به گزارش ایسنا، نصیر اندیشه در نشست «افغانستان؛ از صلح داخلی تا بیطرفی تضمین شده بین المللی» که توسط موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) به صورت وبینار برگزار شد، اظهار کرد: بحث صلح افغانستان بعد داخلی و خارجی دارد که موضوع صحبت من درباره بعد خارجی است. در۱۵۰ سال گذشته یک مولفه مهم و اساسی در تحولات افغانستان این است که این کشور یک کشور حائل میان سایر کشورها بوده و کشورهای اطراف افغانستان از جمله روسیه و هند تاثیر زیادی بر تحولات این کشور داشته اند.
وی تصریح کرد: وقتی منافع این کشورهای اطراف افغانستان در خطر بوده است، در تحولات افغانستان دخالت کرده اند، معتقدم راه حل نهایی صلح افغانستان در کشورهای اطراف آن است.
نماینده دائم افغانستان در سازمان ملل متحد (ژنو) همچنین با اشاره به سابقه بحث بی طرفی در روابط بین الملل و افغانستان، اظهار کرد: افغانستان در نیمه اول قرن بیستم سیاست بیطرفی داشته است. برخی تحلیلگران معتقد هستند اگر افغانستان دنبال آرامش و صلح است باید سیاست بی طرفی خود را دنبال کند.
اندیشه همچنین بیان کرد: در افغانستان بحث بی طرفی خیلی جدی مطرح است. افغانستان باید در روابط خود با سایر کشورها تعادل ایجاد کند و از جنگ های منطقه خارج باشد.
وی با طرح این پرسش که آیا بی طرفی برای افغانستان ممکن است؟ گفت: افغانستان کشوری حائل است و در اطرافش سیستم های مختلفی امنیتی روسیه، ایران، هند و پاکستان وجود دارد که برای بی طرفی شرایط مناسبی است. برای بی طرفی به اجماع سایر کشورها هم نیاز است. افغانستان با دنبال کردن تعاملات دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه خود می تواند منافع این کشورها را به صورت متعادل تامین کند تا از دخالت این کشورها جلوگیری کند.
وی خاطر نشان کرد: دو عامل دیگر برای برقراری سیاست بی طرفی، نبود اختلاف مرزی با کشورهای همسایه و عدم مشارکت بازیگران غیردولتی است. برخی نیروهای تندرو در پاکستان وجود دارند که دولت این کشور توان کنترل آنها را ندارد و این گروه ها خطری برای صلح هستند. بحث ارزش های اسلامی هم مطرح است که مثلا اگر پاکستان و هند وارد جنگ شوند، ممکن است علمای اسلامی طرفدار پاکستان باشند که البته بی طرفی می تواند به عنوان سیاست موقت انتخاب شود.
اندیشه با بیان اینکه توافق صلح باید هم در میان گروه های افغانستانی باشد و هم در بین کشورهای منطقه ای، ابراز کرد: باید یک موافقت نامه جداگانه درباره عدم مداخله در امور داخلی افغانستان امضا شود. اگر همسایه های افغانستان، بی طرفی افغانستان را تضمین کنند، کشورهای فرامنطقه ای زمینه دخالت را پیدا نمی کنند. آلترناتیو دیگری هم برای صلح افغانستان وجود ندارد.
انتهای پیام