نشست کنشگری روحانیت در مجلس شورای اسلامی برگزار شد

این نشست علمی امروز با حضور حجج اسلام عسکر دیرباز رئیس دانشگاه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری و ذوالنور نماینده مجلس شورای اسلامی در خبرگزاری رسا برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین عسکر دیرباز در ابتدای ان نشست با ذکر ارین مطلب که  با مراجعه به قانون اساسی شاهد ارجحیت مجلس شورای اسلامی نسبت به دو قوه دیگر هستیم گفت: جایگاه مجلس در کشور ما بسیار بالاتر از کشورهای منطقه که جمهوری هم هستند، است.

وی افزود: مجلس ما در اوایل انقلاب نقش بسیار قدرتمندی داشت و این مساله را در عزل بنی صدر می بنییم؛ نقش نظارتی این مجلس بسیار جالب توجه بود، البته باید برای این نظارت اعتماد نو به نقل از برنامه دقیق داشت.

رئیس دانشگاه قم با ذکر این مطلب که همه نمایندگان مجلس در همه ادوار تلاش داشته‌اند که پاسخگوی حوزه انتخابی خود باشند و از همه ظرفیت‌های خود استفاده کنند، یادآورشد: قوانین ما باید اسلامی باشد، یکی از تفسیرهای این سخن این است که قوانین نباید مخالف اسلام باشد، در مواردی قوانین ما نسبت مستقیمی با متون دینی پیدا نمی‌کند.

دیرباز با ذکر این مطلب که مأموریت اصلی که در مجلس شورای اسلامی وجود دارد تقنین و نظارت است، تصریح کرد: اگر روحانیت در مجلس حضور پررنگ داشته باشد، می‌تواند تأثیرگذار باشد؛ عموم روحانیون ازنظر حریت فکری وضعیت بهتری دارند و وابستگی آن‌ها به مراکز مختلف کم است.

وی بر لزوم اصلاح ساختارهای نظارت تاکید کرد و گفت: مجلس گاهی در قبال هیئت‌رئیسه منفعلانه رفتار کرده است، هیئت‌رئیسه کارش اداره کردن مجلس است و نمایندگان نباید حق را رها کرده و گوش به دستورات و سلیقه‌های هیئت‌رئیسه بسپارد.

عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: بنده بارها در مجلس خبرگان درخواست کرده‌ام تا شرایط کاندیداها را محدود کنند تا هرکسی نتواند کاندیدا شود، اما در پاسخ بیان‌شده که این کار خود مجلس است، شورای نگهبان در تطبیق اسلامیت و موافقت با نظام و ولایت‌فقیه حق تشخیص دارد؛ در مسئله شفافیت اگر مجلس اقدامی نکند، کسی نیست که آن را ملزم کند، رهبر انقلاب هم اگر بخواهد در هر موردی ورود کند، هزینه‌های خاص خود را خواهد داشت.

دیرباز یادآور شد: روحانیون سه توانمندی دارند که می‌تواند در مجلس مؤثر باشد، نخست اینکه کارشناس دین است و در امور مختلفی که به شرعیات گره‌خورده می‌تواند با عینک دینی به مسائل توجه کند.

دعوت مجمع از نخبگان برای مشارکت در فرآیند سیاستگذاری توسعه دریامحور
هم اکنون بخوانید

وی خاطرنشان کرد: دیگر ویژگی و توانمندی روحانیون درجه بالای تقوا و ایمان در بین آن‌ها است، مجلس نیازمند افراد با تقوا است. ویژگی سوم روحانیون بصیرت سیاسی و انقلابی است، مجلس ما با مجلس‌های کشورهای دیگر که فاقد ویژگی انقلابی هستند، متفاوت بوده و درجاهایی که حکمت روحانیون مطرح است، باید در جایگاه نمایندگی ورود کنند.

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین مجتبی ذوالنور با ذکر این مطلب که مجلس هم نماد جمهوریت نظام است و هم نقشی زیرساختی دارد، یادآورشد: نسبت مجلس به کشور نسبت مغز به جامعه است؛ امام خمینی(ره) نیز مجلس را در رأس امور می‌دانستند.

رئیس فراکسیون روحانیت مجلس شورای اسلامی بیان کرد: کار مجلس ریل‌گذاری و تدوین اعتماد نو به نقل از برنامه‌های پنج‌ساله است. هر مشکل قانونی که در کشور وجود دارد، متوجه مجلس بوده و بعضاً ترکیب قدرت در مجلس تلاش و خاصیت فردی نمایندگان را می‌تواند بی‌خاصیت کند.

