به گزارش اعتماد نو، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با ابراز نگرانی شدید نسبت به ایجاد یک کشور دیگر با سلاح هستهای پس از اسرائیل در منطقهای که تنشهای آن به طور روزافزون در حال افزایش است، نوشت: سعودیها اصرار دارند که راکتورهای هستهای تنها با هدف تامین برق موردنیاز این کشور و کاهش وابستگی به نفت برای افزایش درآمدهای حاصل از آن ساخته خواهد شد. اما نشانههایی وجود دارد که سعودیها قصد دارند تا گزینه ساخت سلاح هستهای را برای قد علم کردن در برابر رقیب منطقهای خود ایران، در اختیار داشته باشند.
مقامات عربستان اخیرا تاکید کردهاند که این کشور به دنبال آن است تا خود فناوری تولید سوخت هستهای را در اختیار داشته باشد و از تعهد برای عدم استفاده از غنی سازی اورانیوم و بازفرآوری پلتونیوم سر باز زده است. کشور همسایه عربستان، امارات در سال ۲۰۰۹ چنین توافقی را برای رعایت استانداردهای ایمنی و امنیتی موردنظر آمریکا در سال ۲۰۰۹ با عنوان« استانداردهای طلایی» با واشنگتن به امضا رساند.
اکنون مذاکرات جدیدی تحت رهبری رئیسجمهور جدید آمریکا که بر توسعه فناوری آمریکایی تاکید دارد و به شدت از رهبران سعودی حمایت می کند، آغاز شده است. در تئوری ترامپ در جایگاه مناسبی برای متقاعد کردن مقامات سعودی در مورد پذیرفتن استانداردهای طلایی هستهای آمریکا دارد. او می تواند این بحث را مطرح کند که خرید سوخت هستهای از شرکتهای خارجی برای راکتورهای عربستان بسیار به صرفهتر از تولید آن در داخل خاک این کشور خواهد بود. چنین توافقی همچنین باعث تحکیم روابط واشنگتن و ریاض خواهد شد.
اما تردیدهایی در مورد اینکه دولت ترامپ چه محدودیتهایی را در نظر می گیرد و آیا سعودی ها آنها را قبول می کنند، وجود دارد.
از طرفی اصرار دارد لزوم پذیرفتن محدودیتها می تواند سعودیها را مجبور به همکاری با روسیه و چین که در همکاری هستهای خود محدودیتهای متناسبی را برای طرف مقابل قائل نمی شوند، کند. گرچه عدم توانایی برای پذیرفتن محدودیتهای مشخص در توافق هستهای با عربستان نیز می تواند راه این کشور را برای دستیابی به سلاح هستهای هموار سازد.
به گزارش نیویورک تایمز، آمریکا پیشینهای طولانی در اعمال محدودیتهای ایمنی برای توافقهای هستهای خود با دیگر کشورها را در کارنامه دارد. در این توافقها طرف مقابل تضمین می کند که مواد هستهای تامین شده از سوی آمریکا هرگز برای ساخت مواد منفجره هستهای استفاده نمی شود و نیز اطلاعات محرمانه دریافت شده در زمینه فناوری هستهای به طرف سوم انتقال نمی یابد. همچنین کشورها متعهد می شوند که غنیسازی اورانیوم یا بازفراوری پلوتونیوم را انجام ندهند.
اگر چه اختلافات اخیر در مذاکرات میان واشنگتن و ریاض می تواند فرصت آمریکا را برای اعمال هرگونه استانداردهای عدم اشاعه و ایمنی هستهای در اعتماد نو به نقل از برنامه اتمی سعودی از بین ببرد.
این روزنامه آمریکایی در پایان تاکید می کند که کنگره نباید موضعی منفعلانه در این باره اتخاذ کند و باید حرف آخر را در مورد اعمال شروط شدید ایمنی بر اعتماد نو به نقل از برنامه هستهای عربستان بزند.
منبع: ایسنا