پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در واکنش به گزارشهای منتشرشده درباره وضعیت وخیم و ریزش بخشی از سقف آرامگاه اردشیر دوم، اعلام کرد که بررسیهای کارشناسی نشان میدهد هیچ ریزش کامل یا جدیدی در سقف این آرامگاه رخ نداده است. در توضیحات این پایگاه آمده است که آسیبهای مشاهدهشده بر سقف و دیوارههای آرامگاه اردشیر دوم مربوط به سالهای دور است و بارندگیهای اخیر تاثیری در گسترش این آسیبها نداشتهاند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اعتماد نو، این توضیحات پس از انتشار گزارشی با عنوان «وضعیت وخیم سقف آرامگاه پادشاه هخامنشی» ارائه شد که در آن به ریزش بخشی از سقف این آرامگاه در اثر بارندگیهای شدید بهار امسال اشاره شده بود. همچنین در این گزارش با انتشار تصاویری که حدود سه ماه پیش گرفته شدهاند، نسبت به وضعیت ناگوار این اثر تاریخی هشدار داده و درخواست شده بود که عملیات مرمت و حفاظت هرچه سریعتر انجام شود.
پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در ادامه با انتشار تصاویر جدیدی از داخل آرامگاه، تایید کرد که رطوبت باران از طریق منافذ بیرونی صخرهها به داخل سقف آرامگاه نفوذ میکند، اما تاکید کرد که این وضعیت سالهاست وجود داشته و مسئله تازهای نیست. همچنین اشاره شد که این آرامگاه، درون صخره کوه رحمت کنده شده است و سقف آن بخشی از همین صخره کوهستانی است، بنابراین نفوذ رطوبت از رگههای خاک طبیعی است و طی قرنها در این محل جریان داشته است.
توضیحات پایگاه تخت جمشید درباره وضعیت آرامگاه اردشیر دوم
مطالعه اسناد و عکسهای آرشیوی نشان میدهد که فرسایشها و عوارضی که بر روی سقف و دیوارههای آرامگاه مشاهده میشود، مربوط به دورههای بسیار دور است و لبههای فرسایشیافته نشان از گذشت زمان دارند. به گفته کارشناسان این پایگاه، این فروریختگیها جدید نیستند و شواهد موجود از شرایط کنونی آرامگاه مربوط به سالهای اخیر نیست.
آرامگاه اردشیر دوم در تخت جمشید، یکی از آثار تاریخی مهم هخامنشی، در دل صخرههای کوه رحمت کنده شده و تابوتهای سنگی درون آن قرار دارند. سقف این آرامگاه از طاقهای هلالیشکل تشکیل شده که در واقع بخشی از صخره کوه است. در بیرون از این آرامگاه منافذی در صخرهها وجود دارد که رطوبت باران از آنها نفوذ میکند و این وضعیت برای قرنها وجود داشته است.
در سالهای اخیر، برنامههای حفاظت از آبراهههای کوهستانی و زهکشی در محدوده پشت سقف این آرامگاه انجام شده تا از نفوذ آب جلوگیری شود. این پایگاه اعلام کرده است که عملیات مرمت و حفاظت از این اثر تاریخی به طور دائمی در حال انجام است و برنامههایی برای پایش و بررسی رگههای نفوذ آب با استفاده از سیستمهای پیشرفتهای مانند اسکن صخرههای کوهستانی (GPR) در حال اجرا است.
مرمت و حفاظت مستمر از آرامگاههای هخامنشی
پایگاه تخت جمشید تاکید کرد که تمامی آرامگاههای هخامنشی، همچون سایر آثار سنگی و خشتی در این مجموعه جهانی، به طور مداوم تحت نظارت و مرمت قرار میگیرند و عملیات حفاظت و مرمت هیچگاه در تخت جمشید متوقف نمیشود. همچنین تاکید شد که مرمت این آثار یک فرآیند پیچیده و تخصصی است و نباید در انجام آن عجله کرد، زیرا اقدامات حفاظتی باید بر اساس مبانی علمی و با تصویب طرحهای مرمتی در شورای فنی انجام شود.
در پایان، پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از همکاری با متخصصان و صاحبنظران حوزه میراث فرهنگی خبر داد و اعلام کرد که برنامههای گستردهای برای حفاظت و مرمت تخت جمشید در دست اقدام است.