اما نگاهی دوباره به این سایتِ خرید و فروش که طبق فهرستِ بلند بالایش از شیرِ مرغ تا جانِ آدمیزاد را به فروش میگذارد، کافی است با وارد کردن آدرس سایت و کلیک روی بخش «سرگرمی و فراغت» و سپس انتخاب صفحه «کلکسیون و سرگرمی» به راحتی آب خوردن وارد بخش “اشیای عتیقه” شوید، حالا برای اطمینان کافی است یک بار صفحه را بالا و پایین ببرید.
با توجه به صحبتهای سردار امیر رحمتالهی – فرمانده یگان حفاظت وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری – که حدود یک ماه قبل از ادامه برخوردهای یگان حفاظت با متخلفان و سوداگران عرصه میراث فرهنگی در فضای مجازی خبر داده و اعلام کرده بود که «پس از اطلاع از درج آگهی تبلیغ فروش غیرقانونی ریتون متعلق به دوره هخامنشی در سایت دیوار، بلافاصله موضوع با هدف شناسایی آدرس اینترنتی آگهی در دستور کار اداره حقوقی یگان حفاظت قرار گرفت. پس از احراز صحت خبر با هماهنگی مبادی ذیربط، ضمن مسدود کردن لینک آگهی تبلیغ مورد نظر، نسبت به اعلام تذکر در رابطه با ممنوعیتهای قانونی مربوطه به مسئولین سایت دیوار از طریق سامانه برخط رصد فضای مجازی دادستانی کل کشور اقدام شد.»
حالا ابتداییترین سوال همینجا شکل میگیرد؛ «برخورد قضایی فقط برای یک ظرف تاریخی بود، آن هم در شرایطی که این همه اثرِ احتمالا تاریخی در این صفحه به فروش گذاشته شدهاند؟»
هر چه که میخواهید میتوانید در این صفحه پیدا کنید؛ از قرآن قدیمی و انگشتر با سکهی قدیمی ۲۲۰۰ ساله گرفته تا آفتابه لگن، کاشیهای دوره زندیه و درِ قدیمی مرمت شده و سنگ قبری که شکلها و طرحهای مختلف روی آن، نشان از قبرستانهای قبل از اسلام دارد، از سوی دیگر حتی برخی کلکسیوندارها نیز پا را فراتر از خرید و فروش گذاشته و تبلیغِ شغلشان را در این صفحه میکنند؛ یعنی خرید و فروش هر نوع اثر عتیقه و قدیمی!
و همین آگهیهای تبلغاتی و شرایط به ظاهر ساده، به نظر میرسد آنقدرها هم که باید تذکرِ دستگاه قضا را به دل نگرفته که نه تنها هنوز صفحهی خرید و فروش اشیای عتیقهاش باز است و بلکه به شدت در گیرودار دست به دست کردن آثار تاریخی است!
از سوی دیگر بخش «سکه، تمبر و اسکناس» این سایت نیز دستکمی از صفحه «اشیای عتیقه» ندارد، آنهم وقتی اشیای فروشیاش را «سکه شاه سلطان حسین صفوی» و دیگر سکههای تاریخی و قدیمی پر کردهاند، هر چند گفته شود که به دلیل وجودِ تعداد زیاد سکه احتمالا خرید و فروش این اثر اهمیت چندانی ندارد.
در این شرایط به نظر میرسد پیگیریهای تک اثره برای یگان حفاظتِ وزارتخانه میراث فرهنگی که هر روز با تخلفات زیادی در این حوزه مواجه میشود و به دلیل کمبود نیروی انسانی و در نتیجه کمبود زمان، فرصتِ بررسی همه آنها را با یکدیگر ندارد، باید در سطحی بسیار گستردهتر و کلیتر انجام شود.
اقدام سردار رحمتالهی برای یک تک اثر تاریخی؛ درست مانند کاری که ناصر امیرزاده – مدیر کل وقت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر – دو سال قبل انجام داد؛ او از فروش یک اثر تاریخی در یک سایت اینترنتی تبلیغاتی جلوگیری کرده و اعلام کرده بود که «در یک سایت اینترنتی تبلیغاتی کرده بودند، پیگیری کردیم، شخص تبلیغات کننده دستگیر شد، در بررسی اولیه تشخیص داده شد که اثر متعلق به دوره ساسانی است، با این تبلیغ به نیروی انتظامی اعلام کردیم. درست نیست سایتی بخواهد کالای قاچاق تبلیغ کند.»
اما داستان به همین جا ختم نمیشود، اظهارنظرهای کارشناسان حقوقی میراث فرهنگی و اقدام ضربتی برخی از مسوولان میراثی در استانها خود میتوانند چراغِ راه باشند.
