نودمین شماره از فصلنامه فرهنگی و اجتماعی «گفتگو» به بررسی پرونده اصناف و حکومت گردانی اختصاص یافت.
به گزارش پایگاه خبری اعتماد نو به نقل از ایلنا، نودمین شماره از فصلنامه فرهنگی و اجتماعی «گفتگو» با پرداختن به پرونده اصناف و حکومت گردانی، آذرماه ۱۴۰۰ منتشر شد. این شماره با قیمت ۳۰ هزار تومان روانه بازار شده است.
میدانیم که توانایی اصناف در ایفای نقش میانجی میان دولتها در یک سو و اعضای صنف در سوی دیگر بر دو الزام استوار است یکی الزام جلب پشتیبانی اعضایشان و دیگری الزام به رسمیت شناخته شدن توسط دولت الزاماتی که اگر هم از جنبه نظری متضاد نباشند اصناف دولتها را با تناقضاتی روبرو میکنند که حل و فصل آنها در عمل میتواند باعث بروز تنشهای جدی و شدید بین این دو نهاد شود. دلیل اصلی این وضعیت آن است که اصناف و دولتها هر دو نگرانی حفظ اقتدار خود بر اعضایشان هستند.
در مقابله با این نگرانی میتوان به طیفی از تجارب اشاره کرد که در یک سوی آن تجارب کشورهای دموکراتیک قرار دارد و متکی به نظارت دولت بر صحت و سلامت انتخابات نهادهای صنفی و سندیکای است در سوی دیگر تجارب دولتهای فاشیستی را داریم که با قائل شدن حق انتصاب روسای تشکلات صنفی برای خود سلطه خویش را بر آنها اعمال کردهاند.
هرچند تعدد و تکثر تجارب به حدی است که مشکل بتوان به صورت فهرستوار به عواملی که میتوانند دولتها را به صرافت حرکت از سوی اقتداریگری این طیف به سمت دموکراتیک آن سوق داده شده کرد اما به نظر میرسد فراهم آوردن چارچوبهای حقیقی و حقوقی برای گسترش فعالیت اصناف و اتحادیهها و در وجه کلیتر تمامی نهادهای مدنی که برخاسته از اراده مردم و آنها است شرایطی را مهیا سازد که در آن کار بست هم این راهکارها به ویژه در جوامع صنعتی با اقتصاد سرمایه داری تسهیل شود
در این شماره از فصلنامه فرهنگی و اجتماعی «گفتگو» مقالاتی با عناوین اصناف فرودستان در تنگنای جامعه آموزش ندیده و دولت اقتدار گر، اتحادیههای معلمان و دولت، مروری بر تجارب جهانی با نگاهی به وضعیت آن در ایران، تشکلهای کارفرمایی فراگیر در ایران نمایندگی تصدیگری و سیاستگذاری، از صنف گرایی و حکمرانی ابعاد نظریه نهادهای میانجی، مروری بر نقش اصناف و انجمنهای حرفهای در جامعه و فرایند گذار به دموکراسی، صنف گرایی و فراتر از آن درباره حکمرانی و محدودیت هایش، ایران و لبه تیغ و نقش روشنفکران را میخوانید.
انتهای پیام/