امروز ۲۰ اسفند روز راهیان نور نام گرفته است. به همین مناسبت سرهنگ ستاد قاسم اکبری مقدم پژوهشگر سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی بر لزوم گرامیداشت یاد و خاطره دفاع مقدس و ادامه پیوند استوار با ارزشهای آن دوران تاکید کرده است.
در این یادداشت میخوانیم:
فرهنگسازی و فرهنگپروری، خاصیت جامعه بالنده است و جوامعی بالنده خواهند بود که افرادی بالنده داشته باشند. هر فکر و هر مکتبی برای آنکه بتواند بالنده و استمرار داشته باشد نیازمند توجه به آرمانهایش و ترویج و زنده نگهداشتن آنها دارد، قطعاً شهادت در گفتمان اسلام و انقلاب بهعنوان یکی از آرمانهای اساسی و مهم مطرح است، فرهنگ شهادت به عنوان عامل دعوتکننده و عنصر بقای و تداوم اسلام و انقلاب اسلامی ایران است.
در فرهنگ ایرانی اسلامی ما، همواره نسلهای گذشته نشانههایی را که برایشان ارزش معنوی داشته است، حفظ کردهاند. در عالم، رمز و رازی هست که ماندگاری برخی حوادث، اماکن و سرزمینهای ویژه و خاص را تضمین میکند. حرم سیدالشهدا(ع) بارها تخریب شد؛ اما اکنون در قرن بیست و یکم بزرگترین تجمع انسانی پس از حج، در ایام اربعین حسینی در کربلاست. سرزمینها و مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس کشورمان که عطرآگین به خون سرخ لاله گلگونکفن است نیز دارای چنین امتیازی است. مناطق عملیاتی چون شلمچه، دهلاویه، چزابه، هویزه، زید، فتحالمبین، رمضان، فکه، طلائیه، میشداغ، والفجر هشت و… که جای پای بندگان خوب خداست و قدمگاه انسانای از جان گذشته و فداکار، همچون نشانههایی آشکار برجا خواهد ماند تا نسلها بیایند و از رهگذر سفر به این سرزمینها، توشهای برای حیات خود برچینند.
پس عجیب نیست؛ وقتی هرسال میلیونها نفر از اقشار مختلف مردم؛ پیر و جوان، زن و مرد، دانشجو و دانشآموز، تاجر،کاسب و صنعتگر و بسیاری که پس از پایان دفاع مقدس متولدشدهاند، کولهبار سفر برمیبندند و در بهترین ایام سال، تعطیلات نوروز قدم در این اماکن ماندگار میگذرانند و چند روزی در حال و هوای روزهای مقاومت، ایثار و شهادت، دل به سرگذشت مردان و زنانی میسپارند که با مردانگی و ایثار جان خود در مقابل دشمن ایستادند.
گرچه در این دو سال اخیر به لحاظ شرایط بهداشتی مرتبط با شیوع ویروس کرونا سفر به این مناطق محدود و لغو شده است ولی اقشار مختلف جامعه دلتنگ سفر به مناطق عملیاتی دوران هشت سال دفاع مقدس و سرزمینهایی هستند که بوی عزت، مردانگی، شرف، غیرت، بیریایی، دلیری، مقاومت، ایثار، شهادت و.. میدهند. ان شاء الله باریشه کنی این ویروس منحوس این دلتنگی به پایان خواهد رسید.
نسل امروز برخلاف آنچه عدهای میپندارند، از گذشته خود بیگانه نیست. این نسل تداوم نسل گذشته است و همچون همه نسلهای تاریخ ایرانزمین، به گذشته پرافتخار خود میبالند. ایجاد ارتباط عمیق بین نسل سوم و چهارم با نسلهای اول و دوم انقلاب امری بسیار مهم و حیاتی برای استمرار نظام است، چشمانداز و اهداف نظام اسلامی وقتی مستمر و تداوم مییابد که آرمانهایی که نسلهای اول انقلاب داشتند نیز به شکلی به نسلهای حاضر منتقل شود، یکی از این آرمانها، ایثار جان درراه خداست که نسل جوان آن را به شکلی در این سرزمینهای نور لمس میکند تا بتواند به شکل عملی درراه دفاع از حریم اسلام جانفشانی کند.
