درگیری میان یوزپلنگ‌ها و پلنگ‌ها در نقاط مختلف کشور

رئیس گروه‌های پستانداران دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تخریب و اشغال دشت‌ها سبب روی آوردن یوزپلنگ‌ها به ارتفاعات و قلمرو پلنگ‌ها شده است، گفت: این مساله احتمال درگیری بین این دو گونه را افزایش می‌دهد.

به گزارش اعتماد نو به نقل از اعتماد نو به نقل از ایلنا، انتشار نتایج تحقیق محقق دانشگاه آکسفورد در پارک ملی تندوره در روزهای اخیر نشان از شناسایی ۳۵ قلاده پلنگ در این منطقه داشت که این عدد بیش از تعداد مورد انتظار برای این گونه حفاظت شده بود و هرچند که این مساله خبری خوب در مورد گونه حفاظت شده پلنگ بود، اما سبب شد که برخی کار‌شناسان هشدار دهند که افزایش تعداد پلنگ‌ها سبب ایجاد خطر برای یوزپلنگ‌ها است و برای این گونه در معرض انقراض یک تهدید محسوب می‌شود.

محمد نصرتی (رئیس گروه‌های پستانداران دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست) در گفت‌و گو با پایگاه خبری اعتماد نو به نقل از ایلنا در این باره توضیح داد: این مطالعه موردی در پارک ملی تندوره انجام شد و این محدوده اصلا زیستگاه یوزپلنگ نیست که نگرانی در این زمینه به وجود بیاید.

وی ادامه داد: در خراسان رضوی چند سال پیش در منطقه بردسکن تنها یک یوزپلنگ دیده شد و در حال حاضر تمرکز یوزپلنگ‌های در میاندشت خراسان شمالی ‌است.

نصرتی افزود: البته چند سال پیش در بافق ما حضور یوزپلنگ و پلنگ و درگیری میان آن‌ها را شاهد بودیم، بافق حالت کوهستانی و دشتی را با هم دارد، اما در دشت که زیستگاه یوزپلنگ بود؛ دیگر طعمه‌ای وجود نداشت، بنابراین یوزپلنگ وارد حریم و قلمرو پلنگ در بخش کوهستانی شد و با هم درگیر شدند که یوزپلنگ در ‌‌نهایت تلف شد، البته از آنجا که هر دو مجهز به گردنبند شناسایی بودند؛ ما متوجه این مساله شدیم. در غیر این صورت مشاهده چنین اتفاقاتی در طبیعت بسیار دشوار است.

عدم دخالت ایران در لبنان شرط ثبات منطقه است
هم اکنون بخوانید

وی توضیح داد: البته از سال ۹۱ به بعد دیگر گزارش مستندی در مورد اینکه در بافق یا استان یزد خانواده یوزپلنگ وجود داشته باشد، نداشتیم و اگر گزارشی هم بوده در مورد یوزپلنگ‌های نر بوده که گاهی دوربین تله‌ای ثبت کرده است، در واقع جمعیت یوزپلنگی که در بافق بوده در حال حاضر دیگر وجود ندارد.

این مقام مسئول با بیان اینکه احتمالا در پارک ملی کویر، دره انجیر، سیاهکوه و توران نیز ممکن است؛ پلنگ و یوزپلنگ وجود داشته باشد، توضیح داد: واقعیت این است که یوزپلنگان به ارتفاع تمایل پیدا کرده‌اند، زیرا دشت‌ها تخریب یا بعضا بر اثر توسعه زمین‌های کشاورزی و… اشغال شده‌اند و همین سبب شده یوزپلنگ‌ها به ارتفاعات و تپه ماهور‌ها روی بیاورند و وارد حریم پلنگ‌ها شوند که احتمال درگیری این دو گونه را افزایش می‌دهد.

نصرتی در پاسخ به اینکه چگونه می‌شود از این درگیری و تلف شدن این دو گونه تحت حفاظت جلوگیری کرد؟ گفت: اگر منابع غذایی افزایش پیدا کند؛ احتمال درگیری نیز کاهش پیدا می‌کند، در واقع جلوگیری از این وضعیت به افزایش تنوع زیستی و فراوانی جمعیت طعمه‌ها بستگی دارد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − یک =

دکمه بازگشت به بالا