواره درخواست کرده است که اگر شهروندان افغان برای کار به ایران می‌آیند تلاش کنند که این اقدام به طور قانونی انجام شود اما متاسفانه شاهد گسترش ورود غیرقانونی آنها به ایران هستیم و از سویی دولت افغانستان نیز هیچ کنترلی بر مرزهایش با ایران ندارد.

وی گفت: به طور کلی نباید دو کشور اجازه دهند موضوعات میان دو طرف لاینحل باقی بماند. از سویی با وجود این‌که آمریکا و افغانستان توافق استراتژیک دارند که علیه ایران اقدامی انجام نشود اما شاهد برخی اقدامات ناامن کننده در مرزها از سوی آمریکایی‌ها هستیم.

طرح سوال از ساداتی‌نژاد و تحقیق و تفحص از تعاون روستایی در پرونده واردات نهاده‌ها/ توضیحات ارائه شده به کمیسیون قابل قبول نبود
هم اکنون بخوانید

این کارشناس مسایل منطقه تصریح کرد: ایران و افغانستان چالش‌هایی از این دست همواره داشته‌اند اما متاسفانه هیچ اینها حل نشده است. اتفاقات اخیر رخ داده موجب شد تا مقامات دو طرف به سمت مذاکره و حل مسایل‌شان بروند و امیدواریم در پایان یک سند راهبردی جامع در این زمینه‌ها به دست آید اما تجربه ثابت کرده است که معمولا اقدامات در مرحله اجرا متوقف می شود.

شفیعی افزود: مذاکرات مقامات ایرانی و افغان اقدامی مثبت بود که موجب شد فضای روانی ایجاد شده که به سمت منفی شدن حرکت می‌کرد را متوقف کند. مسایل ایران و افغانستان نباید در فضای رسانه‌ای و مجازی مطرح و پیگیری شود بلکه باید از مسیر دیپلماسی و به طور منطقی دنبال شود. مذاکرات هفته اخیر موجب تلطیف فضا میان دو کشور و اقدامی سازنده بود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 13 =

دکمه بازگشت به بالا