علائم نشان‌دهنده راه فرار؛ قربانی زیبایی مراکز جمعیتی

محمود قدیری در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره اظهار کرد: ایجاد و مشخص کردن مسیر خروج ایمن و مشخص، یکی از فاکتورهایی است که استانداردهای خاص خود را دارد. این مهم به علت تاثیر بسیارش یکی از نکاتی است که توسط تمام آتش‌نشانی‌های دنیا مورد توجه است.

وی با بیان اینکه این فاکتور حین وقوع حادثه و به خصوص وقوع زلزله اهمیت بسیاری پیدا می‌کند، گفت: بر اساس کدها و مقررات ملی ساختمان راه‌های خروج باید از هر گونه مانع خالی بوده و ساخت آن طوری باشد که نفوذ دود و حرارت به آن سخت و تقریبا غیر ممکن باشد. این تعریف ساده‌ای است، بر همین اساس نباید هیچ گونه مانعی در راه‌های خروج وجود داشته باشد چون فرض بر این است که حین زلزله فرد آنقدر دچار استرس است که تنها فکرش فرار است.

قدیری ادامه داد:‌ در این شرایط اگر مانعی در راه خروج واقع شده باشد ممکن است که افراد به زمین بیفتند و..

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با تاکید بر اینکه عرض راه‌های خروج نیز باید از استاندارد خاصی برخوردار باشد، گفت: در مراکز تجمعی عرض معبر نباید از ۱۱۰ سانتی متر کمتر باشد و به ازای هر نفر ۰.۸ سانتی متر باید به ۱۱۰ سانتی متر اضافه شود. این محاسبات به صورت تجربی بوده و محاسبات ریاضی نیست. حالا هم نرم افزاری ایجاد شده که راه‌های فرار انسان را اعتماد نو به نقل از برنامه ریزی می‌کند و مدل‌های مختلف آن مشخص می‌شود.

قدیری با بیان اینکه اصولا افراد هنگام وقوع زلزله یا حادثه‌های دیگر از راه‌هایی خارج می‌شوند که پیش از آن از طریق آن، به محل وارد شده بودند، تصریح کرد: این نتیجه بر اساس یک آزمایش گرفته شده است. پس در واقع یکی از راه ها این است که ورود کنترل شود،‌ چرا که حین وقوع حادثه مردم معمولا از همان دری خارج می‌شوند که از آن وارد شده بودند.

نرخ کرایه حمل و نقل عمومی تهران بدون تغییر/ لزوم نظارت دستگاه‌ها برای جلوگیری از تخلفات احتمالی
هم اکنون بخوانید

وی درباره لزوم افزایش تعداد و تاثیر علائم نشان دهنده مسیر خروج گفت: علائم باید واضح و بزرگ باشد، به طوری که حتی فردی که ترسیده و از شدت ترس شوکه شده است هم علائم را تشخیص دهند. علائم باید ساده اما موثر باشد. به عنوان مثال حین وقوع آتش‌سوزی در مسجد ارگ اگر مردم از یک در فرار نمی‌کردند شاید جان خود را از دست نمی‌دادند.

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران افزود: مسیرهای خروج نه تنها باید از نظر ریاضی و هندسی طراحی شود که باید به شکلی اعتماد نو به نقل از برنامه ریزی شود که فردی که وارد ساختمان می‌شود بداند که در زمان اضطرار از کدام در فرار کند و کدام در نزدیک تر است.

قدیری اظهار کرد: ساختمان‌هایی که تأییدیه سازمان آتش‌نشانی تهران را دارند قطعا دارای راه‌های خروج ایمن هستند، مگر ساختمان‌هایی که تاییدیه ایمنی دارند اما دهه ۷۵ به قبل ساخته شده باشد و نتوانند پایه گذاری کنند که به آن‌ها شرایط دیگری را پیشنهاد می‌دهیم.

وی گفت: محیط‌هایی مثل سینماها، تئاترها، مجتمع‌های تجاری، هایپر مارکت‌ها و… باید نسب به نصب این علائم هشداری که واضح و مشخص باشند دقت داشته باشند. نباید وضوح و مشخص بودن علائم راه خروج فدای زیبایی شود. در برخی از مراکز جمعیتی این علائم برای اینکه در محیط جلب توجه نکنند از دید خارج هستند یا بسیار کوچک در گوشه ای از دیوار قرار دارد. در حالی که این علائم باید به گونه‌ای باشد که افراد با ویژگی‌های فردی مختلف آن را تشخیص دهند.

برگزاری میز خدمت شهرداری برای سه گروه؛ به‌زودی
هم اکنون بخوانید

قدیری تاکید کرد: علائم نشان دهنده راه‌های خروج و فرار باید به گونه‌ای باشد که افراد کم بینا، نابینا، ناشنوا و… آن‌ها را تشخیص دهند. باید به این موضوع توجه ویژه‌ای شود.

وی با بیان اینکه حین وقوع حادثه با آدم‌های متفاوتی سر و کار داریم گفت: این افراد الزاما در زمان اضطرار بهترین روش‌ را انتخاب نمی‌کنند مگر آن‌که ما به آن‌ها کمک کنیم. کمک کردن ما نیز باید به این صورت باشد که آنها به راحتی راه‌های خروج را پیدا کنند. یقینا زمان وقوع زلزله یا حوادث دیگر افراد در شرایط عادی نیستند.

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران گفت: وضعیت مشخص کردن راه‌های خروج در مراکز جمعیتی پایتخت بد نیست، اما به ظرافت‌های آن اهمیتی داده نشده است. این‌ها باید بسیار مشخص باشد و حتی نورتاب باشد که اگر برق قطع شد باز هم امکان دیده شدن آن‌ها وجود داشته باشد.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 4 =

دکمه بازگشت به بالا