
اعتماد نو : دکتر فرشاد مومنی در نشست موسسه دین و اقتصاد با اشاره به سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) توضیح داد: آنچه که بعد از پیروزی انقلاب به ویژه در ده ساله اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است، به عنوان یک ذخیره دانایی منحصر به فرد است و ما نیازمند برخوردهای عالمانه و ژرف نگر در این مورد هستیم.
این مساله بسیار هم ریشه دار است، قبل از انقلاب شهید مطهری در مورد کتاب المیزان علامه طباطبایی صحبت می کردند و از تعبیر حجاب هم عصری استفاده می کردند و درباره این کتاب می گفتند باید صد سال بگذرد تا جایگاه المیزان علامه طباطبایی در جامعه مسلمان به خوبی درک شود.
این استاد اقتصاد ادامه داد: وقتی می بینیم امروز تربیون ها در اختیار هتاکان، مداحان و سطحی ها قرار دارد و کمتر به اندیشه چنین بزرگانی پرداخته می شود بنابراین قطعا جایی برای بررسی و اشاعه اندیشه و گفتمان امثال علامه طباطبایی، شهید صدر، شهید مطهری و شهید بهشتی نمی ماند. این موضوع به معنای نادیده گرفتن کاستی ها و خروج از انصاف نیست بحث بر سر این است که به شکل سیستمی روی ضعف ها و قوت های افراد کار شود.
برخوردهای غیر منصفانه زیادی با اندیشه امام شده است
این کارشناس مسایل اقتصادی درخصوص برخوردهای غیر منصفانه با اندیشه امام خمینی، عنوان کرد: امروز چنین برخوردی با اندیشه ها و عملکرد امام خمینی(ره) هم می شود و به طرز غیر متعارفی افزایش پیدا کرده است. گاهی باید از برخی مدافعان خواهش کنیم تا در مورد اندیشه ایشان سکوت کنند تا خسارت های کمتری به اندیشه ایشان وارد شود.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: زمان آن رسیده است که حب و بغض ها را کنار بگذاریم و تاثیر افرادی مانند امام خمینی(ره) در تاریخ معاصر ایران را با منطق علم و از موضع منافع ملی مورد داوری قرار دهیم.
مومنی بیان کرد: علی اکبر ثبوت درباره اتفاقات زمان مشروط می گوید، گویی پیوندهایی به صورت اعتماد نو به نقل از برنامه ریزی شده در داخل ایران با ساختار قدرت بیرونی وجود دارد که ایرانیان هر کوششی برای برون رفت استبداد و استعمار را به گونه ای لکه دار کند و نتیجه نهایی آن این باشد که مردم ایران هوس برون رفت از حوزه استبداد و استعمار را از سرخود بیرون کنند.
صدا و سیما اندیشههای امام را به شیوه صحیح تبیین نکرده است
او با انتقاد نسبت به عملکرد صداوسیما عنوان کرد: شیوه ای که صداوسیما طی دهه گذشته پیش گرفته است اندیشههای امام راحل را به درستی نشان نمیدهد و گاهی سبب ایجاد برداشتههای نادرست و غیر واقعی از اندیشه ایشان است. نسبت های خلاف واقعی مثل انحصارطلبی و قدرت طلبی به ایشان داده می شود که با مطالعه عملکرد او متوجه می شویم تا چه اندازه به دور از این اظهارات است. امام خمینی(ره) در بیش از سه چهارم شرایط جنگی مسوولیت فرماندهی کل قوا را تفویض کرده است و این وظیفه صدا و سیما است که با ساخت اعتماد نو به نقل از برنامههای مناسب در این زمینه روشنگری کند و خود عامل ایجاد اندیشه های نادرست و غیر واقعی نباشد.
مدیر موسسه دین و اقتصاد تاکید کرد: ایشان در میان رهبران قرن بیستم استاد تفویض اختیارات هستند. امام خمینی(ره) شاید حتی یک روز هم مسوولیت بنیاد مستضعفان را برعهده نداشته است. ایشان در مقام مرجع تقلید هم بسیاری از مسوولیت ها را به فقهای دیگر مانند آیت الله مشکینی، آیت الله منتظری، آیت الله موسوی اردبیلی و آیت الله بهشتی واگذار کرده است.
این کارشناس مسایل اقتصادی افزود: در دوره ۴۰۰ ساله گذشته ایران، بیشمار تجربه جنگ را داشته است، در دوره ایشان طولانی ترین جنگ تاریخ ایران اتفاق می افتد، برای اولین بار است که حتی یک نفر بر اثر قحطی از بین نرفته است.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص عملکرد اقتصادی ایران در بعد از انقلاب توضیح داد: کسانی که در زمینه توسعه فعالیت می کنند، می دانند هیچ تجربه موفق توسعه وجود ندارد مگر اینکه قبل از رسیدن به مرحله توان تولید انبوه، کنترل ها و اصلاحات بنیادی را در دستور کار قرار نداده باشند. اندیشه ای که در دوران امام خمینی بر مدیریت اقتصاد ایران حاکم بود و از سویی دیگر بخش بزرگ از موضوع به درایت های میرمصطفی عالی نسب مدیون هستیم.
مومنی درباره سند پیوست اعتماد نو به نقل از برنامه اول توسعه بعد از انقلاب، اظهار کرد: به گواه سند پیوست اعتماد نو به نقل از برنامه اول توسعه بعد از انقلاب که توسط رادیکال ترین منتقدان مدیریت اقتصادی دوران جنگ نوشته شده است، تصریح شده الگوی مصرف ایرانیان تا پایان سال های جنگ، ایده آل ترین الگو برای جهش های توسعه ای به شمار می رود.
او در پایان اشاره کرد: اگر با مترو معیارهای منصفانه عملکرد امام خمینی را مورد بررسی قرار دهیم شاید در میان چهره های تاریخ معاصر ایران افرادی که توانسته باشند چنین صلاحیت هایی را داشته باشند، کم نظیر هستند. انصاف نیست که ما تا این حد خود زنی کنیم و قوت ها را نادیده بگیریم.
منبع:شفقنا