به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برنا، جواد محمدی سرپرست پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری امروز (شنبه ۷ خرداد) در نشست خبری که در محل پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری برگزار شد، فعالیتهای تحقیقاتی این پژوهشگاه را در حوزههای دام و طیور، انسانی، کشاورزی، میکروارگانیسمها و صنعت عنوان کرد و گفت: تولید انواع آنزیمها، استارترهای صنایع لبنی، تشخیص مولکولی ویروس کرونا، پوست مصنوعی، هورمون رشد و تولید ارقام مختلف ارقام گیاهی و پپتیدها و پروبیوتیکها بخشی از دستاوردهای تحقیقاتی این پژوهشگاه به شمار میرود.
محمدی مرکز حیوانات مدل را از بخشهای تحقیقاتی این پژوهشگاه ذکر کرد و یادآور شد: اگر بخواهیم روشهای ژن درمانی را در کشور اجرایی کنیم، پیش نیاز اصلی آن تولید حیوانات مدل است. برای این منظور نیاز به مراکزی است تا با دستکاریهای ژنتیکی، حیوانات مدل تولید شود.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ادامه داد: ما در مرکز حیوانات مدل موش مبتلا به هموفیلی تولید کردیم و گام بعدی ما ارائه روشهای درمانی است.
وی با اشاره به نقش تحقیقات در این مرکز در درمان برخی از بیماریها یا روش ژن درمانی، توضیح داد: در آینده بسیاری از داروها حذف و ژن درمانی جایگزین خواهد شد و از آنجایی که این پژوهشگاه یکی از پیشرانهای این حوزه است، آماده جذب محققان و اساتید در این زمینه هستیم.
محمدی اضافه کرد: ما به منظور وارد کردن روشهای ژن درمانی تولید شده در پژوهشگاه ملی زیست فناوری به حوزه بالین با مراکز درمانی چون مرکز طبی اطفال و ستاد توسعه سلولهای بنیادی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری وارد همکاری شدیم.
به گفته وی، مرکز طبی اطفال در زمینه سرطان و نقض ایمنی فعال است.
محمدی ادامه داد: علاوه بر آن در حوزه درمان ناباروری با مراکز بیمارستانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همکاریهایی را آغاز کردیم.
وی اضافه کرد: در زمینه تشخیصهای مولکولی با دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاریهایی را نیز در دستور کار داریم.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با اشاره به چالشهای کشور در زمینه کمبود آب و خشکسالی در حوزه کشاورزی، خاطر نشان کرد: در این زمینه یکی از اولویتهای ما تولید نهادههای دامی مقاوم به خشکی و ویروس است.
وی با تاکید بر اینکه سالانه ۳۰ تا ۴۰ درصد از محصولات کشاورزی به دلیل ویروسها از بین میرود، اظهار کرد: ما تحقیقاتی را در زمینه تولید برخی از ارقام مقاوم در دستور کار داریم.
محمدی کسب رتبه ۲ در آسیا و صادرات محصولات به ۱۷ کشور را از دیگر دستاوردهای این پژوهشگاه نام برد و ادامه داد: ۶۰ درصد از محصولات دانش بنیان کشور مربوط به حوزه زیست فناوری میشود و درصدد هستیم با همکاری ۶۰۰ شرکت دانش بنیان فعال در این حوزه سهم صادراتی خوبی از بازار حوزه زیست فناوری به دست آوریم.
ریس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ادامه داد: این پژوهشگاه عضو مرکز عالی آکادمی علوم کشورهای در حال توسعه، عضو شبکه بینالمللی بیولوژی آسیا و اقیانوسیه است و ما در تلاش هستیم از طریق تعاملات با محققان بینالمللی دیپلماسی علمی و فناوری را توسعه دهیم.
محمدی با تاکید بر اینکه حرکت ما در این پژوهشگاه بر اساس اسناد بالا دستی است، گفت: این اسناد شامل مواردی چون نقشه جامع علمی کشور، سند اسلامی شدن دانشگاهها و نقشه مهندسی علمیو فرهنگی است و در همه این اسناد بر تعامل با کشورهای همسایه و دوست تاکید شده است.
وی راهاندازی اتاق فکر حوزه زیست فناوری با مشارکت محققان را از دیگر اقدامات این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: راه اندازی این اتاق با هدف آینده نگری و آینده نگاری در حوزه زیست فناوری است و درصدد هستیم در این اتاق مسیر کشور در این حوزه را مشخص کنیم و بدانیم نقش پژوهشگاه در این مسیر چیست.
محمدی راهاندازی مرکز ژنوم را از دیگر اقدامات این پژوهشگاه دانست و گفت: هدف از مرکز خدمات ژنوم که قرار است در این مجموعه راه اندازی شود، تشخیص دقیق سرطان، کنترل و تجویز داروهای زیانآور، ارزیابی عملکرد و تاثیرگذاری بر افراد و نظارت بر واردات دارو است.
وی، توسعه فناوریهای نوین تشخیص و درمان و استانداردسازی تشخیصهای بالینی و کاهش آثار سوء داروها را از دیگر اهداف این مرکز عنوان کرد.
محمدی در مورد تحقیقات برای شناسایی زودهنگام بیماریها در این پژوهشگاه، گفت: بیماریهای قلبی و عروقی اولین عامل مرگ و میر در کشور است، تحقیقات ما برای احصای عوامل مستعدکننده ژنتیکی که میتواند فرد را به این بیماریها مبتلا کند، متمرکز است.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ادامه داد: کیتهای تشخیص بیماریهای قلبی و عروقی و تشخیص سرطان که امروزه در دنیا نیز روی آنها کار میشود، میزان مرگ و میر بر اثر این بیماریها را به شدت کاهش میدهد و از جمله موضوعات در مرز دانش است و تولید این کیتها جزو اولویتهای ما است.
وی با تاکید بر ضرورت خودکفایی کشور در تولید نهادههای دامی، گفت: مبالغ زیادی برای واردات نهادههای دامی و محصولات کشاورزی از جمله ذرت، دانه سویا، جو و کلزا هزینه میشود. برای رسیدن به ارقام کمآببر تحقیقات مفصلی انجام دادهایم و باید به سمت تولید این محصولات در داخل کشور برویم.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری با اشاره به تحقیقات در زمینه محصولات کشاورزی، اظهار کرد: در زمینه زیتون و پسته به صورت تخصصی تحقیقات انجام داده و به ارقام مقاوم رسیدهایم. این فرایند را باید برای محصولات دیگر کشاورزی و نهادههای دامی نیز انجام دهیم.
وی به همکاری با پژوهشگاه ابنسینا و دانشگاه شهید بهشتی برای کمک به درمان ناباروری اشاره کرد و گفت: در حال تشکیل گروهی از محققان هستیم که با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در مورد مساله جمعیت در زمینه ناباروری کمک کنیم.
انتهای پیام/