مسئله «ربا» که صریحاً در دین اسلام خلاف مسائل شرعی عنوان شده است، بارها از سوی مراجع تقلید مورد واکنش قرار گرفته و در چند سال اخیر از سوی برخی از مراجع به عنوان دیرکردی که بانکها بابت وام از مشتریان دریافت میکنند، «شرعاً حرام» اعلام شده است.
یکی از مشکلات فعالان اقتصادی به خصوص در دوران تحریم، سودهای بانکی است که نه تنها در استقلال مالی کشور اختلال ایجاد کرده بلکه به فلج شدن بخشی از اقتصاد کشور منجر شده است.
«تولید» مهمترین اما متضررترین بخش کشور از ناحیه قوانین بانکی است و گلایههای به حق این جامعه مورد بیاعتنایی متولیان اقتصاد کشور قرار گرفته است اما این بار گلایهها فراتر رفته و آثار این مسئله دامن اقتصاد کشور را گرفته و تولیدکنندگان علاوه بر مشکلات خارجی مانند تحریم از مشکلات داخلی نیز رنج میبرند و زیر فشار مشکلات اقتصادی خمیدهاند.
تاثیر کمرشکن سودهای بانکی بر مسئله تولید، یکی از مسائل مطرح شده از سوی فعالان اقتصادی استان در نشست شورای گفتوگوی دولت با بخش خصوصی یزد بود که با حضور روسای سازمان امور مالیایتی کشور و کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد.
ربا؛ بیماری اقتصاد ایران
«محمدرضا صباغیان» نماینده مردم مهریز در این نشست، خوره و بیماری اقتصاد را ربا اعلام کرد و در این باره گفت: بانکهای کشورهایی مانند آلمان، آمریکا و ژاپن بهره خود را به صفر رساندهاند و تولیدکننده نیز میداند در چه مسیری میتواند حرکت کند.
وی با انتقاد به سود ۲۰ تا ۳۰ درصدی بانکها، اظهار کرد: علاوه بر تجربه دنیا، دستور اسلام نیز در این حوزه وجود دارد اما امروزه این مسئله به یکی از پایهها و اساس اقتصاد ما تبدیل شده است.
این مسئول بیماری سیاست را نیز البته رشوه عنوان کرد و گفت: متاسفانه امروزه هم رشوه به صورت هدیه و هم ربا در قالب سود بانکی در کشور ما وجود دارد.
صباغیان با تاکید بر این که پایه و فوندانسیون اقتصاد ایران دچار مشکل است، گفت: همین مسئله منجر شده تا زلزلههایی مانند تحریم به سهولت اقتصاد ما را دچار مشکل کند.
این نماینده مجلس در پایان صریحاً اعلام کرد: باید سود بانکی حذف شود.
ربا؛ جنگ با خدا
«محمدمهدی فنایی» فعال اقتصادی یزد نیز در این نشست با تاکید صریح بر این که «ربا جنگ با خداست» اظهار کرد: سود سپردههای بانکی را صفر کنید تا برای صرف تولید و مسکن و ساختمان شود، تبدیل به ارز شود و در چرخه اقتصاد کشور وارد شود.
وی البته به خرد شدن یارانهها نیز اشاره کرد و گفت: یارانه پول کلانی بود که خرد خرد کردیم و غیر قابل استفاده به مردم دادیم، در حالی که میتوانیم این پول را برای اشتغال جوانان به کار ببندیم.
فنایی تاکید کرد: بین دولت و مردم فاصله افتاده است شاید بهتر است که دولت مردان کمتر دروغ بگویندو کمتر عوام فریبی کنند.
واقعی نبودن مشارکت بانکها
البته «الهام السادات شفیعی» وکیل دادگستری، فعال صنفی و حقوقی و عضو کمیسیون صیانت کانون وکلا به مسئله جالبی در حوزه مشکلات مربوط به بانکها اشاره کرد و به ایسنا گفت: بانکهای کشور دلالان، بنگاهداران و رقبای صنعتگران هستند و کمک و حمایتی از تولید نمیکنند چرا که همان بانکی که باید تسهیلاتی را به تولید ارائه دهد، ممکن است چندین کارخانه را به علت ناتوانی تولیدکننده در پرداخت معوقههای بانکی مصادره کرده و به رقیب صنعتگر تبدیل شده باشد.
این فعال حقوقی با تاکید جدی بر لزوم واقعی شدن قراردادهای مشارکتی بانکها جهت تحقق جهش تولید، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر قرادادهای بانکها به صورت مشارکتی نیستند و در واقع بانکها کاملا نقش دلالی دارند.
شفیعی خاطرنشان کرد: بانکها عمدتاً به جای ورود به عرصه تولید، وارد بازار ارز و بورس و طلا شدهاند و این در حالیست که بازار بورس فعلی کشور نیز چیزی جز بازار دلالی سهام نیست و سهامی که منجر به افزایش تولید شود، نداریم و صرفاً به علت معامله ارزش سهام افزایش مییابد.
این طور که به نظر میرسد بانکها به عنوان پایههای اقتصاد کشور به جای کمک به تولید و اقتصاد به موانع جدی توسعه اقتصاد و تولید تبدیل شدهاند و نه تنها از محدوده حقوقی و قوانین دچار مشکلات اساسی هستند بلکه منافات قوانین این بنگاههای اقتصادی با قوانین اسلامی و شرعی مستلزم ورود جدی قوه مقننه به سیستم بانکی و تحول اقتصادی است چرا که در هر روز بیش از پیش فساد و مشکلات بانکها دامن تولید کنندگان و صنعتگران و فعالان اقتصادی را گرفته و همچون موریانه اقتصاد کشور را روز به روز توخالی میکند.
به نظر میرسد در شرایط اقتصادی کنونی حاکم بر کشور مسئولان باید سکوت چندین ساله خود در برابر نواقص و سنگ اندازی بانک ها را بشکنند و تولید را در سال «جهش تولید» نجات دهند.
انتهای پیام