به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه العربی الجدید، در پی جنایات هولناکی که داعش علیه عراقیها مرتکب شد، خطر نفوذ سریع آن به شهر اربیل(پایتخت اقلیم کردستان عراق) پس از تسلط بر شهرهای شمال و غربی عراق و ایستادن آن در دروازه شهر بغداد، امروز ائتلاف بینالمللی که عملیات نظامی آن در عراق پیش از سوریه آغاز شد، به مهمترین عامل کشته شدن غیر نظامیان عراقی بدل شده است.
حملات هوایی که شهرهای فلوجه، موصل، رمادی و حویجه را هدف قرار داد، دهها منزل را ویران و خانوادهها را زیر آوار آنها مدفون کرد. در موصل(مرکز استان نینوا) نیز وضعیت همینگونه است. عملیات بیرون کشیدن جنازهها ادامه دارد.
تشکیل ائتلاف بینالمللی در واشنگتن، پنجم سپتامبر در زمان باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت این کشور از طریق بیانیه کاخ سفید اعلام شد. وی خواهان ائتلاف کشورها برای مقابله با داعش بود و در هفتم همان ماه اولین حملات هوایی آمریکا در عراق در چارچوب این ائتلاف صورت گرفت و ۸۰۰ سرباز آمریکایی برای حفاظت از سفارت کشورشان در بغداد و کنسولگری آن در اربیل اعزام شدند.
انگلیس، فرانسه، استرالیا و آلمان نخستین کشورهایی بودند که به ائتلاف پیوستند و به تدریج با الحاق ۷۹ کشور دامنه آن گستردهتر شد و همگی متعهد شدند داعش را تضعیف و در نهایت آن را شکست بدهند، زیرساختهای اقتصادی و مالی آن را ویران و مانع از ورود تروریستهای خارجی از طریق مرزها شوند، از ثبات حمایت کنند، خدمات اساسی را به مناطق آزادشده از دست داعش بازگردانند و جبهه رسانهای برای مبارزه با تبلیغات داعش ایجاد کنند. این تعریف چارچوب کار ائتلاف است که در سایت رسمی آن منتشر شد.
ائتلاف بینالمللی اولین حمله خود را علیه اردوگاه الغزلانی در موصل آغاز کرد که داعش آن را از کنترل ارتش عراق خارج کرده و حاوی سلاحها و مهمات بود.
در این حمله جنگندههای آمریکایی انبارهای سلاح و خودروهای نظامی و تانکها در اردوگاه را تخریب کردند تا داعش امکان دسترسی به آنها را نداشته باشد. اما داعش بخشی از این تجهیزات را به سوریه و به ویژه استان رقه منتقل کرده بود که در جنگهای این کشور از آنها استفاده کرد.
در نخستین ماه از آغاز حملات ائتلاف، جنگنده های آمریکایی و انگلیسی در آسمان عراق به پرواز درآمده بودند و سپس جنگنده های فرانسوی، کانادایی و استرالیایی در چارچوب حملات پشتیبانی وارد میدان شدند.
در همین راستا، یک منبع نظامی عالیرتبه عراق در بغداد گفت: در سالروز تاسیس ائتلاف فراخوانها برای خروج نیروهای آن از عراق زیاد شده برخلاف پنج سال پیش که آغاز عملیات ائتلاف به دلیل فروپاشی ارتش عراق با استقبال مواجه شد. وی گفت به رغم اینکه عراق به دلیل اوضاع امنیتی شکننده نیازمند ائتلاف است اما اشتباهات ائتلاف را که موجب کشته شدن هزاران تن از غیر نظامیان شد، نادیده نمیگیرد.
این مقام عراقی گفت: توافق امضا شده با ائتلاف هر سال در ماه اکتبر تمدید میشود و تمامی شاخصها حاکی از این است که ائتلافی که قصد منحل شدن ندارد، یک سال دیگر در عراق و سوریه باقی میماند.
