دو نماینده مجلس با ارائه توضیحاتی درباره رد کلیات بودجه ۱۴۰۳، با تاکید بر سیاسی نبودن این تصمیم مجلسی ها،بی توجی دولت به برنامه هفتم توسعه، نادیده گرفتن حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی، افزایش مالیات، پایین بودن درصد افزایش حقوق کارمندان و …را از دلایل اصلی این تصمیم مجلس عنوان کردند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مجلسی ها امروز بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ را در دستور کار خود داشتند و در تصمیمی که کمتر انتظار آن می رفت، در صحن علنی مجلس رأی منفی به کلیات لایحه دولت رئیسی برای سال آینده دادند. شوکی بزرگ برای پاستورنشینان.
در همین راستا، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، بعد از مخالفت مجلس با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳، گفت: «دولت هفت روز فرصت دارد تا اصلاحات را در بودجه اعمال کرده و مجددا بودجه را به مجلس برگرداند.»
او با اشاره به برخی از احتمالات مبنی بر دو دوازدهم شدن لایحه بودجه گفت: «وقت ما تنگ است. اینکه بعضی از دوستان حرف از بودجه دو دوازدهم میزنند اصلا به مصلحت نیست. سال ۱۴۰۳ سال اول اجرای برنامه هفتم است و باید بودجه محکم و دقیق بوده و کارها را انجام دهیم.»
ایرادات کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ چه بود؟
بر همین اساس، جلال محمود زاده، نماینده مردم مهاباد، در گفتگو با خبرآنلاین، درباره رد کلیات لایحه بودجه بیان کرد: «کلیات لایحه بودجه ایراداتی داشت و در همین راستا مجلس آن را رد کرد. یکی از آن ایرادات بحث بازنشستگی بود که ۶۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز داشت تا ۴۰ درصد حقوق آنان تامین شود ولی تدابیر لازم فراهم نشده بود. برای بخش کشاورزی، محیط زیست هم اعتبار کمی را فراهم کرده بودند. در ارتباط با اعتبارات معلمان حق التدریس، نهضت و پیشدبستانی و دانشگاه فرهنگیان اعتباری را تعیین نکرده بودند در حالی که ما در برنامه هفتم توسعه مشخص کرده بودیم که اعتباری برای آنان مشخص شود.
وی افزود: مالیات ۵۰ درصد افزایش داشته است که این باعث ایجاد فشار مضاعف به مردم می شود. همچنین در حالی حقوق کارکنان دولت ۱۸ درصد افزایش داشته که ما تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی داریم. اعتبارات عمرانی هم در لایحه بودجه تغییراتی نکرده بود و میتوان گفت که اعتبارات عمرانی بودجه ۱۴۰۳ در لایحه دولت به نصف کاهش پیدا کرده بود. این ایرادات کلی برای رد کلیات این لایحه بود.
دولت به مصوبات برنامه هفتم توسعه توجهی نکرده بود
نماینده مردم مهاباد با اشاره به احتمالات مبنی بر دو دوازدهم شدن لایحه بودجه، گفت: اگر دولت بتواند لایحه را دوباره اصلاح کرده و به مجلس بفرستد، ما کلیات آن را تصویب میکنیم. ما برنامه هفتم توسعه را تصویب کردیم و لایحه بودجه باید برشی از برنامه باشد. یعنی بودجه باید بر اساس برنامهای که سال اول اجرایی شدن آن است تنظیم شود که متاسفانه در این لایحه به مصوبات برنامه هفتم توجهی نشده بود.
محمود زاده با اشاره به احتمال تاثیرگذاری رقابتهای انتخاباتی بر این تصمیم مجلسی ها، گفت: این یک بحث کارشناسی بوده و رقابت سیاسی وجود ندارد.
دولت رئیسی نتوانست برنامهای را از خودش ارائه دهد
همچنین احمدعلیرضا بیگی، نماینده مردم تبریز، در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین، با اشاره به احتمال دو دوازدهم شدن لایحه بودجه ۱۴۰۳ گفت: اگر دولت بخواهد این لایحه را به صورت دو دوازدهم یا سه دوازدهم تصویب کند، متضرر خواهد شد. چرا که مجبور است از برخی از درآمدها و منابعی که در لایحه بودجه پیشبینی شده بود، عقب نشینی کرده و به قانون بودجه سال گذشته استناد کند.
وی بیان کرد: دولت آقای رئیسی درحالی نیمه عمر خود را پشت سر میگذارد که نتوانسته برنامهای را از خودش ارائه دهد. دولت آقای رئیسی تا نیمه عمرش تابع برنامه آقای روحانی بوده و بعد از آن هم برنامهای را که به مجلس آورد و با انجام تغییراتی به شورای نگهبان رفت، رسمیت پیدا نکرده است. دولت نیز بر اساس برنامهای که صورت قانونی ندارد، بودجهای را تهیه کرده است.
