عضو اندیشکده اقتصاد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: برخی میپرسند در این ۴۰ سال چه کردهاید؟ یا اینکه این اسلام تا حالا کجا بود؟ پاسخ این است که در دورهای که غرب دچار توحش بود و هیچ نشانی از تمدن نداشت، تمدن اسلامی در این جغرافیا مستقر بود و این تمدن باز امکان تکرار در قالب تمدن نوین اسلامی را دارد و این امر محالی نیست.
به گزارش ایلنا، محمد نعمتی عضو اندیشکده اقتصاد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: ما قرار نیست مسیرهای غربی یا شرقی را تکرار کنیم.
وی ادامه داد: کل آموزههای دنیای مدرن یک سبک از زندگی است که گرفتاری های آن در مقابل دیدگان ما قرار دارد. ما ادعا داریم آموزه های اسلامی میتواند سبکی از حیات اجتماعی را برای ما به ارمغان بیاورد که عدم تعادلها، بحرانهای محیط زیستی، بدهیهای بزرگ مالی و آنچه انسان مدرن، گرفتار آن است را نداشته باشد. اسلام اجتماعی میتواند مسیری را ایجاد کند که آن گرفتاریها بهوجود نیاید.
عضو اندیشکده اقتصاد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت یک اسم کلی و فراتر از شکل حکومت است. جمهوری اسلامی یک شکل از نظام سیاسی است و سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نمیخواهد فقط شامل نظام سیاسی شود. گفتمان انقلاب اسلامی ادعا میکند نه فقط در حوزه توزیع قدرت بلکه در عرضههای مختلف حیات اجتماعی حرف برای گفتن دارد. بنابراین سند الگو میخواهد چنین نقشه ای را فراتر از نظام سیاسی ترسیم کند و دوگانه ای میان دو واژه «جمهوری اسلامی» و «اسلامی ایرانی» وجود ندارد.
نعمتی خاطرنشان کرد: سند الگو حیات اجتماعی را مدنظر دارد و جمهوری اسلامی عنوانی است برای یک نظام سیاسی، پس نسبت این دو با هم نسبت کل به جزء است. مثل اینکه سرمایهداری یک مکتب است و لیبرال دموکراسی نوعی نظام است که از دل آن یک مکتب فکری بیرون آمده است.
وی درادامه اظهار کرد: کل نظریات علوم اجتماعی از جمله حقوق، مدیریت، علوم سیاسی و اقتصاد زمان و مکان دارد. این نظریات جهان شمول، مطلق نیستند همانطور که احکام فقه هم متناسب با زمان و مکان تغییر میکند. ما در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت درباره شیوه حکمرانی در نیمه اول قرن ۱۵ هجری شمسی در جغرافیای ایران حرف زدهایم. ما از روسیه خبر نداریم و ربطی به ما ندارد که در روسیه چه میگذرد و یا سند الگو برای مسلمانان آمریکا و چین نوشته نشده است. هر کشور و فرهنگی برای خود برنامه جداگانه دارد. اندیشههای علوم اجتماعی فراتر از تاریخ و جغرافیاست و برای همه زمانها نیست.
عضو اندیشکده اقتصاد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: این سند یک گفتمان است و معتقدیم بر اساس آموزههای اسلامی، سبکی از اداره جامعه ترسیم کنیم. نظامهای سرمایهداری و مارکسیسم علم و مکتب هستند اما با پیامبران دروغین. اسلام هم میتواند سبکی از حیات اجتماعی را مدیریت کند و سند الگو در همین راستا نوشته شد. سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تحت عنوان علوم اجتماعیِ اسلامی تهیه شد.
