دکتر مسعود مردانی _عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا، در گفتوگو با ایسنا، در خصوص خواص مصرف ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی بدن، گفت: قرص ویتامین C نه فقط برای مقابله با کرونا بلکه هنگام بروز سرماخوردگی و آنفلوآنزا نیز آنهم با دوزهای بالا یعنی ۵ تا ۶ گرم در روز میتواند بهبود نسبی ایجاد کند اما، نقش اساسی در درمان نخواهد داشت و از آن تحت عنوان درمان کمکی استفاده میشود. توصیه ما این است که به جای خرید قرص ویتامین C از پرتقال، لیموشیرین و نارنگی استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه یک بار ابتلا به ویروس باعث ایجاد ایمنی در بدن شده و بروز دفعات بعدی بیماری احتمال بسیار کمی خواهد داشت، اضافه کرد: البته این در صورتی است که ژنوم ویروس تغییر نکند. با تغییر ژنوم ویروس حتی افرادی که پیش از این به بیماری مبتلا شده باشند میتوانند در خطر ابتلا قرار گیرند.
این متخصص بیماریهای عفونی با تاکید بر لزوم رعایت بهداشت در رستورانها، ادامه داد: به مردم توصیه میکنیم از حضور در رستورانهای شلوغ خودداری کرده و سعی کنند حتی اگر امکان تهیه غذا در منزل ندارند، نان و پنیر میل کنند. اما رستورانها موظف هستند سطوح میزها، پیشخوان و… را به طور مرتب با مواد گندزدا ضدعفونی کنند. البته ذکر این نکته مهم است که ویروس با حرارت دیدن ضعیف شده و از بین میرود، اما در سطوح از ۳ ساعت تا ۹ روز ماندگاری دارد که استفاده از محلولهای حاوی الکل میتواند اثر بخش باشد.
وی با تاکید بر عدم حضور در اماکن شلوغ و پرتردد، خاطر نشان کرد: تعطیلی سینماها، مسابقات ورزشی، عدم رفتن به اماکن سیاحتی، عدم برگزاری مراسم عروسی و ختم و…. از جمله نکاتی است که به قطع شدن زنجیره انتقال بیماری کنترل میکند.
مردانی با بیان اینکه کل دوره بیماری ۱۴ روز است، اظهار کرد: اشکال بالینی بیماری با استفاده از استامینوفن، شربت سرفه و… بهبود مییابند و بین ۵ تا ۷ روز دوره بهبود بیماری است، اما در برخی تب، سرفههای خشک، تنگی نفس و… ادامه داشته که ممکن است سبب بستری شدن فرد در بیمارستان شود. مرگ و میر میان افراد عادی که به ویروس کرونا آلوده شدهاند حدود ۲ تا سه درصد است، اما افراد بالای ۸۰ سال مرگ و میر بیشتری نسبت به سایر افراد دارند.
وی با تاکید بر نقش انتقال دهندگی ویروس از طریق قلیان، تصریح کرد: به عقیده بنده اکنون بهترین زمان ترک مصرف قلیان است و حتی باید ترتیبی اتخاذ شود که قهوهخانهها تعطیل شوند. ویروسها برای زنده ماندن به هوای سرد نیاز دارند. حتی زمانی که میخواهیم ویروسی را برای انجام تحقیقات به خارج از کشور بفرستیم آن را در دمای منفی ۷۰ درجه فریز میکنیم که ویروس زنده بماند. در صورتی که فردی مبتلا به کروناویروس از قلیان که وسیلهای عمومی است استفاده کند، ویروس از طریق قطرات تنفسی او به محفظه آب قلیان منتقل شده و زنده میماند. هنگامی که نفر بعدی اقدام به استفاده از همان قلیان میکند در خطر ابتلا به کروناویروس قرار میگیرد. نکته بسیار مهم این است که تعویض سَری قلیان هیچ نقشی در عدم انتقال بیماری نخواهد داشت.
انتهای پیام