سعید ابراهیمیان، مدیرعامل یکی از ۵۰ استارتاپ برتر دنیا و سه استارتاپ برتر کشور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در دنیای امروز زمانی میتوانیم در هوش مصنوعی جایگاهمان را پیدا کنیم که با دادههای عظیم سر و کار داشته باشیم. نکته مهم این است که ارزش پایگاه داده در هوش مصنوعی را بدانیم؛ بنابراین باید بکوشیم تا پایگاه دادههای مناسبی برای آموزش دادن به شبکههای عصبی هوش مصنوعی داشته باشیم.
ابراهیمیان تصریح کرد: در بسیاری از زمینههایی نظیر پردازش تصویر نیز پایگاه دادههای جهانی خوبی وجود دارد؛ برای مثال به دلیل تفاوت اتومبیلهای ایران با کشورهای دیگر نیاز است تا پایگاه دادههای مخصوص تولید شود، بنابراین اگر قرار باشد در ایران به سمتی حرکت کنیم، باید به سمت تولید پایگاه دادههای بومی و استفاده از آنها در الگوریتمهای هوش مصنوعی و بهبود آن حرکت کنیم.
وی درباره بازار هوش مصنوعی در ایران گفت: همه چیز بستگی به محصول تولیدشده دارد، هوش مصنوعی جزئی از تسهیلگری برای بالا بردن کیفیت یک محصول است؛ بنابراین بستگی دارد هوش مصنوعی در چه محصولی و به چه نحوهای به کار گرفته شود، ولی تجربه میگوید چون هوش مصنوعی باعث کاهش نیروی انسانی و به نوعی هزینهها میشود و کار کردن با حجم زیادی داده را میسر میکند، معمولا کارهای غیرممکن را ممکن میکند که برای بسیاری از سازمانها، افراد و مجموعهها جذاب است، بنابراین من فکر میکنم هوش مصنوعی در ایران نیز همانند همه دنیا بازار خوبی برای کارکردن فراهم میکند.
ابراهیمیان با اشاره به اینکه مسائل هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به صورت منبع باز (open source) در اختیار همه است و هر جای دنیا باشید، میتوانید از آن استفاده کنید، گفت: با استفاده از خلاقیت در هوش مصنوعی کارهای مختلفی میتوان انجام داد. ایران هنوز در این زمینه فعالیت لازم را انجام نمیدهد، ما به نوعی مصرفکننده الگوریتمهای کشورهای پیشرفته هستیم و به دلیل بهروز نبودن امکانات، در زمینه تولید خیلی توانمند نیستیم و باید وقت و انرژی بیشتری بگذاریم.
وی ادامه داد: ما صرفا مصرفکننده نیستیم؛ ولی در بهره گیری از سختافزارهای تخصصی و مواردی که آموزشها در حوزه یادگیری عمیق که به جای cpu (واحد پردازش مرکزی) در gpu (واحد پردازش گرافیکی) کار میکنند، هنوز ضعفهایی داریم. وقتی امکان تولید سختافزارهای حوزه هوش مصنوعی را نداریم؛ این ضعفها طبیعی است، در واقع فقط کشورهای محدودی مثل آمریکا این امکانات را دارند.
وی در پاسخ به سوال “آیا هوش مصنوعی جای انسان را میگیرد” که این روزها ذهن بسیاری از مردم را درگیر کرده است، به صحبتهای “ری کرزویل” (Ray Kurzweil) متخصص کامپیوتر، نویسنده و مدیر مهندسی گوگل در کتابی با عنوان “تکینگی نزدیک است” اشاره کرد و افزود: در این کتاب کرزویل معتقد است هوش مصنوعی در سال ۲۰۴۸ از هوش انسانی پیشی میگیرد. در همایشهای جهانی که در زمینه تکینگی در دنیا برگزار میشود، عدهای زمانی که انسانها از بیولوژی فراتر میروند را در سال ۲۰۳۰ و برخی در سال ۲۰۴۰ پیشبینی کردهاند.
به گفته ابراهیمیان اینکه این اتفاق مثبت است یا منفی، بستگی به نگاه افراد دارد، “ری” این اتفاق را بسیار مثبت میداند، در حالی که خیلی از دانشمندان دیگر دل خوشی از “تکینگی” ندارند. همه چیز به نحوه نگاه و استفاده بر میگردد؛ ولی چیزی که اهمیت دارد، این است که تحولی عظیم در دنیا اتفاق خواهد افتاد و این تصور که انسانها از کار برکنار میشوند، غلط است؛ در واقع شغلها و فرصتهای جدیدی ایجاد میشوند و مشاغل و مهارتهای جدید جایگزین خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: من معتقد نیستم که هوش مصنوعی جای انسان را میگیرد، به نظرم هوش مصنوعی به جای ضرر به او کمک خواهد کرد. مساله این است که خرد جمعی برای هوش مصنوعی محقق میشود، ما به هوشی میرسیم که در آن تجربههای بسیاری قابل الگوریتم کردن و استفاده کردن باشد. این همان ابزاری است که از خرد انسانی استفاده خواهد کرد و سپس از آن خواهد آموخت. به جای یک مغز، توان میلیاردها مغز در آن وجود دارد و توانمندتر از انسان خواهد شد، ولی باز هم چیزی که میآموزد، به مواردی که انسان آموخته است، بر میگردد.
انتهای پیام