بیتردید جریان عظیم فرهنگی راهیان نور یکی از پرمخاطبترین عرصههای تأثیرگذار در فرهنگ عمومی جمهوری اسلامی ایران است که حتی جنبه بینالمللی نیز به خود گرفته است. راهیان نور همانجایی است که بالندگی و استقامت را به جوانان و جامعه میدهد تا در مسیر آرمانها و اهداف بزرگ انقلاب اسلامی بیشتر گام برداشته و پای فشاری کنند. راهیان نور تداوم حرکت رزمندگان و حضور مردم تجدیدعهد و پیمان با مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) و زمینه خنثیسازی تهاجم و شبیخون فرهنگی دشمن به ویژه در میان جوانان این مرزوبوم دارد. یکی از اهداف مهم برگزاری اردوهای راهیان نور، تقویت روحیه ایستادگی و مقاومت است.
راهیان نور ضروری است؛ چراکه احیاکننده فرهنگ شهادت، مقاومت و به شکل کلی احیاگر گفتمان انقلاب اسلامی میتواند باشد و بستری پاک و مقدس را برای جوانان و نوجوانان این مرز و بوم و سایر نقاط جهان فراهم آورده تا در گذر تاریخی آن، با مفاهیم ارزشی جهاد در راه خدا و ایستادگی و مقاومت در برابر سلطه گران جهانی آشنا سازد. در حقیقت راهیان نور همچون رژه، مانور نظامی و فرهنگی و مایه قدرتنمایی نظام اسلامی در برابر جهان سلطه و حافظ امنیت داخلی و منطقهای نیز هست. وقتی بدخواهان داخلی و خارجی، ملت را دارای روحیه مقاومت، ایثار، شهادت، ضد فساد و ضد نفاق ببیند، قطعاً باعث میشود دشمن در دشمنی خود تغییر جدی بدهد و این یعنی عدم رسیدن دشمن به هدفش، یعنی حفظ امنیت کشور خواهد بود.
حضور مردم در مناطق عملیاتی و در قالب راهیان نور، بسیج همگانی مردمی باهدفی مشترک تشکیل میدهد. هنگامیکه مردم با اختلافات ظاهری دنیوی کنار هم جمع میشوند، این شهدا هستند که خودنمایی میکنند و این اختلافات را تبدیل به وحدت، انسجام و همافزایی میکنند و زائران همدل و همزبان میشوند. این حرکت فرهنگی روحیه انقلابی و جهادی را به وجود آورده و تقویت میکند، روحیهای که نیاز امروز ماست، روحیهای که دیروز در شهدا بود و ما امروز با حضور در محل عروج شهدا آن روحیهها را از آنان عاریه و هدیه میگیریم. اردوهای راهیان نور میتواند مسبب شکر نعمت مجهول امنیت موجود در نظام جمهوری اسلامی ایران باشد. راهیان نور، پاسداشت مقام شهید است. در جایجای مناطق عملیاتی راهیان نور ذکر، یاد و نام شهدای دفاع مقدس خودنمایی میکند. این سرزمین نورانی ما را به این واقعیت مهم آگاه میسازد، که هشت سال دفاع مقدس برای ما واقعاً نعمت بود. نعمتی که داشتههای معنوی و قدرت نظامی ایران را به رخ جهانیان کشید.
آری در کشوری که هدف صهیونیسم، استکبار، داعش و غیره است؛ امنیت به شکلی مثالزدنی حاکم است و این را ما مرهون خون شهدا و ایثارگریهای آنها هستیم. در حقیقت خون شهدا اطفا کننده آتش ناامنیها بود و امروز یاد شهدا حافظ امنیت کشور است.
وقتی دشمن سیل مردم و ملت را از جایجای کشور به سمت مناطق جنگی و عملیاتی هشت سال دفاع مقدس میبیند در وجودش دلهره درگیر شدن با چنین مردمی نقش میبندد.