ذوالنور یادآور شد: جایگاهی که روحانیت در جامعه دارد، در مجلس نیز دارد، نقش دوم نقش نمایندگی بوده و هر اختیاری که نمایندگان دارند، روحانیون نیز در مجلس دارند، نقش سوم روحانیت این است که وقتی در مجلس قانونی وضع می‌شود، باید منطبق بر شرع و قانون اساسی باشد.

وی تصریح کرد: اساس قانون اساسی بر فقه اهل‌بیت(ع) بوده و جایگاه آن در شرع است؛ یک روحانی وقتی در حوزه تقنین در مجلس کار می‌کند، باید ونبایدهای شرعی را بهتر می‌تواند درک کند، اقناع‌سازی نمایندگان در این زمینه نیز کار این نماینده است.

رئیس فراکسیون روحانیت مجلس شورای اسلامی گفت: انسان یک موجود دو ساحتی است، دنیا و آخرت، نمی‌توان بدون در نظر گرفتن آخرت برای مردم تصمیم گرفت، ریشه همه مشکلات در کشور همین‌جاست که قوانینی تصویب می‌شود که صرفاً به ساحت دنیا توجه دارد.

ذوالنور تأکید کرد: اگر ما مجلسی داشته باشیم که با فهم حقوقی و دینی قانون وضع کند، شورای نگهبان نیز سریع‌تر موارد را بررسی می‌کند و بسیاری از چالش‌ها برطرف می‌شود، برای این منظور حضور روحانیت در حل این چالش‌ها در درون مجلس بسیار مؤثر است. هم سکوت و هم فریاد در مواقعی هزینه دارد و اگر این سکوت یا فریاد ضرورت دارد، نماینده باید این هزینه را به جان بخرد.

تاکید مرکز پژوهش‌ها بر لزوم انسجام سیاست‌گذاری بازرگانی برای حمایت از تولید
هم اکنون بخوانید

ذوالنور یکی از وظایف مهم مجلس را تصویب اعتماد نو به نقل از برنامه‌های سالانه و تأیید کابینه‌ها ذکرکرد و گفت: به رغم تمام تلاش ها مجلس ما می توانست بهتر از این‌ها عمل کند. در واقعاگر مجلس شاخص‌های لازم را نداشته باشد و نمایندگان بایدونبایدها را رعایت نکنند، در کار و تصمیم‌گیری‌های مجلس تأثیر خواهند گذاشت.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی موضوعشناسی و تخصص را یکی از مهمترین ویژگی های نماینده مجلس ذکر کرد و گفت: ورود به مجلس نباید صرفا محتاج شهرت افراد باشد؛ البته برخی‌ها تخصص دارند، اما قدرت تبیین و جریان سازی و اقناع‌سازی ندارند، این افراد تخصص دارند، اما در مجلس نمی‌توانند تأثیرگذار باشند زیرا که مجلس متکی بر کار جمعی است.

رئیس فراکسیون روحانیت مجلس شورای اسلامی با ذکر این مطل بکه نماینده‌ای که با زد و بند وارد مجلس می‌شود، نماینده‌ای که ۱۷ میلیارد برای ورود به مجلس خرج می‌کند، نمی‌تواند به درد کشور بخورد، اظهارکرد: ما بی‌نیاز از شورای نگهبان نیستیم، شورای نگهبان باید خروجی مجلس را با رأی ولی حاکم تطبیق دهد، نمی‌توان نظر تمام علما را با فتاوای مختلف در مجلس پیاده کرد، در این صورت باید طبق نظر ولی حاکم حرکت کند.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یکی از نقدهای مهم مجلس را عدم شفافیت در آرا دانست و گفت: مجلس فعلی شفاف نیست، موکل باید مشرف بر کارهای وکیل باشد و مردم نمی‌دانند وکیلشان چه‌کار می‌کند.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: تأمین حقوق مردم در اطاعت از رهبری است و قانون اساسی هم رهبری را فصل الخطاب تعیین کرده است؛ لذا حرکت برخلاف سخن رهبری حرکتی خلاف قانون است.

وی در پایان یادآورشد: اگر کسی به‌نظام اسلامی و ولایت‌فقیه و مبانی شرع التزام عملی ندارد رد صلاحیت می‌شود و این ردصلاحیت‌ها به‌هیچ‌وجه سیاسی نیست.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − شش =

دکمه بازگشت به بالا