مهدی ذکایی، مدیر سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در گفت وگو با پایگاه خبری ایسنا در این باره اظهار کرد: گرمایی بیش از حد با اختلال در روند عملکرد طبیعی بدن می تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم علت مرگ در افراد باشد در واقع بیشترین موارد مرگ و میر بر اثر گرمازدگی در میان افراد بالای ۶۰ ساله روی می دهد علاوه بر این تلفات و خسارات ناشی از گرما در زمان وقوع امواج دوره ای گرما بیش از حد بالا است.
وی تصریح کرد: گرما زدگی را میتوان به نوعی خطرناک ترین و اورژانسی ترین اختلال ناشی از گرما به حساب آورد لذا گرمازدگی یا غش کردن براثر حرارت، هنگامی روی می دهد که مکانیزم های خنک کننده بدن مانند عرق به دلیل افزایش بسیار زیاد دما و رطوبت هوا متوقف شود.
مدیر سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: وجود بیماری هایی نظیر بیماری دیابت، کلیوی، عفونی، تب چاقی، سوءتغذیه و خستگی زمینه را برای گرما زدگی فراهم میکند.
ذکایی عنوان کرد: خنک کردن فرد گرمازده از طریق کمپرس سرد و مرطوب روی بدن، خصوصا روی صورت، زیر بغل و پهلوها به این روند کمک میکند البته در این صورت باید مراقب بروز علایم لرز باشیم.
در ادامه کارشناس ارشد گیاهان دارویی در کردستان بیان کرد: از آنجا که فرد گرمازده اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد دارد، باید به تدریج و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود.
کیوان بهرامی افزود: نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیار دارد، یکی از منافع سکنجبین آن است که اگر آن را با یخ خنک کرده و بنوشند، صفرا را از بین میبرد و از التهاب حرارت معده میکاهد، و آن چه بلغم در معده و رودهها باشد، خارج میکند.
وی ادامه داد: اگر سکنجبین را با ریشه و تخم کاسنی مخلوط کرده و کمی گلاب به آن اضافه کنند، نوشابهای پر سود و شگفت آور میشود، به خصوص برای کسانی که جگر و معدهای گرم داشته و یا دچار گرفتگی معده شدهاند و نیز برای کسانی که مبتلا به نفخ میباشند منافع زیاد دارد، اما برای مبتلایان به زخم معده و روده، مضر است.
این مدرس دانشگاه در کردستان بیان کرد: برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر قهوه ای یا سرخ به صورت خنک مصرف کرد همچنین خوردنیهای سرد و تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و تخم خیارین نیز توصیه شده؛ البته بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دم کرده عناب و زرشک است که همراه با مقداری شکر میل میشود.
بهرامی با اشاره به اینکه استفاده از خاکشیر یخ زده و شربت آبلیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است، عنوان کرد: برای جلوگیری از اسهال و تأثیر خنکی، خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه خورده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال آور است.
وی ذکر کرد: با توجه به گرمی و آلودگی هوا، مصرف آبلیمو نیز به دلیل داشتن ویتامین C که دارای خاصیت ضدعفونیکننده است توصیه میشود و نیاز است هر دو روز یک بار، یک عدد لیمو در آب مصرفی استفاده شود.
این مدرس دانشگاه در کردستان گفت: تخم شربت در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعابدار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب، به صورت ژلهای درمیآید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد.
بهرامی افزود: هندوانه یک میوه تابستانی لطیف، آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که اصولاً برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف میشود و مورد پسند بسیاری از مردم است، طبیعت هندوانه سرد و تر بوده و برای افراد گرم مزاج بسیار مطلوب است و برای رفع حرارت بدن، رفع تشنگی و گرمازدگی بسیار مفید است.
وی خاطرنشان کرد: برای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خوردن گلاب همراه با مقداری یخ است، به قدری که باعث استفراغ شده و صفرا را خارج کند، نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین میبرد و بدن را تقویت میکند و همچنین بوییدن گلاب برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی مفید است.
بهرامی یادآور شد: هنگام گرمازدگی از گرفتن دوش آب سرد به جهت ایجاد شوک، از قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر به دلیل ایجاد عفونتهای تنفسی و از نوشیدن سریع مایعات بسیار سرد به جهت بهم خوردن وضعیت سیستم ایمنی و گوارشی بدن خودداری کنید.
انتهای پیام