به عنوان مثال؛ اردیبهشت دو سال قبل بود که ابراهیم شقاقی، مدیر کل اداره حقوقی و املاک وزارتخانه (سازمان وقتِ) میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این بحث را بررسی کرد که «اصل این اتفاق یعنی خرید و فروش آثار تاریخی در فضای مجازی، خارج از تقلبی یا اصل بودن آثار، آیا یک جرم محسوب میشود؟»
«تبلیغات غیر مجاز مانند مشروبات الکی، با ممنوعیت خرید و فروش در هر نقطه مواجه هستند، این بحث را میتوان به جرایم رایانهای نیز نسبت داد. در قانون جرایم رایانهای این وجود دارد که هر گونه تبلیغ غیرقانونی، ممنوع و غیرمشروع مجازات دارد. خرید و فروش آثار تاریخی براساس قوانین آثار تاریخی یعنی قانون مجازات اسلامی و هر گونه کاوش غیر قانونی، تبلیغ برای حمل و فروش آثار تاریخی ممنوع است. باید حتما از سازمان میراث فرهنگی مجوز خرید و فروش را داشته باشند، تا آن اثر قابلیت فروش داشته باشد.»
هر چند میتوان گفت احتمال وجود راههای فرار در این زمینه زیاد است، اما دستکم متولی حقوقی وزارتخانه تلاش کرده تا این راه را هم ببینند؛ وی حتی در مورد مجازات تبلیغ خرید و فروش آثار تاریخی در فضای مجازی اظهار میکند: «اگر شخص فروشنده سوءنیت نداشته و نسبت به این که عملاش غیرقانونی است، آگاه نباشد، در نخستین قدم از سوی دادگاه مطبوعات به وی تذکر اولیه داده میشود، اما اگر تکرار جرم صورت گیرد، نسبت به وی اعمال مجازات میشود.
مسئولان سایتها موظف به بررسی مطالبی هستند که در آنها منتشر میشود، نه تنها در سایتهای تبلیغاتی، بلکه در سایتهایی که به صورت آنلاین کالا خرید و فروش میکنند. حتی در کانالهای ثبت شده در فضای مجازی نیز مسئولیت به عهدهی مسئولان آن سایت است. میراث فرهنگی نیز باید به طور دائم این گونه موارد را رصد کند تا در صورتیکه اطلاعاتی با این مشخصات منتشر شود، بتوان عکسالعملی شدید نسبت به آن داشت.»
در این میان اما به نظر میرسد استفاده از کلمهی «ممنوعیت» برای مسئولان و ناظرانِ سایت دیوار هنوز جا نیفتاده است یا دستکم به غیرقانونی بودن آن آگاه نشدهاند، اما میتوان این سوال را نیز مطرح کرد که «آیا قرار است میراث فرهنگی، یگان حفاظت و مسوولان حقوقی آن، همیشه منتظر انتشار اخبار از سوی رسانهها باشند تا پیگیری و بررسی آثارِ در معرض فروش را در دستور کار خود قرار دهند؟»
حتی صفحهی مربوط به «قوانین ثبت آگهی» و «شرایط ثبت آگهی در این سایت خرید و فروش» نیز اطلاعات بهتر یا جدیدتری را نسبت به گذشته رو نمیکند؛ به جز این پارگراف که «چنانچه از ناحیه مراجع ذیصلاح قانونی دستور حذف آگهی صادر شده باشد، دیوار فوراً اقدام به حذف آگهی میکند. همچنین در صورتی که گزارش تخلف کاربران نسبت به آگهی بیشتر از پنج مورد باشد، دیوار به صلاحدید خود ممکن است اقدام به حذف آگهی کند.» یعنی همه وظیفه را از دوش خود برداشته که اگر مراجع ذیصلاح دستور حذف اگهی را بدهند، این کار انجام میشود.
این شرایط ثبت اگهی میتواند این منظور را به ذهن متبادر کند که احتمالا هنوز «اقدامِ اعلام تذکر در رابطه با ممنوعیتهای قانونی مربوطه به مسئولان سایت دیوار از طریق سامانه برخط رصد فضای مجازی دادستانی کل کشور» به دستِ متولیان این صفحه اینترنتی نرسیده است.
از سوی دیگر توجه به یک نکته را نباید فراموش کرد، همان طور که طراحانِ بودجهی میراث فرهنگی در سال ۱۳۹۸؛ به تقویت قابل توجه اعتبار اعتماد نو به نقل از برنامه گسترش خدمات موزهای و ایجاد فعالیت جدیدی با عنوان «حمایت از تشویق کاشفان آثار منقول با ارزش تاریخی (حق الکشف)» توجه کردهاند، شاید اگر دربارهی پرداخت حقالکشف با مردم بیشتر صحبت و ذهن آنها را کنند، به خصوص در شهرهای کوچکتر که احتمال داشتنِ ارثیههای تاریخی دارند و قصد فروششان را؛ نه تنها قدری از حجمِ تبلیغاتی از این دست در این نوع سایتها کم میشود، بلکه احتمال خرید و فروش آثار قدیمیتر و نفیستر نیز میتواند رو به صفر برود.
انتهای پیام