از سوی دیگر، ائتلاف نیز مسئولیت خود را در کشته شدن شهروندان بیگناه در حملات هوایی انکار نمیکند اما دائما تلاش میکند تعداد آنها را کم اعلام کند و هیچ سخنی از جبران خسارت یا عذرخواهی نیز به میان نمیآورد.
ائتلاف برای نخستین بار در بیانیهای که در ماه نوامبر ۲۰۱۷ منتشر شد، به کشته شدن دستکم۸۰۰ نظامی در حملات هوایی سوریه و عراق علیه داعش اعتراف کرد.
در بیانیه دوم که اوت ۲۰۱۸ منتشر شد به انجام ۲۹ هزار حمله هوایی و ۹۲۰ حمله از زمان آغاز عملیات خود در این منطقه در سال ۲۰۱۴ و کشته شدن”غیر عمدی” دستکم ۱۰۶۱ غیر نظامی اعتراف کرد.
اما ائتلاف در بیانیه سوم که اواخر مارس گذشته منتشر شد، گفت: طی بیش از چهارسال گذشته ۱۲۵۷ غیر نظامی در بیش از ۳۴ هزار حمله هوایی علیه مواضع داعش در عراق و سوریه جان خود را از دست دادند.
با وجود این ارقام هولناک ،مصطفی سعدون، رئیس دیده بان حقوق بشر عراق آنها را غیر دقیق خواند و گفت، طبق آماری که وی در دست دارد تنها در درگیری آزادسازی موصل (۲۰۱۶- ۲۰۱۷) بیش از چهار هزار غیر نظامی به دلیل اشتباهات جنگنده های ائتلاف کشته شدند. این رقم تنها آمار ماههای نخست درگیری و به جز کشتار جمعی در منطقه المدینه القدیمه است که در پی حملات ائتلاف و حتی نیروهای عراقی رخ داد.
سعدون به العربی الجدید گفت: هیچ طرفی آمار دقیق ندارد اما ارزیابیهای منطقی ما کشته شدن دهها تن در حملات ائتلاف طی عملیات آزادسازی مناطق عراق را تایید میکند.
عباس سروط، عضو کمیته امنیتی و دفاعی پارلمان عراق نیز به این شبکه گفت: آمار دقیقی درباره قربانیان اشتباهات نظامی جنگنده های ائتلاف بینالمللی و حتی دولت عراق در دست نیست و طبعا ائتلاف مسئول کشته شدن بیگناهان است و شاید این امر از مهمترین عوامل درخواست برخی تشکلهای سیاسی برای بیرون کردن نیروهای آمریکایی از عراق است و قبول عدم بازخواست از آمریکا به دلیل خطاهای نظامی نیز اشتباه بزرگی است که دولت عراق مرتکب شد.
در همین راستا، یکی از رهبران حشد شعبی به العربی الجدید گفت: نقش ائتلاف در درگیریهای عراق ویرانگر بود. جنگنده های خارجی شهر الرمادی و هر شهری را که آزاد شد تخریب کردند. در اصل آمریکاییها عامل سقوط موصل و شهرهای غربی بودند.
وی افزود: کمکهای ائتلاف به عراق را نمیتوان انکار کرد اما به همان اندازه فاجعه به بار آورد و نمونه آن کشتار غیر نظامیان بود اما آن زمان حیدر العبادی، نخست وزیر پیشین به دلیل عدم توانمندی عراق برای رویارویی با داعش و نیاز آن به کمکهای لجستیکی قادر به اعتراض نبود.
تحسین الخفاجی، سخنگوی وزارت دفاع عراق در گفتگو با این شبکه گفت: ائتلاف به ما مشاوران یا نیروهای رزمی نداد و این عراقیها بودند که سرزمینشان را آزاد کردند. اما ائتلاف نیز در این پیروزی و کوتاه شدن مدت جنگ سهیم بود.
انتهای پیام