مهیار جوادیها که از جمعه ۶ تیر اجرای نمایش خود را در تالار مولوی از سر گرفته است، در گفتگو با ایسنا از تلاش برای بقای تئاتر در دوران کرونایی، کم توجهی اداره کل هنرهای نمایشی به گروههایی که متضرر شدهاند، ژست روشنفکرانه برخی از تئاتریها برای اجرا نکردن تئاتر و چهرههایی که تبلیغ ماست و دوغ را به تبلیغ تئاتر ترجیح میدهند، سخن گفت.
این کارگردان جوان در آغاز از این نکته سخن گفت که برخی از افراد به زندگی عادی خود بازگشتهاند و همه اعتماد نو به نقل از برنامههای خود را دارند ولی از تئاتر رفتن میترسند.
او خطاب به این افراد گفت: خطر ابتلا به ویروس کرونا در تئاتر هم به اندازه رستوران وجود دارد بنابراین اگر از تئاتر میترسیم، از رستوران هم باید به همان اندازه بترسیم.
جوادیها در عین حال تاکید کرد: کاملا درک می کنم برخی از افراد ممکن است به رعایت پروتکلهای بهداشتی در سالنهای تئاتر اعتماد نکنند و دچار اضطراب شوند. شخصا به این افراد پیشنهاد میکنم به تماشای تئاتر نیایند چون درست نیست که اضطرابشان زیادتر شود ولی روی صحبت من با کسانی است که کاملا به زندگی عادی خود بازگشتهاند و در این میان فقط حضور در سالن تئاتر را پر خطر میدانند! ولی مگر سالن تئاتر از مترو، رستوران یا کافه پرخطرتر است؟!
جوادیها در ادامه از یکسری از هنرمندان تئاتر هم گلایه کرد و توضیح داد: برخی از دوستان تئاتری هم پز روشنفکری و اپوزیسیون دارند. هرچند همه ما از شرایط اجتماعی خود ناراضی هستیم ولی شایسته نیست تئاتر را وسیله انتقادات خود کنیم. متاسفانه برخی از هنرمندان ژست اپوزیسیون میگیرند و در این میان، تئاتر را بهانه میکنند. آنان به روال عادی زندگی خود بازگشتهاند. ممکن است به رستوران و مهمانی بروند ولی اجرای تئاتر را خطرساز میدانند.
این کارگردان جوان تئاتر خاطرنشان کرد: منظورم کسانی نیستند که به دلیل شرایط اقتصادی، از ادامه اجرای نمایشهایشان چشمپوشی کردهاند. کاملا آنان را درک میکنم. خود من هم اگر به جای تالار مولوی قرار بود در یک سالن خصوصی با اجاره بالا اجرا بروم، حتما دچار تردید میشدم و حساب و کتاب زیادی میکردم. هرچند همین الان هم خیلی در مضیقه هستم ولی مشکل من با کسانی است که هیچ کاری نمیکنند و فقط پز روشفکری میدهند و با همه چیز هم مخالفند.
او سپس با ابراز تاسف از اینکه اداره کل هنرهای نمایشی هم تاکنون هیچ حمایتی از تئاتریها انجام نداده، افزود: این اداره هیچ اعتماد نو به نقل از برنامهای ندارد. در صورتی که در این شرایط عجیب کرونایی، واقعا به حمایت آن نیاز داریم. بخشی از این اداره که مسئول تصویب بودجه است، ماهی یک بار جلسه دارد که هیچ تضمینی هم برای تشکیل جلسه آن وجود ندارد.
جوادیها یادآوری کرد: آقای اتابک نادری از طرف اداره کل هنرهای نمایشی، لیست تمام نمایشهایی را که به دلیل کرونا اجرایشان متوقف شده و متضرر شده بودند تهیه کرد ولی هیچ اتفاقی برای ما نیفتاده است. وضعیت ما شبیه کسانی است که داریم در دریا غرق میشویم و نجات غریقها میگویند بعدا شما را نجات میدهیم!
او همچنین درباره حمایت سلبریتیها از تئاتر و کمک به تبلیغ نمایشهای روی صحنه نیز توضیح داد: یکی از رویاهای تئاتریها این است که چهرهها برای نمایشهای آنان تبلیغ کنند اما متاسفانه برخی از چهرهها گویی کسر شاءن خود میدانند که برای خانه خود تبلیغ کنند درحالیکه با تبلیغ ماست و دوغ مشکلی ندارند.
