رییس مرکز امورحقوقی بینالمللی ریاست جمهوری و نماینده دولت ایران در دیوان بینالمللی لاهه با اشاره به غیرقانونی بودن اعمال مجدد تحریم های آمریکا بعد از خروج آن کشور از برجام تاکید کرد که همه بخشهای اقتصاد ایران شامل نفت وگاز، مالی و بانکی، خودروسازی، کشتیرانی، صنایع فلزی و ساختمان تحت تاثیر تحریم های ظالمانه آمریکا واقع شده و در نتیجه این رفتار خسارات مالی و غیر مالی فراوانی به مردم و شرکتهای ایرانی وارد شده است.
به گزارش اعتماد نو به نقل از ایلنا، «حمیدرضا علومی یزدی» با یادآوری اینکه اطلاعات و اسناد مربوط به مبلغ خسارات وارده در مراحل بعدی رسیدگی به دیوان ارائه می شود، تاکید کرد: به رغم دستور موقت دیوان، ایالات متحده در رفع موانع و تحریم های مربوط به صادرات مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی و قطعات مربوط به ایمنی هواپیماهای مسافربری قصور کرده است و کماکان از دستور دیوان پیروی نمی کند.
نماینده ایران ادامه داد: همانطور که در لوایح کتبی ایران توضیح داده شده تحریم ها و خسارات ناشی از آنها با تعهدات مختلف ایالات متحده در عهدنامه ۱۹۵۵ مغایرت دارد.
علومی تصریح کرد که هدف اعتراض آمریکا به صلاحیت دیوان ایجاد تاخیر در روند رسیدگی به ادعاهای متقن و مستدل ایران مبنی بر نقض عهدنامه ۱۹۵۵ است.
به گفته وی، ایرادات ایالات متحده به صلاحیت دیوان یا فاقد مبنای حقوقی بوده یا مبتنی بر اتهامات بی اساس به ایران است و یا مربوط به ماهیت دعوا می باشند که باید در مرحله بعدی به آنها رسیدگی گردد.
رییس مرکز امورحقوقی بین المللی ریاست جمهوری و نماینده دولت ایران خطاب به رییس و قضات دیوان افزود که دیوان هم اینک فرصت تاریخی دارد تا در کنار حقوق بین الملل و جامعه بین المللی در مقابل یک جانبه گرایی و قانون گریزی دولت آمریکا بایستد و اعتراضات بی پایه ایالات متحده امریکا را مردود دانسته و وارد رسیدگی ماهوی این پرونده مهم شود.
همچنین پس از سخنرانی نماینده ایران، ۴ نفر از وکلای مدافع ایران در سخنرانی های خود به تشریح مدافعات ایران به جنبه های مختلف ایرادات صلاحیتی مطرح شده از سوی آمریکا پرداختند و از دیوان خواستند که اعتراض ایالات متحده را مردود اعلام نماید و صلاحیت خود را برای رسیدگی های به ادعاهای ایران احراز نماید.
جلسه رسیدگی به شکایت جمهوری اسلامی ایران علیه تحریم های غیرقانونی و ظالمانه دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در دیوان بین المللی دادگستری در لاهه ادامه یافت.
در جلسه امروز، وکلای ایران به اعتراض ایالات متحده به صلاحیت دیوان برای رسیدگی به شکایت ایران پاسخ دادند. ابتدا نماینده دولت جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود ضمن توضیح کلیات و ساختار دفاعیات ایران، تاکید کرد که مبنای ادعای ایران نزد دیوان در این پرونده صرفاً عهدنامه دوجانبه بین دو دولت۱۹۵۵ است و نه برجام که ایالات متحده تلاش دارد آن را به دیوان القا کند.
رسیدگی به ایرادات مقدماتی آمریکا در این مرحله صلاحیتی تا روز دوشنبه آینده ادامه دارد.