انجام مطالعه برای احداث ۱۰۰ سد

به گزارش ایسنا، قاسم تقی‌زاده خامسی در نشست خبری که امروز برگزار شد با بیان این‌که ۶۱ درصد کشور ایران اقلیمی خشک یا نیمه‌خشک دارد، اظهار کرد: این نوع اقلیم همیشه با خشکسالی‌های طولانی و ترسالی‌های ناگهانی همراه است. سال ۱۳۹۷ خشک‌ترین سال ۵۰ سال اخیر و سال جاری ترترین سال ۵۰ سال اخیر محسوب می‌شود و این نشان می‌دهد که کشور دچار تغییرات اقلیمی شده است.

***استفاده از آب قابل اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی

وی با تاکید بر این‌که نه سال‌های پر آب ما را هیجان‌زده کند و نه سال‌های کم‌آب باید ناامیدمان کند، اظهار کرد: باید از آب قابل اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی استفاده کنیم و مصرف کنندگان باید در این مورد با یکدیگر توافق کنند.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا توضیح داد: به عبارت دیگر زمانی که ترسالی رخ می‌دهد باید آب را نگه داشت و به آب اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی اضافه کرد.

تقی‌زاده خامسی با تاکید بر این‌که سیل از موضوع تنش آبی کم نمی‌کند، اظهار کرد: تنش آبی شامل دو محور تأمین و توزیع آب می‌شود. امسال وضعیت تأمین آب بهتر است، اما در زمینه‌ی آبرسانی مشکلات همچنان پابرجاست و امیدواریم با اعتباراتی که امسال تخصیص داده شده بخشی از این مشکلات برطرف شود.

***حدود ۹۰ درصد آب کشور در کشاورزی مصرف می‌شود

وی با بیان این‌که با بیان این‌که هفت درصد آب کشور در بخش شرب مصرف می‌شود، گفت: این در حالی است که حدود ۹۰ درصد آب کشور در کشاورزی مصرف می‌شود و باید در این حوزه صرفه‌جویی صورت گیرد.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اظهار امیدواری کرد: با هماهنگی وزارت نیرو، وزارت کشور و محیط زیست مساله زیرکشت حل شود.

تقی‌زاده خامسی تاکید کرد: نمی‌توانیم در منطقه‌ای که آب شرب شهروندان و روستاییان دچار مشکل است اجازه دهیم که کشت برنج انجام شود.

***مخازن آبی کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب کسری دارد

وی در ادامه با تاکید بر این‌که منابع آبی کشور محدود است، اظهار کرد: مخازن آبی کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب کسری دارد و این میزان کسری با یکسال بارندگی تأمین نمی‌شوند، زیرا ما حدود ۱۰ سال خشکسالی داشتیم.

***مخازن سدها ۵۰ میلیارد مترمکعب آب نگه می‌دارند

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به بارندگی‌های اخیر کشور، ادامه داد: ما به دلیل بارندگی‌ها ۷۶ میلیارد مترمکعب ورودی آب داشتیم، اما همه این میزان را نتوانستیم نگه داریم.

خانه‌دار شدن مستاجرین کلان‌شهرها با فعال شدن نهضت ساخت مسکن/ وزارت راه و شهرسازی امید را به کالبد شهرها تزریق کرد
هم اکنون بخوانید

تقی‌زاده خامسی اضافه کرد: بخشی به تالاب‌ها و بخشی به دریاها رفته است. مخازن سدها می‌تواند کلاً ۵۰ میلیارد مترمکعب آب نگه دارند که از این میزان ۲۰ درصد آن برای سیلاب‌های احتمالی خالی نگه داشته می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که نمی‌توان وضعیت آب و هوا را پیش‌بینی کرد، گفت: پیش‌بینی وضعیت آب و هوا ۱۰ روزه بوده و در این بازه زمانی قابل اتکاء است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان این‌که ذینفعان توقع دارند وزارت نیرو آب را در اختیار آنان قرار دهد، اظهار کرد: این در حالی است که ما افقی از آینده نداریم هیچ کس نمی‌تواند به صورت مستند بگوید که سال آینده خشک است یا تر و ما مجبوریم تا به عدد قابل اتکاء برای سال آینده نرسیده‌ایم آب را نگه داریم.

تقی‌زاده خامسی تاکید کرد: از همه ذینفعان تقاضا داریم به هشدارهای مدیران آب در استان‌ها توجه کنند و اجازه دهند برپایه آب اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی شده اعتماد نو به نقل از برنامه‌ریزی کنیم.

