علم و معرفت در صحیفه سجادیه

به گزارش ایسنا به نقل از ستاد ارتباطات رسانه‌ای (فهما)،  پنجمین پیش‌نشست دهمین کنگره بین‌المللی امام سجاد(ع) که هر سال به همت ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور برگزار می شود؛ دوشنبه ۱۰ شهریور در قالب وبیناری با موضوع «تبیین مبنای الهیاتی علم و معرفت در صحیفه سجادیه» با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین«محمدحنیف طاهری»، از محققین و نویسندگان و عضو هیات علمی جامعه المصطفی(ص) العالمیه برگزار شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین « محمدحنیف طاهری» در این وبینار با اشاره به دعای اول صحیفه سجادیه، عنوان کرد: علم و معرفت در صحیفه به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفته است.

وی به فرازی از این دعا که می فرماید: « سپاس خدایی را که از ناحیه خودش حقایق را برای ما آشکار کرد و درهای علم را به رویمان گشود» اشاره کرد و افزود: امام سجاد(ع) در این دعا بیان می فرمایند که ریشه همه علوم در نفس الهی نهفته است.

این محقق و نویسنده با بیان اینکه براساس این فراز از دعای صحیفه سجادیه، علم و معرفت منشا و خواستگاه الهی دارد، اظهار کرد: از همین رو نیز علمی می تواند برای بشر سودمند باشد که همراه با تزکیه نفس باشد.

وی با یادآوری اینکه علم مدرن محصول حدود ۳۰۰ سال قبل است، خاطرنشان کرد: امام سجاد(ع) حدود ۱۴۰۰ سال پیش با توجه به خفقان آن دوران، در قالب دعا به تبیین علم پرداخته است.

حجت‌الاسلام طاهری با استناد به دعاهای صحیفه، بیان کرد: علم مدرن و تکنولوژی نیز ریشه الهی، متافیزیکی و دینی دارد.

وی با طرح این پرسش که آیا می‌توانیم مدرنیته دینی داشته باشیم، گفت: براساس فرامین و سخنان ارزشمند امام سجاد(ع) در صحیفه، باید بین روح مدرنیته (روح نوخواهی و ژرف اندیشی) و شکل مدرنیته تفاوت قائل شد زیرا شکل مدرنیته در قرن ۱۸ در اروپا اتفاق افتاد که محصول آن صنعت و تکنولوژی شد اما روح مدرنیته متعلق به اروپا نیست و در هر ملتی وجود دارد.

«محراب» ؛ ویژه برنامه رادیو قرآن به مناسبت روز جهانی مسجد
هم اکنون بخوانید

طاهری افزود: ما می توانیم براساس معارف دینی و اسلامی ازجمله صحیفه سجادیه که مباحث بسیار ارزشمندی در آن مطرح شده است، مدرنیته دینی را مورد توجه قرار دهیم و از دلالت‌های تطابق عبور کنیم و با تمرکز بر روی تطابقات جمعی، اسلامی سازی علوم را یک گام به جلو ببریم.

وی با بیان اینکه در صحیفه سجادیه، علم و معرفت از زوایای مختلف مورد توجه قرار گرفته است، عنوان کرد: در فرازی از صحیفه آمده است که:« نباید بدون علم و آگاهی و تخصص در زمینه‌ای اظهار نظر کنیم».

این محقق و نویسنده به تشریح دعای مرزداران صحیفه پرداخت و گفت: امام سجاد(ع) در این دعا از خداوند درخواست می‌کند که علوم، فنون و تکنیک نظامی را به سربازان کشور اسلامی عنایت کند و در فرازی دیگر علم تدبیر منزل و همچنین علم تکریم و تجلیل از مقام والدین را درخواست می‌فرمایند که همگی بیانگر آن است که مبدا و خواستگاه علوم نزد خداوند است.

کنگره بین‌المللی امام سجاد(ع) از ۹ سال پیش همه ساله به همت ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد هرمزگان و با همکاری ادارات و نهادها و ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور از ۱۲ تا ۲۵ محرم همزمان سالروز شهادت سید الساجدین امام سجاد(ع) و با حضور اندیشمندان مسلمان و سایر ادیان برگزار می‌شود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =

دکمه بازگشت به بالا