
نتایج یک مطالعه گسترده در انگلستان نشان داد که سیگار کشیدن زنان در دوران بارداری تأثیرات منفی بیشتری بر نوزادان پسر در مقایسه با نوزادان دختر دارد و این تأثیرات تا بزرگسالی ادامه مییابد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اعتماد نو، محققان دانشگاه آبردین در یکی از بزرگترین مطالعات جهان درباره اثرات سیگار کشیدن مادران در دوران بارداری، بیش از نیم میلیون نفر را مورد بررسی قرار دادند. این مطالعه که به سرپرستی پروفسور پل فاولر انجام شد، نشان داد که سیگار کشیدن مادران در دوران بارداری تأثیرات منفی بیشتری بر نوزادان پسر دارد و این تأثیرات تا بزرگسالی ادامه مییابد.
این تیم تحقیقاتی از دادههای بیوبانک انگلستان استفاده کردند و نمونههای ژنتیکی، بیوشیمیایی، اجتماعی و جمعیتشناختی ۵۰۰ هزار نفر را در ۲۲ مرکز مختلف در اسکاتلند، انگلستان و ولز بررسی کردند. آنها دریافتند که جنینهای پسر در مقایسه با دختران، بیشتر تحت تأثیر سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری قرار میگیرند.
یکی از یافتههای کلیدی این مطالعه این بود که سیگار کشیدن مادر در اوایل سه ماهه دوم بارداری باعث تغییر سطح ژنهای کبد در جنین پسر میشود و این تغییرات میتواند در آینده منجر به کوتاهتر شدن عمر آنها شود. با این حال، اگر فرزندان پسر در بزرگسالی سیگار نکشند، این خطرات تا حد زیادی کاهش مییابد.
این مطالعه همچنین نشان داد که مردان در بزرگسالی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان و دیابت نوع دوم هستند، در حالی که زنان بیشتر در معرض اختلالات گوارشی، تولید مثلی و مشکلات سلامت روان قرار دارند.
میخائیل میهوف، محقق اصلی این مطالعه، گفت: «سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری با بسیاری از مشکلات سلامتی برای نوزادان مرتبط است. یافتههای ما نشان میدهد که این تأثیرات بهویژه برای نوزادان پسر بیشتر است و تا بزرگسالی ادامه مییابد. ما همچنین برای اولین بار چند گونه ژنی را شناسایی کردیم که احتمال سیگار کشیدن یا اعتیاد مادر به سیگار را حتی در دوران بارداری افزایش میدهد.»
این یافتهها میتواند راههای جدیدی برای درمان هدفمند ترک سیگار و کاهش خطرات مرتبط با سیگار کشیدن در دوران بارداری ارائه دهد.