یک نماینده مجلس گفت: ما امنیتمان را از مردم مان میگیریم و مولفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران مولفههای ذاتی است و جمهوری اسلامی ایران حکومت وابستهای نیست و مستقل تصمیم میگیرد و این جایگاه کمی نیست و ایران این جایگاه را در عرصه بینالملل بعد از انقلاب اسلامی داشته و همواره مستقل بوده است و در مورد سیاستهایی که در عرصه بینالملل اتخاذ کرده است نیز صادق است.
کمال دهقانی فیروزآبادی در گفتوگو با اعتماد نو به نقل از ایلنا درباره دشمنیهای آمریکا با ایران در سال ۹۸ گفت: آمریکا سیاستی را مخصوصا در دوران ریاست جمهوری ترامپ بر این کشور، اتخاذ کرد که چهره واقعی آمریکا را بیش از پیش نمایان کرد. ترامپ در جایگاه ریاست جمهوری آمریکا کاری کرد که سیاست واقعی آمریکا و استراتژی های این کشور در عرصه روابط بینالملل بیشتر هویدا شود و آن هم خروجش از پیمانهای بینالمللی و یک مورد آن موافقت نامه پاریس بود. میبینید مباحث محیط زیستی و حتی مسائلی همچون شیوع جهانی ویروس کرونا چقدر این ضرورت را ایجاب میکند که کشورها در سطح بینالملل به موجب موافقت نامههای بین المللی برای حل یک مشکل مشترک، باهم هماهنگ باشند؛ چون مباحثی از جمله آلودگیهای زیست محیطی و بیماریهایی مثل کرونا در کل جهان شایع میشود و حد و مرز هم نمیشناسد. ولی جهان شاهد این بود که آمریکا از چنین پیمانی یعنی موافقتنامه پاریس خارج شد. علاوه بر اینها، دیدیم که آمریکا از برجام هم خارج شد و نشان داد که این کشور به ابتداییترین اصول حاکم بر حقوق بینالملل و روابط بینالملل اعتقاد ندارد و به آن پایبند نیست.
سال ۹۸ سالی بود که جهان متوجه علت بیاعتمادی ما به آمریکا شد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در بیان علل روی آوری آمریکا به سیاستهای یک جانبهگرایی در جهان گفت: اقداماتی که آمریکا انجام داد باعث شد همه افکار عمومی جهان، همه کنشگران سیاسی و فعالان رسانهای متوجه بیاعتمادی که ما به آمریکا داشتیم بشوند. این مهم را در کنار سیاست یک جانبهگرایی آمریکا در عرصه روابط بینالملل بگذارید و نتیجه آن را بررسی کنید. این یک سیاست غیر واقع بینانهای بود که در آمریکا اتخاذ شد و ناشی از یک خوی استکباری بود که در وجود سیاستگذاران آمریکایی وجود دارد. سیاستگذاران آمریکا فکر میکنند فقط خودشان در دنیا هستند و هیچ کس دیگری در جهان و در هیچ کشوری وجود ندارد. در حالی که در طول سالهای گذشته شاهد بودیم که قدرتهای بزرگ در دنیا در حوزههای اقتصادی فعال شدند و خودی نشان دادند مثل چین، روسیه، هندوستان، ایران، برزیل، ترکیه و بسیاری از کشورهای دیگر.
نماینده مردم تفت و میبد با اشاره به سیاستهای آمریکا علیه کشورهای اروپایی و دیگر قدرتهای شرقی نیز گفت: در بحث توجه به چندجانبهگرایی در روابط بینالملل اگر آمریکا و چند کشور دیگر را کنار بگذاریم، میبینیم که حتی مثلا آلمان و بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی که خودشان هم کشورهای نوظهوری هستند نشان دادندهاند که چند جانبهگرایی را در عرصه روابط بینالملل دارند اما آمریکا چشمش را بر روی این واقعیت بست و فکر کرد میتواند با یک جانبهگرایی کار را جلو ببرد و تصمیمات مختلفی در حوزههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی گرفت. آمریکا در حوزه اقتصادی با چین در افتاد و وارد تقابل شد که به نظرم لطماتش به خود آمریکا هم بسیار برگشت. آمریکا در حوزه سیاسی، امنیتی و نظامی فعالیتهایی کرد که به عنوان نمونه از داعش حمایت کرد و در سال گذشته در پی معامله قرن بود و همچنان در ادامه سیاسیتهای خود از رژیم اشغالگر قدس حمایت کرد و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص رژیم اشغالگر قدس و تجاوزهایی که این رژیم جعلی به سرزمینهای اشغالی داشت را نادیده گرفت.
