به گزارش ایسنا، کشورهای مختلف در هفته جاری در ژنو طبق کنوانسیون تجارت بینالمللی گونههای در معرض خطر (CITES) به تنظیم تجارت بینالمللی هر دو گونه کوسه “ماکو باله کوتاه” و کوسه “ماکو باله بلند” و همچنین ۱۶ گونه آسیبپذیر از کوسه ها و پرتوماهی رای دادند.
کوسه های ماکو که به دلیل سرعت بالای خود به “یوزپلنگهای اقیانوسها” معروف هستند، میتوانند به سرعت ۷۰ کلیومتر بر ساعت برسند. صید بیرویه این کوسهها در سراسر جهان صورت میگیرد اما کوسههای “ماکو باله کوتاه” به ویژه در اقیانوس اطلس شمالی آسیبپذیر تلقی میشوند.
کشتیهای اتحادیه اروپا که به طور عمده اسپانیایی و پرتغالیاند، مسئول ۶۵ درصد کل صیدهای گزارش شده از ماکوهای باله کوتاه در اقیانوس اطلس شمالی از ژانویه تا ژوئن سال ۲۰۱۸ میلادی بودهاند و با هیچ گونه محدودیتی در این زمینه روبهرو نبودهاند.
کارشناسان و فعالان زیست محیطی زنگ خطر درباره شکار گونههای مهم را به صدا درآوردهاند. امسال کوسههای “ماکو باله کوتاه” و “ماکو باله بلند” به عنوان گونههای در معرض خطر طبقهبندی شده و در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت قرار گرفتهاند. در ماه ژوئن کارشناسان هشدارهای شدیدی مبنی بر کاهش این گونهها با سرعتی بیش از آن چه که پیشبینی شده بود، صادر کرده و پیشنهاد کاهش میزان صید این کوسهها را از سالیانه ۳۰۰۰ تُن به ۳۰۰ تُن دادند تا امکان بهبودی جمعیت آنها فراهم شود.
تقاضای سوپ باله کوسه یکی از عوامل محرک در کاهش تعداد کوسهها در اقیانوسهاست. بیشتر تجارت جهانی کوسهها، پرتوماهیها و فرآوردههای آنها به ویژه باله و گوشت غیرقانونی است.
گروههای زیست محیطی تصویب این پیشنهاد را که مکزیک ارائه داده و اتحادیه اروپا در هجدهمین کنفرانس CITES در آن همکاری داشته، اولین قدم به سمت مدیریت صحیح جمعیتهای کاهش یافته این جانداران دانستهاند.
معاونت بخش کوسهها و پرتوماهیهای انجمن حفاظت از حیات وحش اظهار داشته که دولتهای عضو CITES به وضوح به دنبال تقویت تلاشها برای جلوگیری از انقراض کوسههای ماکو، پرتوماهیها و برخی دیگر از آبزیان هستند. به گفته وی کوسهها و پرتوماهیها از مورد تهدیدترین گونههای زمین بوده و اقداماتی در حال انجام است تا از حفظ این گونهها که حدود ۴۰۰ میلیون سال بر روی زمین زیستهاند، برای نسلهای بعد اطمینان حاصل شود.
این فهرست همچنین از اولویت قرار گرفتن ماکوها به عنوان شکارچیانی مهم توسط سازمانهای شیلات که دهههاست مدیریت این گونهها را نادیده گرفتهاند، اطمینان حاصل خواهد کرد.
این معاهده اگر چه تجارت را ممنوع نمیکند اما کشورها را مجبور میکند تا صادرات کوسهها و پرتوماهیهای مذکور را ردیابی کرده و نشان دهند که صید آنها بقای طولانی مدت آنها را تهدید نخواهد کرد.
به نوشته روزنامه گاردین، کوسههای “ماکو باله کوتاه” نسبت به سایر گونههای کوسهها تولید مثل کمتری داشته و دیرتر بالغ میشوند، به طوری که مادههای این گونه در سن ۱۸ سالگی به بلوغ رسیده و این ویژگی باعث آسیبپذیری بیشتر آنها در برابر صیدهای بیرویه میشود.
انتهای پیام