نعمتی ادامه داد: این سند از سوی دیگر یک سند راهبردی هم هست یعنی شیوه اداره کشور را برای یک دوره زمانی، مشخص میکند تا دیگر مسیر حرکت کشور زیگزاگی نباشد و مسوولان یک بار به سمت شرق و بار دیگر به سمت غرب سوق متمایل نشوند. به همین دلیل عنوان سند الگو برگزیده شد تا مسیر و نقشه حرکت کشور روشن شود. اما اینکه این گفتمان چقدر موفق میشود، بحث دیگری است. باید این گفتمان ترویج شود و سند الگو باید برای نظام تصمیم گیری و تصمیمسازی کشور به خصوص برای مجلس شورای اسلامی و مجریان قوه مجریه مبنا باشد.
وی اظهار کرد: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت میتواند دولت اسلامی که تنگه احد یا نقطه عطف برای شکلگیری تمدن اسلامی است را شکل دهد، چون تمدن اسلامی بدون وجود دولت اسلامی محقق نمیشود. بدون دولت اسلامی، جامعه اسلامی هم ایجاد نمیشود. این سند گامی مهم برای تشکیل دولت اسلامی است تا در مرحله بعد، جامعه و در نهایت تمدن نوین اسلامی در جغرافیای ایران و در نیمه اول قرن ۱۵ هجری شمسی ایجاد شود.
عضو اندیشکده اقتصاد مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: کلمه توسعه ترجمه Development است. بعد از جنگ جهانی دوم، این مفهوم به معنای شبیه شدن به کشورهای غربی و فاتحان جنگ به کار رفت. در واقع شبیه شدن مستعمرات به نظام سرمایهداری، توسعه نامیده شد اما برداشت ما در مرکز الگو از پیشرفت، توسعه به معنای غربی شدن نیست.
نعمتی ادامه داد: از دهه ۱۹۷۰ کشورهای غربی که مفهوم توسعه در آنجا متولد شد، با بحرانهای بزرگ زیست محیطی، بدهیها، کسری بودجهها و مسایل اجتماعی مختلف مواجه شدند. آنها در آن مقطع گفتند ما حواسمان نبود که آموزههای لیبرالیستی چه بلایی سر آب، زمین، هوا و انسان آورد بنابراین تصمیم به رفع اشکالات خود گرفتند. توسعه پایدار تکمیل کننده نظام سرمایهداری است.
وی اظهار کرد: ما قرار نیست مسیرهای غربی یا شرقی را برویم. کل آموزههای دنیای مدرن یک سبک از زندگی است که گرفتاریهای آن در مقابل دیدگان ما قرار دارد. ما ادعا داریم آموزههای اسلامی میتواند سبکی از حیات اجتماعی را برای ما به ارمغان بیاورد که عدم تعادلها، بحرانهای محیط زیستی، بدهیهای بزرگ مالی و آنچه انسان مدرن، گرفتار آن است را نداشته باشد. اسلام اجتماعی میتواند مسیری را ایجاد کند که آن گرفتاریها بهوجود نیاید.
عضو اندیشکده اقتصاد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: حالا شما می پرسید در این ۴۰ سال چه کردهاید؟ یا اینکه این اسلام تا حالا کجا بود؟ پاسخ این است که در دوره ای که غرب دچار توحش بود و هیچ نشانی از تمدن نداشت، تمدن اسلامی در این جغرافیا مستقر بود و این تمدن باز امکان تکرار در قالب تمدن نوین اسلامی را دارد و این امر محالی نیست.
نعمتی تاکید کرد: پیروی از آموزههای اسلامی است که حیات مادی و معنوی انسان و زندگی در این دنیا و دنیای دیگر ما را می سازد. ما در اقتصاد اسلامی تدابیر جداگانه برای ساختن دنیا و آخرت نداریم زیرا معتقدیم این دو دنیا در هم تنیده است و آنچه ما در این دنیا بکاریم، در آخرت برداشت می کنیم. با حاکم شدن قواعد اقتصادی اسلام، حیات مادی و معنوی رقم میخورد. ما قواعد جداگانه اقتصادی برای این دنیا و آخرت نداریم بلکه قواعدی داریم که با پیروی از آن حیات سعادتمند مادی و معنوی انسان مسلمان محقق میشود.
انتهای پیام/