نماینده دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در تشریح دخالتهای آمریکا در کشورهای آسیایی و خاورمیانه گفت: همچنین آمریکا در سرکوب مردم یمن و جنایاتی که در آن منطقه اتفاق افتاده به عربستان سعودی به اشکال مختلف کمک کرد و نهایتا در این سال شاهد بودیم که آمریکا اقدام تروریستی علیه سردار سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس در عراق انجام داد و دو تن از چهرههای شاخص و قهرمان مبارزه با تروریسم در ایران و عراق را به شهادت رساند. آمریکا همچون گذشته تحریمهای یک جانبه علیه جمهوری اسلامی ایران را اعمال کرد. تمامی این رویکردها از خوی استکباری و سیاستهای یک جانبه گرایانهای که آمریکا اتخاذ کرده ناشی میشود. سیاستهای اشتباه آمریکا در قبال روسیه و به خواری کشاندن اروپا و یا به ذلت کشاندن حکومتهایی مثل عربستان سعودی و امارات متحده عربی باعث شده برخی از این کشورها را ابزار دست خودش کند.
کشورهایی که از تحریمهای آمریکا علیه ایران حمایت میکنند بیشترین ضرر را میبینند
عضو فراکسیون دفاع و اقتدار ملی مجلس دهم تاکید کرد: آمریکا با پروژههایی مثل پروژه ایرانهراسی میلیاردها میلیارد دلار از سرمایه مردم عربستان را گرفت و به کشور خودش برد و در نهایت به آنها لقب گاو شیرده داد. آمریکا به جمهوری اسلامی ایران فشار آورده ولی در درازمدت مقاومت جمهوری اسلامی ایران است که در سوریه، عراق، لبنان، سرزمینهای اشغالی، یمن و گوشه گوشه جهان خود را نشان خواهد داد به ویژه در کشور خودمان. نهایتا سیاستهای اشتباه آمریکا هر چند به یک ائتلاف هم کشیده شود آن ائتلافها و سیاستهای اشتباه به شکست محکوم است. دخالت در هر کشوری بدون کسب اجازه دولت آن کشور دستاندازی به حاکمیت سرزمین آن کشور تلقی میشود و خلاف عرف و اصول حاکم بر روابط بینالملل است که شاهد آن بودیم که آمریکا در کشوری مثل سوریه این کار را انجام داد و به حاکمیت سرزمینی این کشور تجاوز کرد.
دهقانی فیروزآبادی گفت: تحریمهایی که آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال کرد، غیرقانونی و خلاف قوانین و حقوق بینالمللی است و حمایت چند کشور عربی و رژیم اشغالگر قدس فضایی را فراهم خواهد کرد که در درازمدت همین کشورها از این گونه سیاستها بیشترین آسیب را خواهند دید. در یک کلام باید اینطور بگویم که بار کج هیچ وقت به مقصد نمیرسد. سیاستهای شکست خورده آمریکا در هر عرصه و مخصوصا در مواجهه با سایر کشورها در نهایت به خود آمریکا بر میگردد حتی اگر سالهای سال زمان ببرد. اگر به تاریخ کشور خودمان نگاه کنیم، چند دهه پیش کودتای نظامی علیه حکومت مردمی محمد مصدق شکل گرفت و چند سال پس از آن نهایتا پیروزی انقلاب اسلامی ایران را شاهد بودیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به نقش آمریکا در ایجاد جنگ بین ایران و عراق گفت: آمریکا نهایتا پس از پیروزی انقلاب اسلامی جنگ تحمیلی علیه ایران راه انداخت و کمک تسلیحاتی به یک حکومت متجاوز مثل صدام حسین کرد تا به ما حمله کند. همین سیاست آمریکا در این سالها در حمایتش از داعش نمود یافت. علاوه بر این تحریمها علیه سپاه پاسداران و مقامهای مسئول کشوری از مقام معظم رهبری گرفته تا آقای ظریف و دیگران و همچنین تحریمهای اقتصادی را انجام داد که همه و همه در راستای یک سیاست غلط و شکست خوردهای است که دیر یا زود تبعاتش به آمریکا برمیگردد. پرستیژی که آمریکا از خودش برای خودش در طول سالهای سال ساخته و شاید بیش از یک قرن است که خود را به عنوان منجی دموکراسی در عالم و حافظ دستاوردهای تمدنی و منجی حقوق بشر معرفی میکند، همگی نشان داده شده که اینها جز شعارهای پوچ هیچ چیزی نیست و مشخص شده که در پس این سیاستها همان اهداف نظام سلطه هست که آمریکا دارد آن سیاستها را پیش میبرد.
