به گزارش ایسنا، فاطمه مهدوی در یک اعتماد نو به نقل از برنامه رادیویی با اشاره به تعریف مرتع گفت: مرتع یک اکوسیستم پیچیده و مرتعداری نیز علم و هنر نگه داشتن اکوسیستم پیچیده آب، خاک، گیاه و انسان در کنار یکدیگر است.
وی ادامه داد: با تصویب قانون ملی شدن اراضی ملی در سال ۱۳۴۱، هرگونه بهرهبرداری از عرصههای منابع طبیعی اعم از جنگل، مرتع و بیابان در قالب طرح مرتعداری انجام میگیرد و مجوزهای بهرهبرداری نیز به صورت موقت و سالانه صادر میشود.
مهدوی با بیان اینکه ارزش مراتع صرفاً به علوفه و دام محدود نمیشود، اظهار کرد: بر اساس مطالعات بینالمللی ارزش مراتع به دو دسته بازاری و غیربازاری تقسیم میشود. ارزشهای بازاری شامل علوفه و تولید دام است و ارزشهای غیربازاری مراتع نیز شامل تلطیف هوا، تولید اکسیژن، ترسیب کربن و توازن چرخه آب میشود.
رئیس گروه مرتعداری دفتر امور مرتعداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه ارزش علوفه مرتع در تحقیقات فائو نسبت به سایر ارزشهای مرتع تنها ۲۵ درصد برآورد شده است، افزود: بر اساس مطالعات دانشگاههای ایران، ارزش ریالی علوفه نسبت به سایر کارکردها به زیر ۱۰ درصد و در برخی مناطق کشور به ۲ درصد میرسد.
وی با اشاره به مهمترین عامل تخریب مراتع کشور گفت: چرای بیرویه دام و عوامل انسانی بیشترین تغییر کاربری و فشار بر مراتع را دارند. از گذشته ۲ تا ۲.۵ برابر دام مجاز ظرفیت مراتع در استانهای مرکزی و مناطق روستایی تعریف شده است.
مهدوی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر ۵ برابر پتانسیل عرصه مراتع، یعنی ۹۳۹ هزار خانوار از طریق اقتصاد دام ارتزاق میکنند و این درحالی است که پتانسیل عرصه مراتع کشور پاسخگوی این میزان از نیازها نیست و تنها ۱۶۰ هزار خانوار میتوانند به اقتصاد دام مراتع متکی باشند.
رئیس گروه مرتعداری دفتر امور مرتعداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اقدامات این سازمان برای حل مشکلات مراتع، بیان کرد: توجه به کلیه پتانسیلهای مراتع اعم از گیاهان دارویی، زنبورداری، آبزیپروری و پرورش دام و طیور در طرح مرتعداری از جمله اقدامات سازمان است تا ضمن ارتقای معیشت خانوارها، اتکای آنها به علوفه نیز کمتر شود.
انتهای پیام