نائبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای خاطر نشان کرد: اردوغان سالها است که برای ایجاد یک موقعیت جدید در راستای اهداف استراتژیک ترکیه که همانا تسلط بر منابع گازی و نفتی قفقاز است، تلاش میکند.
شهریار حیدری در گفتوگو با پایگاه خبری اعتماد نو به نقل از ایلنا درباره اظهارات روز گذشته رئیسجمهور ترکیه در باکو، گفت: اردوغان سالها است که برای ایجاد یک موقعیت جدید در راستای اهداف استراتژیک ترکیه که همانا تسلط بر منابع گازی و نفتی قفقاز است، تلاش میکند. هدف دیگر او دسترسی به ترکمنستان از طریق دریاچه خزر است و برای این اهداف اعتماد نو به نقل از برنامهریزی بلندمدت داشت در راستای آن تلاش و فعالیت میکرد و برای تثبیت موقعیت خود در منطقه روشهای مختلفی داشته و آنها را در جمهوری آذربایجان که حوزه نفوذ جمهوری اسلامی ایران به دلیل اشتراکات فرهنگی بین دو کشور بسیار گسترده بود، به اجرا در آورده است.
نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای افزود: نخستین استراتژی او در این کشور اجرای پروژه ایرانهراسی به صورت پنهان و در کنار آن تشویق و ترغیب جریانات ناسیونالیستی است آن هم در شرایطی که کشور هدف او آذری هستند و راهبردها و فرهنگ مردم آذربایجان نسبت به کشور ترکیه بسیار متفاوت است اما در عین حال یکسری اشتراکات ایجاد کرده و با سوءاستفاده از همان موقعیت به دنبال دستیابی به اهداف خود است.
وی ادامه داد: سال هاست که اردوغان به دنبال یک راه دسترسی جایگزین و کمهزینه با ترکمنستان است که بتواند از طریق دریا خط لوله گاز این کشور را به کشور خود ببرد و از آنجا این گاز را در اروپا توزیع کند که البته منفعت زیادی هم برای او و کشورش دارد. منتها به این دلیل که همواره جمهوری آذربایجان برای همکاری در این پروژه با مانعی به نام ارمنستان مواجه بود، با این جنگ اخیر تلاش کرد مناطق اشغال شده خود را آزاد کند و اکنون با استقرار دولت جمهوری آذربایجان، ترکیه به بخشی از اهداف خود دست یافته و به دنبال هدف بزرگتر و مهم خود یعنی بهرهبرداری از منابع عظیم گاز و نفت جمهوری آذربایجان و همچنین انتقال گاز ترکمنستان از طریق آذربایجان و گرجستان به ترکیه است.
نماینده مردم قصر شیرین و سر پل ذهاب عنوان کرد: اکنون تقریباً زمینه برای اجرای اعتماد نو به نقل از برنامهریزی و استراتژی چندین ساله ترکیه آماده بهنظر میرسد اما همچنان یک مانع بزرگ وجود دارد و آن خود مردم آذربایجان هستند که نفوذ گسترده ترکیه با همکاری رژیم صهیونیستی را در کشور خود نمیپذیرند و طرح این شعارهای ناسیونالیستی هم به همین خاطر است که اذهان و افکار عمومی از این موقعیت استراتژیک منحرف شده و به شعارهای ناسیونالیستی مشغول شود تا آنها بتوانند به غارت کردن منابع نفتی و گازی و معادن عظیم جمهوری آذربایجان بپردازند. آنها میتوانند سالها مردم را به شعارها مشغول کنند و در سایه آن به اهداف خود برسند.
وی درپاسخ به اینکه راهبرد ایران در مواجهه با این مساله چگونه میتواند باشد، بیان داشت: راهبرد ما باید تنویر افکار عمومی در جمهوری آذربایجان، روشن کردن بحثهای سیاسی و فرهنگی آذربایجان و آگاه کردن مردم این کشور باشد تا فریب این شعارهایی که هزاران توطئه پشت آن وجود دارد را نخورند. ما نباید سکوت کنیم و منتظر باشیم که ببینیم چه پیش میآید، واقعاً یکی از مشکلات ما این مساله سکوت است. اگر ما طی چند سال گذشته در حوزه اقتصادی خوب کار کرده و همینطور در بحث ارتباطات اقتصادی فعال بودیم، امروز بدون شک اردوغان چنین شعارهایی را مطرح نمیکرد. پایگاه ما از نظر اقتصادی و دیپلماسی ضعیف شده و طبیعی است که ترکیه از این ضعف و خلاء استفاده میکند، در غیر این صورت ترکیه جسارت و جرات مطرح کردن این شعارهای ناسیونالیستی و تفرقه انگیز و همینطور ناامن کردن منطقه را نداشت.
حیدری بیان کرد: در عین حال ما باید نقدی هم به حوزه اقتصادی دولت داشته باشیم که در چند سال گذشته هر روز داستان گمرک هم در ورود و هم در خروج، هم در مرز بیلهسوار و هم در منطقه آستارا پیچیدهتر میشود، طبیعی است که وقتی حضور ما کمرنگ شد دیگری جایگزین میشود در حالیکه پذیرش کشور ما در جمهوری آذربایجان به مراتب آسانتر و بیشتر از ترکیه یا رژیم صهیونیستی بود. معالوصف این نقدی بود بر کارکردهای فرهنگی، اقتصادی و دیپلماسی ما و در عین حال یک نقد جدی بر عملکرد، کارکرد و تئوری آقای اردوغان وارد است که اینگونه رفتارها به جز تنش هیچ دستاوردی ندارد و نهایتاً اگر قرار باشد ما هم به این شعار های ناسیونالیستی در آذربایجان دامن بزنیم نتیجه بسیار بیشتر از هر کشور به نفع ما است چرا که هم از نظر زبانی، هم فرهنگی و هم دینی قرابت و نزدیکی بسیار زیادی بین ما وجود دارد در حالیکه هیچ قرابتی بین جمهوری آذربایجان و ترکیه که در دین خود را لاییک میداند و در فرهنگ هم تلاش میکند اروپایی رفتار کند، ندارد.