کُره‌ای‌ها «فرهنگ» هم صادر می‌کنند

به گزارش ایسنا، وقتی قرار است درباره‌ی حضور کره‌ جنوبی در بازارهای جهانی صحبت شود، ذهن بیشتر به پردازش مواجه با محصولات تکنولوژی مانند خودروهای پیشرفته و تجهیزات الکترونیکی و لوازم منزل نظیر موبایل و یخچال می‌پردازد؛ محصولاتی که توسط برندهای بزرگی چون سامسونگ، ال‌جی، هیوندایی و کیا تولید و به بازارهای جهانی عرضه می‌شوند.

هرچند کره‌ جنوبی در صنایع الکترونیک، مخابرات و خودرو در دنیا سرآمد است و بخش عمده‌ای از درآمد صادراتی این کشورِ آسیایی از فروش محصولاتِ آن ناشی می‌شود که با کمک فناوری‌های پیشرفته تولید شده‌اند اما کره‌ای‌ها برای نقش‌آفرینی در بازارهای جهانی به این پرچمداری‌ها بسنده نکرده‌اند و سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای در حوزه صنایع فرهنگی نیز انجام داده‌اند.

پرچمداری در صنعت محتوا

کره‌ای‌ها با برگزاری نمایشگاه‌های «برند و محتوا» در نقاط مختلف دنیا، سعی می‌کنند محصولات فرهنگی خود را نیز به بازارهای دور و نزدیک صادر کنند. در این نمایشگاه‌ها که آخرین مورد آن چند هفته پیش در دوبی برگزار شد، دولت کره‌ جنوبی از یک سو تولیدها و تولیدکنندگان محتوای کره‌ای را به بازارهای مختلف نزدیک کرد و از سوی دیگر با فراخواندن سرمایه‌گذاران و خریداران محتوا به این نمایشگاه‌ها و تامین بخشی از هزینه‌های سفر آنها، تلاش می‌کند تا بستری مستعد و کیفی برای فروش محصولات فرهنگی کره‌ای فراهم کند.

در این نمایشگاه‌ها که تحت عنوان «برند و محتوای کره‌ای» یا k-content برگزار می‌شوند، سریال‌سازان، انیمیتورها، طراحان بازی‌های رایانه‌ای، گروه‌های موسیقی،‌ سازندگان سریال‌های تلویزیونی و …. به معرفی محصولات خود می‌پردازند. پیش از نمایشگاه اخیری که در مرکز تجارت جهانی دوبی برگزار شد، کره‌ای‌ها در کشورهای روسیه، تایلند، مکزیک و برزیل نیز اقدام به برگزاری نمایشگاه کرده بودند.

اما نمایشگاه اخیر در دو سالن مستقل برگزار شد؛ در سالن اول ۳۵ شرکت کره‌ای در فضایی آرام و تخصصی به مذاکره و گفتگو با شرکت‌های خارجی می‌پرداختند. در سالن دیگر، شرکت‌ها تولیدهای خودشان را در معرض دید بازدیدکنندگان عمومی قرار داده بودند تا میزان استقبال شهروندان کشورهای مختلف با محصولات‌شان را ببینند.

تجارت فرهنگی به کمک “کی‌پاپ”

کره‌ای‌ها با هدف برقراری ارتباط مستقیم با شهروندان دوبی و تاثیرگذاری بیشتر بر نوجوانان و جوانان به عنوان مصرف‌کنندگان اصلی محتواهای کره‌ای، در شب آخر نمایشگاه «کی‌کانتنت» یک کنسرت پاپ برگزار کردند. کره‌ای‌ها برای صادرات تولیدهای فرهنگی خود تمرکز زیادی بر موسیقیِ پاپ گذاشته‌اند، به شکلی که کی‌پاپ به عنوان موسیقیِ پاپ کره‌ای در سطح جهان مخاطبان و طرفداران دوآتشه زیادی جذب کرده است.

در شب پایانی نمایشگاه، بیش از دو هزار جوان و نوجوان عرب از این کنسرت استقبال کردند و به همخوانی و همراهی هنرمندان کره‌ای پرداختند. شاه‌بیت این اعتماد نو به نقل از برنامه اجرای گروهی به نام اس.اف.ناین (SF۹) بود که توسط ۹ پسر جوان اجرا شد. حضور این گروه موسیقی که هواداران بسیار زیاد و متعصبی در سطح جهان دارند، نقش مهمی در جذب جوانان عرب به نمایشگاه کی‌کانتنت داشت.

شبکه گسترده‌ی کره‌ای‌ها در سطح جهان

دو آژانس دولتی مسؤولیت برگزاری نمایشگاه‌های محتوای کره‌ای را برعهده دارند؛ یکی «آژانس محتوای خلاق کره‌ جنوبی» و دیگری «آژانس توسعه سرمایه‌گذاری و تجارت کره‌ جنوبی».

آژانس محتوای خلاق کره‌ جنوبی، یک نهاد دولتیِ زیرمجموعه وزارت فرهنگ، ورزش و گردشگری است که از سال ۲۰۰۹ با ادغام چندین مؤسسه دولتی فعالیت جدی خود را آغاز کرد. این آژانس با همکاری «بانک صادرات و واردات کره‌ جنوبی» سرمایه مالی لازم را به صورت وام بانکی در اختیار تولیدکنندگان محتوا قرار می‌دهد. این آژانس در ۹ سال گذشته حمایت‌های گسترده‌ای از تولید بازی‌های رایانه‌ای، موسیقی، انیمیشن، فیلم، سریال، مد، طنز، وب، کمیک‌استریپ و شخصیت‌های کارتونی پرداخته است.