این کارگردان با تاکید بر اینکه سخنش خیلی کلی است ، افزود: از سالها پیش که دستیار حمید پورآذری بودم، این ایده وجود داشت و در این سالها کسانی مانند نوید محمدزاده از تئاتر حمایت کردهاند اما حمایت چهرهها هم گویی محدوده خاصی دارد و انگار آنان چند کارت محدود دارند که فقط برای یکسری نمایش انگشتشمار آنها را به کار میگیرند و در این زمینه خساست میکنند. البته نمیگویم برای هر نمایشی تبلیغ کنند. موقعیت آنان را هم درک میکنم ولی این دینی است که هر هنرمند شناخته شدهای که پیشینه تئاتری دارد، نسبت به خانه خودش باید احساس کند.
او در پاسخ به این پرسش که در این شرایط پیچیده چگونه برای از سرگیری اجرای خود به قطعیت رسیده است، توضیح داد: دو نکته وجود دارد؛ یکی مسئولیت اجتماعی همه ما برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا و دیگری رسالتی که ما برای ادامه تئاتر داریم که در این وضعیت بغرنج بتواند به زیست خود ادامه بدهد و حذف نشود.
جوادیها یادآوری کرد: هنر تئاتر در طول تاریخ در سختترین مقاطع هم توانسته به زندگی خود ادامه بدهد؛ در جنگ و قحطی و بیماری به هر حال در هر گوشهای توانسته به حیات خود تداوم ببخشد. در مقطع دشوار فعلی هم وظیفه ماست که آن را زنده نگه داریم. هرچند ممکن است این حرف، خیلی شعاری به نظر برسد.
او اضافه کرد: در حال حاضر رعایت پروتکلهای بهداشتی به آداب و رسوم زندگی جدید ما تبدیل شده است. در همین زمینه خود سالنهای تئاتر هم تلاش میکنند با مواد ضد عفونی کننده، ماسک و تبسنج و … اعتماد مخاطبان را جلب و خاطر تماشاگران را آسوده کنند.
جوادیها اضافه کرد: از سوی دیگر من هم به عنوان سرپرست یک گروه نمایشی که در قبال آنان مسئولیت دارم، وقتی میدانم گروهم یک سال تمام برای آمادهسازی این نمایش تلاش کردهاند، به خودم اجازه نمیدهم به تنهایی درباره ادامه اجرا یا تعطیلی آن تصمیم بگیرم. بنابراین این ریسک را به جان خریدم که ممکن است تماشاگر نداشته باشیم ولی اجازه بدهیم زندگی تئاتر و همین طور بقای گروهمان ادامه پیدا کند.
نمایش « …و همیشه پاییز» نوشته و کارگردانی مهیار جوادیها بهمن سال گذشته در سالن اصلی مرکز تئاتر مولوی روی صحنه رفت که بعد از ۹ شب اجرا به دلیل شیوع بیماری کرونا و با تعطیلی مراکز فرهنگی و هنری از ادامه اجراهای خود بازماند. این نمایش بعد از ۴ ماه تعطیلی، از ـ ۶ تیر ماه ـ اجرای خود را از سر گرفته است راس ساعت ۱۸ و به مدت یک ساعت روی صحنه میرود.
در خلاصه این نمایش آمده:بیست و پنج نوامبر ۲۰۱۹ خواب میبینم، دارم خواب میبینم که جلوی لپ تاپمم، سر کلاس نشستم. همه حرف میزنن و من نمیفهمم. کلمات رو میشناسم اما وقتی کنار هم میشینن، نمیتونم یه جمله کامل از توش دربیارم…
عوامل اجرایی این نمایش عبارتند از:بازیگران: آبان حسین آبادی، یکتا طبیبی، دراماتورژ: حسین توازنی زاده، مجری طرح: محمد محقق منتظری، طراحان صحنه: مهیار جوادیها، رضا هادینژاد، طراح گرافیک: گلناز گلچین، ویدئو آرت و تیزر: سینا همای ، طراح نور و اجرای دکور: سجاد هاشمی ، طراح صدا: سیاوش بیگی، طراح لباس: زهرا میرآقایی ، عکاس: مرتضی رستمی، مهیا کشاورز، آهنگساز: محمد جواد توازنیزاده ، روابط عمومی: مرضیه کریمی.
بلیت این نمایش با تخفیف ۴۰ درصد برای عموم ویژه ۳ روز نخست و تخفیف ۶۰ درصد برای تمام دانشجویان در سایت تیوال قابل تهیه است.
انتهای پیام