دکتر احسان مصطفوی _ اپیدمیولوژیست در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه براساس نتایج یکی از مقالات معتبر علمی در مجله نیچر، لغو دورهمیهای خانوادگی و دوستانه از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از گسترش کرونا محسوب میشود، گفت: بر اساس یافتههای این مقاله، موثرترین مداخلات در کنترل اپیدمی کرونا شامل وضع مقررات منع رفت و آمد و بسته شدن و محدود کردن مکانهایی است که افراد ممکن است برای مدت زمان طولانی در تعداد کم یا زیاد در این مکان ها تجمع کنند.
وی افزود: در این میان، لغو اجتماعات کوچک مانند دورهمی های خانوادگی، تعطیلی مغازهها و رستورانها، دورکاری اجباری افراد و… از مهمترین مداخلات مطرح شده است. لازم به ذکر است که لغو کردن دورهمیهای کوچک بیشتر از تعطیلی سراسری بر پیشگیری از کرونا مؤثر بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران، اظهار کرد: این مقاله علمی و مقالات مشابه، گویای آن است که کانون خانواده و دورهمیهای خانوادگی و دوستانه از مهمترین راههای انتشار ویروس است. بسیاری از خانوادهها اصول پیشگیری از ابتلا به کرونا را در منزل و دورهمیها تا زمانی که فردی از اعضای خانواده یا دوستان علامتدار نشود، رعایت نمیکنند. حال آنکه افراد بیمار قبل از آنکه علامتدار شوند هم میتوانند بیماری را به بقیه منتقل کنند و از طرفی درصد قابل توجهی از افراد بیمار ممکن است بیعلامت باقی بمانند.
وی افزود: هرکدام از اعضای خانواده و دوستان ما که در محیط خارج حضور دارد، ممکن است به ویروس آلوده شوند و نقش انتقالدهنده بیماری را به سایر افراد ایفا کنند. دورهمیهای خانوادگی که به مناسبتهای مختلف نظیر روزهای تعطیلی، مراسم های مرتبط با تولد، سوگواری و مناسبتهایی مثل شب یلدا برگزار میشود، گزینه امنی از نظر خانواده ها قلمداد میشود.
وی افزود: در چنین شرایطی، اعضای خانواده شاید مراعات کرده و در منزل مانده باشند، اما دوستان آنها آلودگی را همراه خود به داخل منزل آن ها منتقل کنند. با توجه به اینکه این دورهمیها میتواند یک راه اصلی انتقال باشد، برای قطع زنجیره انتقال باید این مناسبتها را تا حدامکان مجازی برگزار کنیم. در حقیقت باید تا زمان کنترل نسبی اپیدمی، دورهمیها را تعطیل کرد ولی با هم بودنمان ادامه داشته باشد.
وی در ادامه تاکید کرد: پویش نه به دورهمیهای یلدایی در پاسخ به این واقعیت و برای پیشگیری از گسترش بیماری شکل گرفته است. مسلم است که اگر از دورهمیهای شب یلدا و مشابه آن خودداری نشود، وضعیت اپیدمی تشدید شده و محدودیتها مجددا افزایش می یابد.
این اپیدمیولوژیست، ادامه داد: با توجه به آنچه گفته شد باید از هر گونه تجمع و دورهمی پرهیز کرد، اما اگر هم مجبور شدیم که یک دورهمی را برگزار کنیم، باید چند نکته را مدنظر داشته باشیم. اول آنکه قبل از آغاز مراسم باید اقدامات بهداشتی را به اطلاع مهمانان برسانیم. در عین حال تا حدامکان، مراسم را در فضای باز یا اتاق یا سالنی که تهویه کافی دارد برگزار کنیم. قبل و بعد از مراسم، سطوح مختلف مانند روی میزها و صندلی و دستگیره های درب را ضدعفونی کنیم. محل نشستن مهمانان با فاصله حداقل یک و نیم تا دو متر باشد و همه افراد حتما از ماسک استفاده کنند.
وی افزود: استفاده از ماسک، هم خطر آلودهشدن به ویروس را کاهش میدهد و هم حتی اگر فرد با وجود استفاده از ماسک باز هم آلوده شود، میزان کمتری از ویروس وارد بدن میشود و در این صورت انتظار داریم این فرد به فرم های خفیفتر بیماری مبتلا شود. در هر حال توجه داشته باشیم که در هر دورهمی، مسوولیت مهمانان با میزبان است و هر اتفاقی که به خاطر این دورهمی ها روی دهد باید پاسخگو باشد.
انتهای پیام