به گزارش ایسنا، احمد چایچی – عضو هیئت علمی پژوهشگاه و سرپرست طرح – در حاشیه افتتاح این نمایشگاه با بیان اینکه هیچ رویداد تاریخی مانند حماسه کربلا فکر و ذهن ایرانیها را به خود مشغول نداشته، بیان کرد: طی ۱۴۰۰ سال، ایرانیان برای پاسداشت این رویداد عظیم هر سال مراسم و سنتهایی را در این دو ماه به جا آوردهاند و یاد و خاطره قیام امام حسین (ع) و یارانش را زنده نگه داشتهاند.
او با بیان این که پیروزی نور بر تاریکی در این میان در فرهنگ و هنرهایی مانند ادبیات، کتابت، نقاشی و فلزکاری تجلی پیدا میکرد،افزود: پس از ورود صنایع تمدنی جدید به ایران در دوره قاجار مانند عکاسی و چاپ مصور و مسافرت بیشتر شرق شناسان و فرستادگان غربی به ایران و گسترش ارتباط ایران با کشورهای اروپایی ثبت و ضبط ، نمایش و معرفی این حماسه و مراسم آن به جهانیان ابعاد جدید و گسترده تری یافت.
وی با اشاره به اینکه امروزه تصاویر این مراسم که در دوران قاجار و پهلوی گرفته شدهاند در مهمترین آرشیوها و کتابخانههای سراسر جهان دیده میشوند، ادامه داد: عکاسان چیره دستی مانند «عبدالله میرزاقاجار»، «دیمیتری یرماکف» و «آنتوان خال سورگین» خالقان این آثار ارزشمند بودهاند.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی با بیان این که مدارک و اسناد به جا مانده از این آثار و دوران از مواد مختلف و به روشهای گوناگونی تولید شدهاند، اضافه کرد: در این نمایشگاه تلاش شده تا نمونههای مختلف و متنوعی از این تصاویر ارایه شوند که ازروی نقاشی،عکس و شیشهها برداشته شدهاند و برخی از آنها در دوران خود کم نظیر هستند.
او با اشاره به یک عکس دوتایی که به عکس «برجسته بین» معروف است و نشان دهنده اهمیت عاشورا برای مردم دنیاست، افزود: کارت پستالها از دیگر موارد هستند که به مثابه یک رسانه جمعی بینالمللی در آن دوران به حساب میآمدند. تصاویر کارت پستالها از ایران به مناطق مختلف اروپا و جهان پست میشدند و کنجکاوی بینندگان آنها را برمی انگیخته است، چون برخی از این کارت پستالها منحصر بفرد بوده و از تصاویر تقدیمی مجموعه دار «شمس آبادی» تهیه شدهاند.
چایچی نحوه ثبت و ضبط تصاویر عاشورا و محرم که ازدوران پهلوی معرفی شده اند را از دیگر جلوههای این نمایشگاه دانست و ادامه داد: از بین این تصاویر میتوان به یک کارت ثبت عکس «کجاوه عاشورا» از اداره باستان شناسی و فرهنگ عامه اشاره کرد که واقعه کربلا را بصورت یک میراث معنوی و فرهنگی در ایران محفوظ نگه داشته است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ بازدید از نمایشگاه «نگار گذر عکس عاشورایی» توسط پژوهشگاه در خیابان امام خمینی – ابتدای خیابان سی تیر – خیابان پروفسور رولن – روبروی موزه ملی ایران از دوم تا پانزدهم مهر هر روز از ساعت ۹الی ۱۴ برای عموم آزاد است.
انتهای پیام