به گزارش ایسنا، طرح پژوهشی “تدوین دانش فنی تولید رنگ کارامل نوع ۱، نوع ۲، نوع ۳ و نوع ۴ در مقیاس آزمایشگاهی” با موفقیت به پایان رسید. عباس بایگان، مدیر این پروژه تحقیقاتی با اشاره به این که این طرح پژوهشی با هدف تدوین دانش فنی بومی برای تولید انواع رنگهای کاراملی در کشور انجام شد، گفت: رنگهای کارامل، رنگ اصلی و طبیعی برای غذاها و نوشیدنیها هستند و در چهار گرید مختلف تولید شده که هرکدام کاربرد خاصی را در صنایع غذایی و دارویی دارند.
وی افزود: کارامل از رنگ زرد تا قهوهای تیره استفاده شده و بخش قابل توجهی از بازار کلی رنگ را تشکیل میدهد. شکلگیری رنگ قهوهای مطلوب عموماً با قهوهای شدن غیرآنزیمی همراه است که مهمترین آنها واکنشهای غیرآنزیمی “مایلارد” و “کاراملیزاسیون” است. در واکنش کاراملیزاسیون، کربوهیدراتها (قندها) در غیاب ترکیبات حاوی نیتروژن و در حضور کاتالیستهای مختلف گرم شده و ابتدا آب از دست داده و سپس متراکم یا پلیمریزاسیون شده و به مولکولهای پیچیده با وزنهای مولکولی مختلف تبدیل میشوند. رنگهای ملایم کارامل با طعم خوش، در مراحل اولیه تولید میشوند، اما با ادامه واکنش، محصولات با وزن مولکولی بالاتر تولید شده و ویژگیهای عطر و طعم، تلختر میشوند.
عضو هیأت علمی پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران جهاددانشگاهی تأکید کرد: بیشترین کاربرد رنگهای کارامل در صنایع تولید نوشابه (کولا)، سرکهسازی، ماءالشعیر، نان و شیرینی و کیک، فراوردههای گوشتی، انواع سُس، نوشیدنیهای انرژی زا و … هستند.
مدیر این پروژه تحقیقاتی تصریح کرد: تیم اجرایی این طرح متشکل از اعضای هیات علمی و متخصصین صنایع غذایی، شیمی و مهندسی شیمی “پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران”، قریب به یک سال تلاش شبانهروزی در شرایط سخت کرونا و محدودیتهای تحریمی کشور، با طراحی راکتور و تجهیزات جانبی، موفق به سنتز رنگ های کارامل با گریدهای ۱ تا ۴ شدند که محصولات تولید شده با انجام آنالیزهای استاندارد مورد تایید قرار گرفتند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران جهاددانشگاهی، کارفرمای این پروژه، “شرکت تعاونی تولیدی زرین پارسین سپهر” می باشد که با حمایتهای این شرکت این پروژه برای اولین بار در کشور با موفقیت به پایان رسید.
انتهای پیام