بازدید از مناطق عملیاتی دوران هشت سال دفاع مقدس انسان را تحت تأثیر روحی قرار میدهد و در انتقال ارزشهای عاشورایی به نسلهای آینده نقش تأثیرگذاری دارد و این اقدام کاربردیترین اقدام برای ترویج فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت و انتقال ارزشهای دفاع مقدس به نسل آینده است.
با حضور در مناطق عملیاتی دفاع مقدس زندهبودن شهیدان و احاطه آنان را لمس و همراهی با شهیدان و همقدم بودن با آنان را درک میکنی. راهیان نور در جهت تداوم راه شهداست و اردوهای راهیان نور در تقویت روحیه ایثارگری نسل جوان و حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است.
دشمن به دنبال نابودی فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت است و میخواهد مردم و جوانان ایرانی را از فرهنگ مقاومت و ایثار دفاع مقدس، رشادتها و از جان گذشتگیهای آن دوران دور کند، اما مردم و به ویژه نسل جوان هوشیار و با بصیرت عمل میکنند.
همانگونه که مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) فرمودهاند:«راهیان نور عاملی برای جلوگیری از فراموششدن ارزشها و درسهای دفاع مقدس است»، «استفاده از هر ثروت و گنجی نیازمند فناوری است. راهیان نور درواقع فناوری نوین برای استفاده از ثروت عظیم و معدن طلای دوران دفاع مقدس است»؛ برای اینکه نسلهای هر زمان آگاهی و شناخت کاملی از دوران دفاع مقدس و زحماتی که برای حفظ و تداوم انقلاب اسلامی ایران کشیده شده است داشته باشند؛ راهیان نور قطرهای از آن دریای بیکران را به جوانان نشان میدهد. همانطور که گفتهاند، شنیدن کی بود مانند دیدن. گفتن از جانبازیها، فداکاریها و ایثارگریهای آنان یکچیز است؛ امّا حضور در محل مناطق جنگی و درک و لمس رشادتها و جانفشانیهای رزمندگان دفاع مقدس و از نزدیک با فضای نورانی دوران دفاع مقدس بیشتر آشنا شدن، مطلب و موضوعی دیگر میباشد.
ارتش جمهوری اسلامی ایران در یادمانهای دوران دفاع مقدس از قبیل: زید، هویزه، رمضان، دهلاویه، پایگاه هوایی چهارم شکاری وحدتی دزفول، پایگاه دریایی خرمشهر و گروه پدافند هوایی خارک و… پس از برقراری شرایط عادی بهداشتی و ریشهکنی ویروس منحوس کرونا آماده استقبال و میزبانی از زائران و کاروانهای راهیان نور است.
روز ۲۰ اسفند که به نام روز ملی راهیان نور نامگذاری شده را گرامی میداریم و حال که۳۳ بهار از پایان دوران دفاع مقدس میگذرد، بیایید بهپاس قدردانی از ایثار و فداکاری آن دلیرمردان و دلاوران و همچنین امنیت و آرامشی که در کشور به برکت خون پاک آن عزیزان برقرار شده است، اولاً در آخرین پنجشنبه سال به لحاظ رعایت پروتکلهای بهداشتی مبارزه با شیوع ویروس کرونا از طریق فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و پویشهای مردمی با شهداء و امام شهداء تجدید میثاق و عهدی دوباره ببندیم تا همیشه در راه و مسیر شهداء، آرمانهای انقلاب اسلامی و برای اجرای بیانیه گام دوم انقلاب استوار و پایدار عمل کنیم و برای موفقیت و سربلندی کشور و ملت ایران دعا کنیم.
ثانیاًَ با بیان، نشر و بازنشر دلنوشتهها و خاطرات دلنشین سفر به مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس در سالیان قبل که در قالب کاروانهای راهیان نور انجامگرفته است در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در ایام تعطیلات نوروزی و در سال نو توشهای برای یک سال دیگر خودمان برگیریم.
در پایان یاد و خاطره رشادتها و مجاهدتهای تمامی شهدا، ایثارگران، جانبازان و اسراء را گرامی میداریم و امیدواریم ادامهدهندگان واقعی راه این عزیزان و قدردان تمامی تلاشها و ایثارگریها آنها باشیم.
انتهای پیام