وزیر خارجه عربستان طی مصاحبهای با یک رسانه آمریکایی ضمن انتقاد از شورای امنیت سازمان ملل برای عدم توانایی در اتخاذ موضعی سخت درخصوص جنگ غزه، اقدام آمریکا مبنی بر وتوی قطعنامه آتشبس این سازمان برای جنگ کنونی را زیر سوال برد.
به گزارش اعتماد نو به نقل از ایسنا، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی نیز همانند دیگر همتایانش در هفتهای که گذشت در واشنگتن حضور داشت تا جلساتی را با دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا پیرامون جنگ غزه برگزار کند.
وزیر خارجه عربستان در مصاحبهای با رسانه آمریکایی پیبیاس خواستار آتشبس در جنگ غزه شد و گفت: ما شاهد قتلعامی بیسابقه در غزه هستیم که تحت هیچگونه مسائلی مبنی بر دفاع از خود قابل توجیه نیست. ما باید به دنبال راهی برای خروج از این درگیری باشیم و درنتیجه فکر کنیم که باید آتشبسی باشد تا در وهله اول به ما اجازه رسیدگی به این وضعیت وخیم در غزه را بدهد. ما فقط شاهد کشته شدن مردم توسط بمبهای اسرائیل نیستیم، بلکه مردمانی به دلیل وجود بیماریها از بین میروند. ما باید بر حفظ جان غیرنظامیان غزه متمرکز شویم.
فیصل بن فرحان در ادامه با اشاره به قطعنامه آتشبس شورای امنیت سازمان ملل که توسط آمریکا وتو شد، افزود: معمولا چیزی که ما شاهدیم، یک درگیری در صحنه بینالمللی است. ما همیشه به دنبال راهی برای خاتمه جنگ هستیم؛ بنابراین از اینکه شورای امنیت سازمان ملل قادر نیست موضع سختی را در پیش بگیرد، بسیار متاسفیم. همچنین ما با اقدام آمریکا مبنی بر وتوی قطعنامه مذکور بیشک مخالف هستیم.
او در پاسخ به سوال خبرنگار رسانه پیبیاس که عربستان چه پاسخی به این اقدام آمریکا خواهد داد، گفت: ما با اقدام آمریکا مخالفیم و این قطعنامه شایسته و مستحق بررسی است. ما همچنان به ارسال این پیام مهم که بسیاری از غیرنظامیان تاکنون کشته شدهاند، ادامه میدهیم. هیچ دلیلی برای از بین رفتن غیرنظامیان وجود ندارد و از همه مهمتر دلیلی برای ادامه این عملیات نظامی و این حجم از تلفات غیرنظامیانی که منافع کسی از جمله اسرائیل را محقق نمیکنند، وجود ندارد.
وزیر خارجه عربستان در پاسخ به موضوع سوال بحثبرانگیز خبرنگار درخصوص اینکه درخواستهای عربستان در جلسات خصوصی و علنی در راستای پروژه «نابودی جنبش حماس» تفاوت دارد، تصریح کرد: چرا پیام دوگانه؟ هیچ پیام دوگانهای وجود ندارد. ما آنچه در جلسات خصوصی میگوییم همان است که علنا عنوان میکنیم. ما بسیار افتخار میکنیم به اینکه آنچه علنا میگوییم با آنچه به طور خصوصی بیان میکنیم، یکی است. البته نمیتوانم چنین نظری را برای برخی از طرفهای غربی داشته باشم.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار در همین راستا که آیا منظور ایشان آمریکا است، افزود: من اسمی را نگفتم. منظورم ایالات متحده آمریکا یا کشور خاصی نبود. فقط میگویم که برخی از طرفهای غربی ما چیزهایی را علنا عنوان میکنند که با مواردی که به طور خصوصی ذکر کردهاند، تفاوت دارد.
فیصل بن فرحان با اشاره به وخامت اوضاع در نوار غزه خاطرنشان کرد: وضعیت در غزه بسیار وخیم است. ما و کشورهای عربی و دیگران کمکها به غزه را افزایش دادهایم. این کمکها از ورود به غزه ممنوع میشوند. من فکر میکنم که مردمان غزه حق دارند عصبانی باشند. آنها درد و رنج زیادی را متحمل شدهاند درحالیکه جامعه بینالمللی به طور کلی پشت آنها را خالی کرده است. میبینید که نهادهای مربوط به صلح و امنیت اقدامی انجام ندادهاند. این مسئله سقوط کل جامعه بینالمللی است و مسئولیتش بر شانه ماست.
بن فرحان تاکید کرد: تصاویر کودکان کشته شده در غزه و تخریب ساختمانها همانند تصاویر هفتم اکتبر در اسرائیل شوکهکننده بودهاند. این تصاویر نه تنها برای اعراب و برای مردم جهان ما، بلکه برای کل جهان شوکهکننده بودهاند. این بدان معناست که مردم اعتماد خود را اول از همه به راهحل دو دولتی از دست میدهند. آنها نه تنها اعتماد خود را به بحث صلح در منطقه ما از دست میدهد، بلکه اعتماد خود را به سیستمهای بینالمللی امنیتی نیز از دست میدهند. فکر میکنم این برای همه یک خطر است. همچنین خطر افراطگرایی را به دنبال دارد.
وزیر امور خارجه عربستان در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار رسانه پیبیاس مبنی بر پیغام حملات ارتش یمن به سرزمینهای اشغالی گفت: واضح است که تشدید تنشها به نفع هیچکسی نیست و این پیامی است که ما به روشنی ارسال میکنیم. امیدواریم که بتوانیم بر خاتمه وضعیت در غزه و این درگیری متمرکز شویم. همچنین ما به خاتمه جنگ در یمن و آتشبسی دائمی که بتواند درهای روند سیاسی را باز کند، متعهد هستیم.