سایپا؛ خودروسازی که موتور ندارد

“امین آزاد” کارشناس خودرو در گفت و گو با برنا، با اشاره به سهم اندک تحقیق و توسعه در صنعت خودرو کشور اظهار داشت: شرکت ایران خودرو با تمام نقدهای که به عملکرد آن وارد است به نسبت به شرکت سایپا برای تحقیق و توسعه محصولات خود سرمایه گذاری و برنامه‌ریزی بهتری داشته است و اگر ایران خودرو گرفتار تغییرات مدیرتی پی درپی نمی‌شد و مهندسان نخبه خود را از دست نمی‌داد این شرکت در صنعت خودرو منطقه جایگاهی بسیار بهتری داشت.


وی ادامه داد: در شرایطی که ایران خودرو برای توسعه و ساخت موتورهای ساخت خود مرکز تحقیق طراحی و تولید موتور خود را ایجاد کرده بود، سایپا همچنان درگیر مشکلات داخلی خود بود.


این کارشناس خودرو درخصوص تامین موتور محصولات جدید سایپا توسط ایران خودرو گفت: ایران خودرو به دلیل محدودیت ساخت موتور در شرایطی قرار نداشت که برای محصولات جدید ساپیا مانند شاهین و آریا موتورهای مانند tu5 و یا tu5 پلاس را تامین کند.  همچنین به دلیل شرایطی رقابتی در فروش خودرو و جذب خریداران برای محصولات جدید، انگیزه‌ای در مدیران ایران‌خودرو برای همکاری با سایپا در بخش تولید موتور وجود ندارد.


وی افزود داد: شرکت سایپا در مرحله اول برای ارتقای پیشرانه‌ محصولات خود از ایران خودرو موتور EF7 این شرکت را درخواست کرد که به دلیل سیاست های شرکت و محدودیت تیراژ این درخواست اجرایی نشد.


آزاد خاطر نشان کرد: در زمانی که گروه پژو – سیتروئن (PSA) در ایران فعالیت می کرد ایران‌خودرو و سایپا همکاری مشترکی با فرانسوی‌ها برای توسعه و ساخت موتور EC5 نمونه به روزتر و بهبود یافته ی TU5 را آغاز کردند و در نهایت ایران خودرو خط تولید این موتور جدید را شروع کرد اما سایپا با توجه به اینکه دانش تولید این موتور جدید را داشت، اقدام به تولید این موتور جدید نکرد.

پیام تبریک معاون منطقه آزاد کیش به مناسبت روز خبرنگار
هم اکنون بخوانید


وی تاکید کرد: سال ۱۳۸۴ علت عدم پیگیری توسعه محصولات سایپا را از یکی از مدیران ارشد این شرکت پیگیری کردم که ایشان در پاسخ به سوال من گفتند؛ زمانی که بازار خودرو کشور کشش فروش خودرو پراید دارد دیگر نیاز به صرف هزینه برای ساخت موتور و یا طراحی خودرو جدید نیست. ایشان این موضوع را در شرایطی بیان کردند که درآمد سایپا از فروش خودرو بسیار بالا بود. در سال های بعد هم همین نگاه مدیرتی در سایپا ادامه داشت و این شرکت تا به امروز مرکزی برای تحقیق و توسعه محصولات خود ایجاد نکرده است.


این کارشناس خودرو ادامه داد: در زمانی که برجام به امضا رسیده و شرکت های اروپایی به کشور بازگشتند مدیران وقت سایپا از این فرصت برای استفاده از تکنولوژی برتر ساخت موتور اروپایی و داخلی سازی آن استفاده نکردند و معتقد بودند زمانی که شرکت مانند برلیانس موتور در اختیار ما قرار می دهد دیگر نیاز به موتور ساخت داخل نداریم. این مدیران حتی برای موتور شاهین نیز روی شرکت برلیانس حساب کرده بود که با شروع تحریم ها و خروج این شرکت چینی از ایران، سایپا برای تهیه پیشرانه محصولات جدید خود با مشکل مواجه شد و دوباره به موتورM15  پراید بازگشت.


وی خاطر نشان کرد: زمانی هم که ساپیا با شرکت کیا موتورز کره جنوبی برای ساخت پراید و مونتاژ محصولات دیگر این شرکت همکاری می کرد، می توانست تکنولوژی ساخت موتور ۱۶ سوپاپ و ارتقا یافته موتور M15 پراید را دریافت کند که بازهم به دلیل دید کوتاه مدت مدیران این شرکت به این موضوع مهم توجه نشد. حتی نقشه‌های این موتورارتقا یافته در دسترس سایپا قرار داشت و می توانستند با مهندسی معکوس، این موتور را تولید کنند ولی این شرکت راه ساده و سریع تر را انتخاب کرد و برای تولید موتور برای محصولات جدید خود در یک اقدام غیر کارشناسی روی موتور ۸ سوپاپ M15  پراید با تغییرات جزئی سیستم توربوشارژ نصب کرد.

ثبت تقاضای ۶۸ هزار مگاوات در روز‌های پایانی زمان اوج مصرف
هم اکنون بخوانید


آزاد با اشاره به اینکه تحریم‌ها بیشترین ضربه را به صنعت خودروسازی کشور وارد کرده است گفت: زمانی که ایران خودرو برای تولید موتور جدید خود با شرکت های آلمانی همکاری می کرد برخی از شرکت های چینی پیشنهاد تولید و فروش تکنولوژی موتور با قیمت‌های بسیار پایین‌تر را به ایران خودرو دادند. ما زمانی که به دلیل تحریم ها همکاری با شرکت های آلمانی قطع شد، چینی‌ها قیمت موتور خود تا حدی افزایش دادند که هزینه تولید آن به بیش از دو برابر پروژه موتور ملی ایران خودرو رسید.


وی تاکید کرد: در سال ۱۳۷۵ که صنعت خودرو کشور پروژه‌های تولید موتور EF7 و ساخت خودرو ملی را ادامه می‌داد شرکت های چینی حتی تکنولوژی ساخت موتور نداشتند اما به دلیل ساختار مدیریتی خودروسازان و انحصار بازار خودرو متاسفانه توجه و سرمایه گذاری چندانی در بخش تحقیق و توسعه صنعت خودرو کشور صورت نگرفت و در حال حاضر این صنعت  وابستگی شدیدی به شرکت‌های چینی پیدا کرده است.


انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + سیزده =

دکمه بازگشت به بالا