قوانین و مقررات بینالمللی از دستاوردهای بشری است
نماینده دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران همانطور که انتظار میرود، هیچگاه در برابر سیاستهای متجاوزانه آمریکا حتی در عرصه نظامی منفعل عمل نکرده است و در سال گذشته ساقط کردن پهپاد آمریکا و موشک باران پایگاه عین الاسد را مشاهده کردیم، حال آیا تنها راه حل مواجهه ایران با سیاستهای یک جانبه آمریکا مقابله به مثل است؟ گفت: به نظر من در اینجا و در مواجهه با سیاست های آمریکا باید به دو واژه سیاسی و حقوقی توجه کنیم که یکی موضوع استقلال است. کشور ما کشوری است که مستقل است. ما امنیتمان را از مردممان میگیریم و مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران مؤلفههای ذاتی است و جمهوری اسلامی ایران حکومت وابستهای نیست و در هر موردی مستقل تصمیم میگیرد و این جایگاه کمی نیست و جمهوری اسلامی ایران این جایگاه را در عرصه بینالملل بعد از انقلاب اسلامی داشته و همواره مستقل بوده است و در مورد سیاستهایی که در عرصه بینالملل اتخاذ کرده است نیز صادق است. پس ما در واکنشهایمان مستقل عمل میکنیم و در منافع ملی مان و مصالح عمومی و امنیت ملی خودمان مستقلا تصمیم میگیریم و امنیتمان را از مردم خود میگیریم.
نماینده مردم تفت و میبد تصریح کرد: غیر توجه به عبارت استقلال و ویژگیهای آن، باید به یک واژه بنیادین حقوقی نیز توجه کنیم. جمهوری اسلامی ایران در دنیایی حضور دارد که روابط این دنیا با همدیگر بر اساس قراردادهایی شکل میگیرد که با هم و به صورت فی ما بین امضاء میکنند. هر کدام از کشورهای جهان در عرصه روابط بینالملل منافع خودشان را دنبال میکنند و این طبیعی است، جمهوری اسلامی ایران هم در عرصه روابط بینالملل به صورت مستقل منافع خود را دنبال میکند. ما بر اساس قوانین و مقررات بینالمللی که آن را حاصل تمدن بشری میدانیم موافقت نامهها و قراردادهای دوجانبه و چند جانبه با سایر کشورها داشتیم و داریم و بر اساس اصل وفای به عهد همیشه این مقررات را رعایت کرده و میکنیم؛ مگر این که طرف مقابل ما موافقتنامهها را رعایت نکند و به اصطلاح امروزی نقض عهد کند و زیر توافق بزند که معمولا در آن صورت در هر قرارداد بینالمللی راه حل آن هم ذکر میشود.
مقابله به مثل تنها ضمانت اجرایی توافقنامههای بینالمللی است
این عضو فراکسیون بنادر و دریانوردی و توسعه صنایع دریایی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: در عرصه روابط و حقوق بینالملل هیچ ضمانت اجرایی برای اجرایی کردن موافقتنامهها وجود ندارد جز مقابله به مثل؛ یعنی ما با هر کشوری موافقت نامهای بنویسیم و آن موافقت نامه در هر زمینهای که باشد از برجام یا غیر از برجام، به چیزی که تعهد کردیم متعهد هستیم و تنها ضمانت اجرا برای موافقت نامههای دوجانبه و چندجانبه را به اصل مقابله به مثل میدانیم و اگر در این زمینه اقدامی علیه جمهوری اسلامی ایران شود به صورت متقابل و متناسب جواب و پاسخ داده خواهد شد. حتی خارج از بحث توافق نامههای بینالمللی که ویژگی دوجانبه یا چندجانبه بودن را دارند، اصل مقابله به مثل باز هم وجود دارد، همانطور که در اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی دیدید خیلی قاطعانه پایگاه عین الاسد را موشک باران کردیم که به تبع این اقدام ایران، ابهت و حیثیت آمریکا کاملا لطمه دید.
دهقانی فیروزآبادی در پایان گفت: ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران به منافع و مصالح ملی و مرزهای زمینی، دریایی و هواییمان حساس هستیم. اگر به حریم هوایی مان به هر شکل تجاوز شده باشد با قاطعیت پاسخ داده میشود. هر کس چنین اقدام خلاف قانونی انجام دهد و هر قدرتی در هر سطحی بخواهد حریم هوایی، زمینی و مرزی کشور را نقض کند جمهوری اسلامی ایران پاسخ قاطع خود را خواهد داد و این اصلی است که برخی کشورها الان در تحلیلهایی که در مورد جمهوری اسلامی ایران انجام میدهند به جد روی این حساب کردند و میدانند جمهوری اسلامی ایران کشوری نیست که بشود به آن ضربه زد، آنها میدانند که ایران پاسخ متقابل برای اقدام آنها خواهد داشت. هر کس و از هر جایی ضربه بزند حتما متناسب و متقابل پاسخ دریافت خواهد کرد. این موضوع و سیاست متقابل و سیاست مستقلی را که جمهوری اسلامی ایران در عرصه روابط بینالملل دارد به نظر من باید همیشه در موافقتنامههای دو جانبه و چندجانبه کشور مدنظر قرار داد.