ما اصرار داشتیم دولت زودتر صاحب برنامه و بودجه شود
این نماینده مجلس ادامه داد: مشخص نیست کدام موارد برنامه هفتم توسط شورای نگهبان تایید یا رد خواهد شد. دولت لایحه بودجه را بر اساس برنامهای که به مجلس آورده بود، تهیه کرده و به تغییرات آن توجهی نداشت. ما بدون رعایت کردن مقررات شکلی آن را انجام دادیم و صرفا به این دلیل که اصرار داشتیم دولت هر چه زودتر صاحب برنامه و بودجه شود.
تیر خلاص نمایندگان به خود با تصویب لایحه بودجه
علیرضا بیگی، با اشاره به احتمال تاثیر رقابتهای انتخاباتی بر عدم تصویب لایحه بودجه، گفت: مهمترین رخداد سیاسی پیش روی ما انتخابات مجلس دوازدهم است. نمایندگان به مردم مراجع میکنند و از آنان برای استمرار نمایندگی خود طلب رای میکنند. نمایندگان باید حرفی برای گفتن به مردم داشته باشند. تصویب بودجهای که در زندگی مردم تاثیر مثبتی نداشته و آثار زیان باری را در سفره آنان خواهد داشت، تیر خلاصی است که نمایندگان به خود می زدند. از جانب مردم اقبالی به آنان صورت نمیگیرد و رقبا از آنان سبقت میگیرند
دولت به رای مردم نیاز ندارد
نماینده مردم تبریز خاطر نشان کرد: نمایندگان نیازمند رای مردم هستند اما دولت به رای مردم نیاز ندارد و تا دو سال دیگر خدا بزرگ است. در حال حاضر بزرگترین رخداد پیش رو انتخابات مجلس بوده و نمایندگان به رای نیاز دارند. موضوع بازنشستگان و شرایطی که آنان دارند یک موضوع تعیین کننده برای جامعه است. بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی، گروهی تعیین کننده از جامعه هستند که حق و حقوق آنان نادیده گرفته شده است. مدتهاست که به بازنشستگان وعده همسانسازی داده شده اما اتفاقی نیافتاده است.
دولت به شورای نگهبان گفته برنامه هفتم اصل هفتادوپنجی است
این نماینده اصولگرا با بیان اینکه دولت تلاش کرده مصوبه مجلس را در نزد شورای نگهبان بیاثر کند، گفت: یعنی به شورای نگهبان اعلام کرده این تکلیفی که در برنامه هفتم به گردن من گذاشته شده اصل هفتادوپنجی و تامین منابع آن برای من میسر نیست. مجلس با عناوین ثانویه تلاش کرده برنامه را از آب و گل دربیاورد اما دولت در جهت نفی آن تلاش می کند.
در لایحه یک ناترازی قابل توجهی مشاهده میشود
وی با اشاره به رویکرد محمدباقر قالیباف در بررسی کلیات لایحه بودجه، گفت: آقای قالیباف موضع خود را در هنگام رای گیری اعلام نکردند اما پس از رای گیری کلیات لایحه بودجه، موضع خود را آشکار کرد که در این لایحه یک ناترازی قابل توجهی مشاهده میشود و فقدان استراتژی در آن محسوس است. طبیعتا مجلس به دولت فرجه یک هفتهای برای اصلاح لایحه بودجه داده است.
علیرضا بیگی در پاسخ به این سوال که آیا ایرادات مطرح شده به کلیات بودجه سیاسی بوده یا کارشناسی گفت: ایرادات کارشناسی بوده است. به طور مثال، منابع هدفمندی که لزوما باید پایدار باشد نه تنها پایدار نیست، بلکه رو به نزول بوده و منبع آن در حال آب رفتن است. یکی از مشکلاتی که وجود داشته و من برای آن به دولت حق میدهم این است که کشور نیازمند عمل جراحی است اما این عمل به دست دولتی که پشتوانه ضعیفی دارد نمیتواند انجام شود. ما باید یک همگرایی بسیار قدرتمند در بین آحاد مردم و حمایت آنان از مردم داشته باشیم تا بتوانیم این عمل جراحی را انجام دهیم.
وی افزود: دولت ترجیح میدهد برای رفع موقت مشکلات خود به آسان ترین شیوه مانند متوسل شدن به اوراق مشارکت عمل کند، ممکن است این موضوع برای مدتی مشکلات را حل کند اما در آینده نه چندان دور مشکلات بیشتری را ایجاد خواهد کرد. مردم در حال حاضر نیز اثر درآمدهای نفتی را روز به روز کمتر مشاهده میکنند.