رکود اقتصادی چیست؟

به گزارش ایسنا به نقل از صندوق بین المللی پول، به صورت کلی رکود اقتصادی به رشد منفی در دو فصل متوالی اطلاق می شود. با این حال این تعریف عمومی برای تمامی شرایط قابل استفاده نیست؛ چرا که اولا همه کشورها آمارهای رشد اقتصادی را به صورت فصلی اعلام نمی کنند و دوم این که تعریف رشد اقتصادی در تمامی کشورها یکسان نیست. از طرف دیگر رشد اقتصادی شاخص گسترده ای است و چه در سطح داخلی و چه در سطح جهانی بیانگر جزییات کامل نیست. برای مثال در تاریخ، متوسط رشد سالانه جهان به ندرت منفی بوده اما در این بازه زمانی رشد اقتصادی بسیاری از کشورها منفی بوده است یا در سطح کشوری ممکن است رشد چند بخش حتی برای دو فصل متوالی منفی باشد اما مجموع رشد اقتصادی مثبت باشد. 

در سال ۱۹۷۵ میلادی متوسط رشد اقتصادی جهان به ۱.۹ درصد رسید اما اندازه گیری ها نشان می داد که سطح رفاه جهانی به نسبت سال قبل از آن تقریبا تغییری نکرده است. چرا؟ به این دلیل ساده که رشد جمعیت نیز در همان سال تقریبا در سطح رشد اقتصادی بود و در نتیجه سرانه تولید ناخالص داخلی بدون تغییر باقی ماند. این وضعیت در سال ۱۹۸۲ حتی بدتر نیز شد و با وجد متوسط رشد مثبت اقتصادی جهان، سطح سرانه تولید ناخالص داخلی به نسبت سال قبل کمتر هم شد. 

چندی پیش مرکز ملی مطالعات اقتصادی آمریکا تعریف کاراتری از رکود اقتصادی ارایه داد و آن را کاهش قابل توجه فعالیتهای اقتصادی در سطح کشور به مدت چندین ماه تعمیم داده است. این تعریف با در نظر گرفتن پارامترهای بیشتری نظیر رشد بخش تولید، اشتغال در بخش غیرکشاورزی، درآمد شخصی واقعی افراد و میزان تراکنش ها، می تواند تعریف دقیق تری از رشد اقتصادی یا رکود و تاثیر آن بر سرانه تولید ناخالص داخلی را ارایه دهد.

مصوبه مولدسازی فصل نوینی از تحرک و تحول در اقتصاد ایران را رقم زد/ مصوبه محرمانه نیست و در سایت سازمان منتشر شده است
هم اکنون بخوانید

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 7 =

دکمه بازگشت به بالا