وی در ادامه با اشاره به اقداماتی که در سال‌های بعد از انقلاب انجام شده است، گفت: در ابتدای انقلاب ۱۲ درصد روستاها آب پایدار داشتند که این میزان در حال حاضر به ۷۵ درصد رسیده است. در ابتدای انقلاب حدود ۲۷ تصفیه‌خانه آب داشتیم که این تعداد در حال حاضر به ۱۴۲ تصفیه‌خانه رسیده است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ادامه داد: همچنین تعداد تصفیه‌خانه‌های فاضلاب چهار عدد بود که اخیراً دویست و بیست و یکمین تصفیه‌خانه به بهره‌برداری رسید. در دولت فعلی حدود شش میلیون نفر در روستاها به آب پایدار دسترسی پیدا کردند.

تقی‌زاده خامسی با بیان این‌که در دولت دوازدهم هفته‌ای به ۳۲ روستا آبرسانی می‌شود، افزود: مصرف آب شرب در شهرها و روستاها هفت میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب است که می‌تواند چهار میلیارد و نیم پساب داشته باشد و ما حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون پساب تولید می‌کنیم و قصد داریم این میزان را به صنعت واگذار کنیم.

وی با اشاره به اعتماد نو به نقل از برنامه ششم توسعه، اظهار کرد: طبق این اعتماد نو به نقل از برنامه بخش آبخوان بخش کشاورزی از ۱۲۰۰ به ۲۲۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد و سایر پساب‌ها که در روستا قرار دارند فرآیند سختی دارند و ترجیح می‌دهیم بخش خصوصی وارد این حوزه شود.

***۳۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد

انجمن‌های صنفی خواستار توقف تصویب لایحه تجارت شدند
هم اکنون بخوانید

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در ادامه با بیان این‌که به طور کلی حدود ۸۰۸ هزار حلقه چاه در کل کشور وجود دارد اظهار کرد: ۳۲۰ هزار حلقه غیرمجاز است و کل برداشت آب به صورت مجاز، ۴۹ میلیارد مترمکعب و به صورت غیرمجاز ۷.۳ میلیارد مترمکعب است.

تقی‌زاده خامسی با تاکید بر این‌که آبخوان‌های زیرزمینی در خطر هستند، ادامه داد: یکی از اعتماد نو به نقل از برنامه‌های وزارت نیرو این است که چاه‌های غیرمجاز تعیین تکلیف شود البته از ۳۲۰ هزار چاه غیرمجاز ۲۲۰ هزار چاه زیر ۲۰ متر است و برداشت قابل توجهی از آنها صورت نمی‌گیرد.

وی با بیان این‌که برداشت غیرمجاز از ۹۷ هزار چاه باید تعیین تکلیف شود، گفت: باید نسبت به چاه‌های پرمصرف غیرمجاز تعیین تکلیف صورت بگیرد، زیرا امسال که در خشکسالی نیستیم بهترین زمان برای این کار است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با تاکید بر این‌که موضوع چاه و آب با معیشت مردم سروکار دارد، توضیح داد: برخورد پلیسی با مردم جواب نمی‌دهد و حتماً باید با مذاکره باشد. با راه‌اندازی بازار آب می‌توانیم کاری کنیم که مردم در تنگنا قرار نگیرند.

به گفته تقی‌زاده خامسی نیمی از چاه‌های غیرمجاز در مازندران، گیلان و آذربایجان غربی قرار دارند.

***درخواست انتقال ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب به سه استان

وی در ادامه با انتقاد از گسترش صنایع آب‌بر در استان‌هایی که با چالش آبی درگیر هستند، عنوان کرد: درخواستی است مبنی بر این‌که ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان منتتقل شود.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ادامه داد: هزینه این کار ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و مقرون به صرفه نیست. در این سه استان سالانه ۱۱ میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود که اگر ۱۰ درصد صرفه‌جویی شود به یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون می‌رسد.

***احداث ۱۰۰ سد در حال مطالعه

تقی‌زاده خامسی در ادامه با بیان این‌که ظرفیت مخازن سدهای کشور ۵۰ میلیارد مترمکعب است، اظهار کرد: احداث ۱۰۰ سد در حال مطالعه است و هر میزانی که سد احداث شود ظرفیت هم افزایش خواهد یافت.

وی با تاکید بر این‌که احداث سد نیاز به اعتبار به اعتبار و زمان دارد، گفت: اگر در همین وضعیت باشیم و بتوانیم سیلاب را پیش‌بینی کنیم، می‌توانیم آن را مدیریت کنیم.

ادامه دارد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 15 =

دکمه بازگشت به بالا