باستانشناسان در شرق مازندران به بقایای ارزشمند سفال، ابزارهای سنگی و معماری دست یافتند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اعتماد نو، کاوشهای باستانشناسی در محوطه «قلعه سری ترکام» در منطقه چهاردانگه ساری به کشف دادههای مهمی از دوران پیش از تاریخ منجر شده است. در این محوطه، شواهدی از سفال، ابزارهای سنگی، استخوان، زغال، بقایای معماری سنگچین، خشت و ملات، تدفین و اجاقهای باستانی یافت شده است.
رحمت عباسنژاد سرستی، سرپرست هیأت کاوش و عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران، اعلام کرد که این کاوشها در چارچوب دو برنامه میدانی، با همکاری اداره کل میراث فرهنگی و دانشگاههای مازندران، تهران و هنر اصفهان انجام میشود. مرحله نخست این برنامه که شامل گمانهزنی برای تعیین عرصه و حریم محوطه بوده، با موفقیت به پایان رسیده و اکنون مرحله دوم شامل لایهنگاری و تحلیل دادهها در حال انجام است.
اهداف کاوش:
- بررسی لایههای مربوط به دورههای نوسنگی، مس و سنگ، مفرغ و آهن
- تحلیل دادهها برای گاهنگاری و مطالعه تحولات فرهنگی و اقتصادی
- جمعآوری نمونههای گیاهی، جانوری و دیرینهاقلیمی
این کاوشها که به دنبال گزارشی از تخریب محوطه در سال ۱۳۸۹ آغاز شد، نشان داد تپه قلعه سری ترکام که در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح آبهای آزاد واقع شده، قدمتی بالغ بر هزاره پنجم پیش از میلاد دارد. مواد فرهنگی نظیر سفالهای قرمز و نخودی با نقوش هندسی و سفالهای خاکستری دوره آهن، از جمله یافتههای مهم این محوطه هستند.
عباسنژاد تأکید کرد که نتایج کاوشهای این محوطه در راستای توسعه گردشگری فرهنگی و برنامههای راهبردی میراثفرهنگی استان مازندران مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.