ضرورت توجه به توسعه دانش "میکروبیوتا" در سیاست‌گذاری‌های پژوهشی نظام سلامت

به گزارش ایسنا، دکتر لاریجانی در آستانه روز جهانی میکروبیوم با تاکید بر ضرورت توجه به توسعه دانش میکروبیوتا با بهره‌مندی از توان پژوهشگران و دانشمندان کشور در سیاست‌گذاری‌های پژوهشی نظام سلامت، گفت: عوامل بی‌شماری در ایجاد بیماری‌های مختلف نقش دارند که میکروب‌ها یک گروه از این عوامل هستند.

وی با بیان اینکه از دوران کهن حضور و استقرار میکروب در اکثر مناطق بدن و همزیستی انسان با میکروب‌ها به اثبات رسیده است، افزود: اما کمتر از ۱۰۰ سال است که به هم ریختگی الگو و نظم خاص این میکروب‌ها به لحاظ تعداد و نوع چیدمان و نقش آن در بیماری‌ها، نظر محققان و دست‌اندرکاران علوم پزشکی دنیا را به خود جلب کرده است.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با ارائه تعریفی از میکروبیوتا که جمعیت باکتریایی موجود در بدن انسان را می‌گویند، اظهار کرد: پس از کشف ژنوم انسانی که انقلابی بزرگ در علم پزشکی بود، پروژه میکروبیوم انسانی از سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز و در دو فاز تا سال ۲۰۱۶ میلادی با صرف هزینه‌های چند صد میلیون دلاری توسط مراکز تحقیقاتی در جهان انجام شد.

دکتر لاریجانی از پژوهش‌های صورت گرفته در حوزه میکروبیوم در مراکز معتبر تحقیقاتی و دانشگاهی و درمانی دنیا سخن گفت و ادامه داد: در این حرکت بس عظیم، محققان و پژوهشگران کشورمان نیز در حال نقش‌آفرینی در این پازل جهانی همانند سایر علوم بوده و به خوبی درخشیده‌اند.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در گنجینه طب سنتی ایرانی به این امر اشاره شده است، گفت: امروز به اثبات رسیده است که سبک زندگی با این جمعیت میکروبی درون بدن که به مراتب بیش از سلول‌های انسانی است، ارتباط مستقیم دارد.

افزایش شمار مبتلایان به کرونا در کهگیلویه و بویراحمد
هم اکنون بخوانید

دکتر لاریجانی با اشاره به این‌که میکروبیوم، جزو علوم نوین و بین رشته‌ای است که باید به آن توجه شود، گفت: با توجه به تاکید اسناد بالادستی کشور بر کاهش بیماری‌ها، سیاست‌گذاری و اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی درست در زمینه پژوهش‌های مرتبط با میکروبیوم می‌تواند اثرات شگرفی در علوم پزشکی داشته باشد و امیدواریم به نحوی اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی شود که مردم کشورمان بتوانند از نتایج این پژوهش‌ها بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به آغاز حرکت‌هایی در زمینه توسعه پژوهش‌های حوزه میکروبیوم در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: طی چند روز اخیر از یکی از این پژوهش‌ها در قالب پایان‌نامه دکترای پژوهشی دفاع شد. تعیین الگوی میکروبیوتای روده بزرگسالان ایرانی چاق و غیرچاق و بررسی تغییرات آن پس از مداخله در زنان چاق موضوعی بود که این پژوهش بدان پرداخته بود.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در سال ۲۰۰۶ برای اولین بار ارتباط میکروبیوتای روده و چاقی مطرح شد و پژوهش‌هایی هم در جهان در این زمینه صورت گرفته است، ادامه داد: طبق یافته‌های پایان‌نامه‌ای که ذکر شد، تفاوت فراوانی برخی از جنس‌های باکتریایی میان بزرگسالان چاق و با وزن نرمال مختص جمعیت ایرانی است و بنا به شواهد قبلی افراد چاق را در معرض ابتلا به کبد چرب قرار م‌دهد.

به‌زودی سایتی ویژه برای میکروبیوتا راه‌اندازی می‌شود

دکتر لاریجانی توسعه علمی در زمینه میکروبیوتا در راستای رفع نیازهای کشور در این زمینه را یکی از اهداف مهم پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برای سال‌های آتی ذکر و اظهار کرد: اقداماتی در این زمینه در دست پیگیری است و به‌زودی سایتی ویژه برای میکروبیوتا در این پژوهشگاه راه‌اندازی خواهد شد.

هشدار به مسافران گیلان
هم اکنون بخوانید

وی با اشاره به مجله بین‌المللی این پژوهشگاه، گفت: شماره ویژه‌ای از این نشریه به موضوع میکروبیوتا اختصاص یافته و در حال تشکیل گروه تحقیقاتی منسجمی برای پیشبرد تحقیقات میکروبیوتا هستیم.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: حوزه میکروبیوتا حوزه‌ای بین رشته‌ای است و در گروهی که تشکیل خواهد شد، از همکاری پژوهشگران گروه‌های آموزشی و پژوهشی مرتبط بهره‌برداری خواهد شد.

وی ضمن گرامیداشت ۲۷ ژوئن روز جهانی میکروبیوم، گفت: شعار جهانی امسال برای این روز، “مبارزه با مقاومت آنتی بیوتیکی” است و امیدواریم با توسعه پژوهش‌های این حوزه گام‌های موثری در زمینه پیشگیری و درمان بیماری‌ها در کشور برداریم.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − پنج =

دکمه بازگشت به بالا