آژانس محتوای خلاق کره‌ جنوبی به تازگی تمرکز خود را بر محتواهای وی‌آر و اِی‌آر به عنوان نسل جدید محتوا قرار داده است. کره‌ای‌ها با ایجاد شش دفتر در شهرهای لس‌آنجلس، لندن، جاکارتا، پکن، شنزن و توکیو و همچنین اعزام تیم‌های بازاریابی به شهرهای سائوپائولو و دوبی تمام تلاش خود را برای ورود به بازار پرظرفیت جهان به کار می‌گیرند. آنها علاوه بر برگزاری نمایشگاه‌های اختصاصی در شهرهای مختلف دنیا، در نمایشگاه‌های معتبر بین‌المللی که در حوزه محتوا برگزار می‌شوند – مانند نمایشگاه کتاب فرانکفورت – نیز شرکت می‌کنند.

دومین نهاد دولتی که به توسعه نفوذ فرهنگی کره‌ جنوبی در سطح جهان کمک می‌کند، «آژانس توسعه سرمایه‌گذاری و تجارت کره‌ جنوبی» است. این آژانس زیرمجموعه وزارت تجارت، صنعت و انرژی است و مسوولیت توسعه تجارت خارجی و جذب سرمایه‌های خارجی را برعهده دارد. آژانس توسعه سرمایه‌گذاری و تجارت کره‌ جنوبی یا کوترا، از سال ۱۹۶۲ فعالیت خود را آغاز و با راه‌اندازی ۱۲۷ دفتر در ۸۴ کشور دنیا سعی کرد، ضمن شناسایی بازارهای مستعد بسترهای لازم را برای صادرات محصولات کره‌ای فراهم کند.

نکته جالب این است که کوترا در ولنجک تهران نیز یک دفتر فعال دارد. کره‌ای‌ها با توجه به جمعیت بسیار زیاد کشور چین و همچنین نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی دو کشور، ۲۲ دفتر در این کشور دارند. این آژانس با ۲۳ دفتر در اروپا، ۲۱ دفتر در قاره آمریکا، ۱۹ دفتر در ژاپن و آسیای جنوب‌شرقی، ۳۳ دفتر در آسیای جنوب‌غربی، خاورمیانه و کشورهای حوزه سی‌آی‌اس و ۹ دفتر در آفریقا وظیفه تشویق جهانیان به تجارت با کره‌ جنوبی را برعهده دارد. کره‌ای‌ها با این شبکه پرنفوذ و گسترده، سعی دارند خود را به قطب اصلی تجارتی شرق آسیا تبدیل کنند.

کوترا همچنین از سال ۲۰۰۳ یک آکادمی مجهز تاسیس کرد که به صاحبان صنایع و تجار کره‌ای آموزش‌های تخصصی بازرگانی خارجی ارایه می‌دهد.

در این آکادمی، مهارت‌های کلیدی برای حضور موثر در بازارهای خارجی و جلب اعتماد مصرف‌کنندگان دیگر کشورهای جهان به تولیدکنندگان و صادرکنندگان کره‌ای آموزش داده می‌شود. شرکت‌هایی که قصد دارند برای دفاتر بازرگانی خارجی خود کارمند استخدام کنند، می‌توانند نیروهای خود را برای آموزش و کارآموزی به آکادمی کوترا ارسال کنند.

این آژانس با هدف جلب اعتماد کشورهای خارجی برای همکاری با شرکت‌های کره‌ای، از سال ۲۰۱۰ یک نشان ویژه طراحی کرد و در اختیار شرکت‌هایی قرار داد که سه استاندارد کیفیت، فناوری بالا و قابل اطمینان بودن را رعایت می‌کردند. در ۹ سال گذشته ۴۳۰ شرکت کره‌ای موفق به دریافت این نشان ویژه شده‌اند. این نشان ویژه به شرکت‌های خارجی این ضمانت را می‌دهد که محصولات و خدمات دارای این نشان از سطح بالایی از کیفیت برخوردارند.

فرصت ارزشمند تولید محتوای صادرات‌محور

با مروری بر سیاست‌ها و عملکردهای کره‌ جنوبی به عنوان یک کشور موفق در عرصه صادرات خارجی می‌توان به ظرفیت‌های ارزشمند ارزآوری محصولات فرهنگی و محتوای صادرات‌محور پی برد. کره‌ جنوبی علیرغم اینکه در زمینه تولید و صادرات محصولات فن‌آورانه جز سرآمدترین کشورهای جهان است، باز هم مزیت‌های صادرات محصولات فرهنگی را نادیده نمی‌گیرد.

با این اوصاف می‌توان توجه متولیان و نهادهای فرهنگی ایران را به ظرفیت‌های ارزآوری محتوای صادرات‌محور جلب کرد. حضور ایران در منطقه خاورمیانه و در قلب کشورهای فارسی‌زبان و مسلمان‌نشین، یک بازار ارزشمند فرهنگی پیش روی تولیدکنندگان ایرانی قرار داده است. بدون در نظر گرفتن جمعیت ایران، بیش از ۵۰ میلیون فارسی‌زبان و بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان در دنیا زندگی می‌کنند که تولیدکنندگان ایرانی می‌توانند با تولیدات فرهنگی مخاطب‌پسند و صادرات‌محور، آنها را مخاطب تولیدهای خود قرار دهند.

انتهای پیام

برگزاری نمایشگاه «سرایش جاودان» با نمایش ۶ شاهنامه نفیس در کاخ گلستان
هم اکنون بخوانید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + پنج =

دکمه بازگشت به بالا